Senast Wetterbygden Sparks hade den stora ynnesten att få mäta krafterna mot det bästa basketsverige har att erbjuda på damsidan var den 29 september i samband med seriepremiären, tillika första matchen någonsin i SBL. Då blev det storförlust mot Luleå Basket och om det var premiärnerver, övermäktigt motstånd eller ej låter vi vara osagt, men en sak kan vi vara helt på det klara med: det behövs naturligtvis ett helt annat mod och fighterhjärta under torsdagskvällen för att kunna göra sig själva bättre rättvisa än vad som var fallet för några månader sedan.

Luleå Basket i Luleå Energi Arena inför en förmodad storpublik. Det är en utmaning som man antingen kan fly ifrån eller omfamna, längta efter och kärleksförklara på alla sätt och vis. Vi är säkra på att Sparks väljer det andra alternativet, dels för att kunna ta revansch på sin egen ”icke-prestation” i seriepremiären och dels för att man som elitidrottskvinna alltid vill mäta krafterna med det bästa som finns att tillgå för att på så sätt kunna veta säkert hur pass bra man står sig i konkurrensen.

För att kunna besegra Luleå Basket på dennes hemmaplan behövs det naturligtvis en uppsjö av ”saker” som måste stämma till 300 procent. En sådan sak är att försvara trepoängslinjen för lyckas man inte med det, så kan det bli en lång kväll i en av basketsveriges finaste arenor. Fram till dags dato så skjuter man som lag betraktat i Luleå Basket över 45 procent från nedre delen av stan vilket får anses vara klart anmärkningsvärt på ett positivt sätt om man sympatiserar med torsdagens hemmalag. Om man däremot vurmar lite extra för samma kvälls bortalag så håller man kanske istället både tummar och tår för att bortatjejerna lyckas med att försvara trepoängslinjen samtidigt som man själva lyckas ha en sådan kväll där man gör anspråk på att ”skjuta lyset ur hallen”.

Det mest spännande med ovanstående är man faktiskt har den kapaciteten i laget, att fullständigt ”gå loss” från trepoängslinjen. Skulle man lyckas med detta så kanske, kanske man kan vara med och störa ett Luleå Basket som fortfarande väntar på en ersättare till långtidsskadade Allis Nyström och därför kanske inte är fullt så djupa i rotationen som var fallet innan skadetillfället. När man ändå kokar ner detta till något slags ”vad-som-krävs-för-att-vinna-i-Luleå” så är det ändå oundvikligt att prata om en specifik sak.

Om man inte TROR att det skulle vara möjligt att vinna i Luleå Energi Arena så kommer det garanterat heller aldrig att ske. Om man däremot öppnar upp tanken på vad som faktiskt skulle kunna vara möjligt, ja, då har man ju i alla fall gett sig själva chansen. Skulle man sen inte räcka till hela vägen, fine, men inte utan att ha försökt och verkligen trott på det – om inte så för sin egen självkänslas skull. Och för att bevisa för alla, inklusive sig själva, att man kan bättre än vad som var fallet senast lagen möttes.

I Wetterbygden Sparks är det frågetecken för Rakel Gyberg som varit nedbäddad i feber de senaste dagarna. Sedan tidigare vet vi att Alice Jernberg är indisponibel med sina ryggproblem samtidigt som det ”unga gardet” med Emma Johansson och Eira Borgh i spetsen befinner sig med ungdomslandslagen i Baltic Sea Basketball Cup.

Luleå Basket-Wetterbygden Sparks
Torsdagen den 27 december
Luleå Energi Arena
17.30

Ingen möjlighet att se matchen LIVE i Luleå? Lugn, du ser matchen på via länken nedan. Swisha 699 kr till 123 215 6735 så skickar vi över koden som berättigar dig tillgång till ALLA matcher i SBL under säsongen 2018-2019. Glöm inte att skicka ett sms till 0708-941106 när du swishat så att vi vet när att skicka över koden.

http://basketligandam.se/webbtv/