Det finns nyckelmatcher och så finns det nyckelmatcher. Frågan är inte om lördagens match i Huskvarna Sporthall, på självaste trettondedagsafton, ändå får tituleras ”nyckelmatchernas nyckelmatch”? Då möts nämligen Wetterbygden Sparks och Visby Ladies i en match som på förhand mycket väl kan visa sig få stor betydelse i bägge lagens jakt på en åtråvärd plats i det stundande slutspelet.

En snabb titt i tabellen gör det ju ganska klart att det är lördagens gäster från Gotland som spelar med kniven på strupen. För ett lag och organisation som redan ifjol spelade semifinal, och som i år sagt sig vilja göra ett ännu bättre resultat, så börjar det naturligtvis bli bråttom att till att börja med ta första segern för säsongen vilket ännu inte skett. Trots att man var tvungen att göra sig av med lagets spelmotor, Janeli Lilleallik, på grund av skadeproblem så är det inte så att man direkt saknar kompetens i gruppen.

I Branndais Agee har man en av hela SBL: s absolut skickligaste poängplockare och som inte heller är direkt blyg när det gäller att låta bollen flyga vilket hennes ca 15 avslut per match vittnar om. Hon är i sin tur ackompanjerad av Zakiya Saunders och tillsammans så snittar man dryga 36 poäng per match – en duo väl värd att hålla ögonen på oavsett om man är hemmalag eller hemmapublik (fast då av olika anledningar naturligtvis).

I Visby Ladies finns det även några välbekanta ansikten som vi självfallet hälsar välkomna tillbaka till Sveriges vackraste bygd. Jonna Raflund spelade i Wetterbygden Sparks så sent som säsongen 2016-2017 och var då med att sätta Wetterbygden Sparks på kartan genom att vara ett hot under respektive korg tack vare sin storlek. Veronika Mirkovic hann aldrig representera Wetterbygden Sparks efter studenten på Sanda Basketgymnasium. Istället bar det iväg till USA för collegespel (Colorado State) för den 185 cm långe powerforwarden innan hon nu alltså åter spelar boll hemma i Sverige.

Wetterbygden Sparks kommer till spel i den hyperintressanta match genom att ha förlorat uppe i Luleå innan nyårshelgen. Efter det har man tränat på bra och dessutom återfått ”Lollo” Halvarsson som bekant missade Luleå-matchen på grund av sjukdom. För Sparks gäller det att komma ut och sätta en prägel på matchen likt så man lyckades göra mot både Norrköping och Alvik senast det begav sig i Huskvarna Sporthall: aggressivt försvarsspel, stabil returtagning och med ett mod framåt gällande att våga ta de öppna skotten. Uppe i Luleå under den senaste matchen sköt man bollen hela 72 (!) gånger och även om vi kan diskutera både skottprocent och vissa skottval, så sköt man ändå bollen ”instinktivt”. Är det något man behärskar i Sparks så är det ändå att skjuta bollen och den dagen man ”går loss” rent procentmässigt, så kommer det bli en ”ketchupeffekt” utan dess like.

Återstår att se om så blir fallet redan i matchen mot Visby Ladies.

Wetterbygden Sparks-Visby Ladies
Lördagen den 5 januari
Huskvarna Sporthall
17.00

Ännu finns det platser att förboka i Huskvarna Sporthall – skicka din reservation till info@wbbasket.se