Årets första derby är nu bara timmar bort och det är klart att det ligger lite extra spänning i luften en dag som denna när etablerade Nässjö Basket ska ta sig an uppstickaren fem mil bort, Wetterbygden Stars. Bägge lagen har lyckats plocka vars två vinster så här långt i årets upplaga av SBL. Kvällens bortalag har dock även hunnit med att spela en bortamatch mer än vad som är fallet med Nässjö Basket. Förutom två viktiga poäng i tabellen så handlar naturligtvis kvällens möte även en hel del om prestige, precis som brukligt är när det vankas derby.

Det är ett något skadeskjutet Wetterbygden Stars som kommer till spel i Nässjö Sporthall under fredagskvällen. Dr Houman Ebrahimi är lagläkare i Wetterbygden Stars och säger så här apropå skadeläget i Wetterbygden Stars:

– Under den senaste hemmamatchen mot Borås Basket kom Waly Niang ner olyckligt i en duell vilket resulterade i en knäskada. För honom väntar närmast en rehabiliteringsperiod på ca 8-12 veckor. Det arbetet är redan påbörjat av Waly och lagets medicinska team. Joaquin Portugues gjorde illa foten under träning i veckan och här tas det ett beslut under matchdagen om det blir spel eller inte, det blir en kamp mot klockan. Raheem Johnson, som haft problem med magen, är på bättringsvägen och förväntas delta i någon utsträckning. Sedan tidigare vet vi att Mathias Liljeqvist rehabilitering går enligt plan, säger Dr Houman Ebrahimi.

Nämnda skade- och sjukdomsproblematik är dock inget som lagets headcoach, Boris Balibrea, vill ha som någon ursäkt för att inte åka till Nässjö och spela hans alltmer välrenommerade ”300-procent-basket”.

Som medmänniska så är det klart att jag lider med de spelare som av någon anledning inte kan delta fullt ut. Som coach för Wetterbygden Stars är det dock min uppgift att fokusera på det som jag kan påverka. Saknar vi några spelare mot Nässjö Basket eller i någon annan match, då är det så och då får vi helt enkelt förhålla oss till det och försöka finna andra vägar att vinna basketmatcher på. Vi är exalterade över att åka ut till Nässjö Sporthall och var en del av den grymma stämning som jag är säker på kommer att vara fallet i årets första derby, säger Stars headcoach, Boris Balibrea. 

Nässjö Basket kommer till spel efter en minst sagt aktiv silly season.

Från fjolårets upplaga återstår bara Kristian Heder-Ternell som alltså numera kan konstatera att vart han än ser sig omkring i omklädningsrummet, så är det nästan idel nya ansikten. Det är dock en sanning med viss modifikation då ett par ansikten faktiskt känns igen sedan förr. Vi tänker då framförallt på SBL: s kanske bästa center (?) i Dartaye Ruffin som nu valt att återvända till Höglandet efter en sväng till varmare breddgrader nere i Spanien. En annan gammal bekantskap för den gode Heder-Ternell är också Abdou Medjedoub som återvänt till Nässjö efter SM-guldet uppe i Stadium Arena och Norrköping Dolphins förra säsongen.

Med tanke på den höga spelaromsättningen under sommaren så kan man inget annat än imponeras över hur snabbt man lyckats få ihop x antal individer till en enhet. Segern i hemmapremiären mot just regerande svenska mästarna Norrköping Dolphins följdes upp av ytterligare en seger på hemmaplan mot Köping Stars förra fredagen och det råder inga som helst tvivel att spelare som Marquis Jackson, Franklin Williams och Facundo Zarzate kommer ställa tuffa frågor till Stars-försvaret redan ikväll.

För Wetterbygden Stars Mantas Griskenas och Jonathan Peleg blir det naturligtvis också en speciell match med tanke alla de säsonger de gjort ute i det gröna linnet. Nu tillhör dock duon Stars och vi är tämligen säkra på att ingen hade kunnat vara gladare över detta faktum än lagledningen i Wetterbygden Stars. Det här är onekligen ett första derby som har många aspekter att ta hänsyn till men där vi bara kan vara säkra på en sak: derby i landets högsta serie kan omöjligt vara dåligt, tvärtom: detta har basketen längtat efter. I synnerhet i den här delen av landet.

Nässjö Basket-Wetterbygden Stars
Fredagen den 12 oktober
Nässjö Sporthall
19.04

Ingen möjlighet att se matchen LIVE i Nässjö? Lugn, du ser matchen på via länken nedan. Swisha 990 kr till 123 215 6735 så skickar vi över koden som berättigar dig tillgång till ALLA matcher i SBL under säsongen 2018-2019!

https://sblplay.se/