När Wetterbygden Stars under lördagen beger sig till Södertälje för möte med seriesuveränen, Södertälje Kings, så gör man det med siktet inställt på att vinna och därmed sätta sig i respekt inför ett förmodat slutspel och kvartsfinalspel. Om det kommer bli enkelt? Knappast. Det finns flera anledningar till varför Södertälje Kings just nu stormar mot serieseger där den enskilt största anledningen är Kings historia av att tillhöra toppskiktet av svensk herrbasket, en sanning i Södertälje, men också i övriga Basketsverige – Södertälje Kings är på riktigt.

Med fyra matcher kvar av grundserien för alla lag så har Wetterbygden Stars onekligen bäddat bra för sig. Ner till Köping Stars på nionde plats (som betyder missat slutspel) är det sex poäng samt det faktum att man har fördel i form av inbördes möten. Det som kan ”ställa till det” är om flera lag hamnar på samma poäng, då blir det ”matematik på hög nivå” för att komma fram till vem som har fördel mot vem i form av inbördes möten. Det allra enklaste är naturligtvis att fortsätta på den inslagna vägen och fortsätta vinna basketmatcher (Stars har vunnit tre av sina fyra senaste matcher) på egen hand och inte förlita sig på andra resultat. Känner vi Boris Balibrea och Joan Martinez rätt så är det också uppåt man tittar….något annat än den där sjätteplatsen lär inte vara målsättningen här i slutet av grundserien.

Södertälje Kings och Wetterbygden Stars har mötts tre gånger hittills och Kings har vunnit alla dessa tre möten. Den totala segermarginalen är dock inte mer än 19 poäng (lite drygt sex poäng per match) vilket visar att Stars varit med och ”nosat” alla tre matcher. För att lyckas besegra Södertälje Kings på dennes hemmaplan, när man dessutom jagar serieseger och hemmaplansfavör slutspelet igenom, kommer naturligtvis krävas ”världsrekord” på alla händer och fötter. Stars har dock bevisat att man kan tävla med de allra bästa och av någon besynnerlig anledning: speciellt på bortaplan. Senast var det Borås Basket i Boråshallen som fick idel tuffa frågor kastade över sig och som med både tur och skicklighet kom ifrån den matchen med ett ”rosa protokoll”.

Senaste matchen för Wetterbygden Stars i derbyt mot Nässjö Basket var i ärlighetens namn inget ”världsrekord” men som alla förstår så handlar den här branschen i slutet av dagen om att – vinna. Segern i grundseriens sista derby lär ha stärkt självförtroendet hos spelarna i Stars och man lär därför åka till Täljehallen med känslan av att ha allt att vinna. Och definitivt säkra den där slutspelsplatsen.

Södertälje Kings-Wetterbygden Stars
Lördagen den 9 mars
Täljehallen
16.34

Ingen möjlighet att se matchen LIVE i Södertälje? Lugn, du kan nu köpa hem matchen via länken nedan – följ instruktionerna i länken.

https://sblplay.se/