Vi är inne i den fjärde och sista rundan av SBL: s grundserie anno 2018-2019 och från och med nu så gäller alla förhandsreportage om ”det fjärde och sista mötet lagen emellan”. Således inget undantag i det avseendet när seriens formstarkaste lag i form av BC Luleå gästar Wetterbygden Stars och Huskvarna Sporthall under fredagskvällen, ett bortalag som kommer med vind i seglen efter att ha vunnit åtta av sina nio senaste matcher.

Annars är det Wetterbygden Stars som har goda minnen från mötena med giganten från norr. Inte minst första mötet uppe i Norrbotten, tillika första matchen för säsongen, slutade ju i dur för Wetterbygden Stars. Även i de två andra mötena har Stars varit med och ”bråkat” med ett BC Luleå som inför varje säsongsstart snällt får finna sig i att ”vara laget att slå”. Att Stars således har nycklarna för att kunna luckra upp låsen gällande BC Luleå råder det inga betänkligheter över, det gäller bara att ha modet att använda dessa på rätt sätt för att kunna tämja monstret på andra sidan dörren.

Vilket är då det rätta sättet?

För det första är det A och O att man lyckas diktera villkoren när det gäller matchtempo. Att ge sig ut på ett uppdrag som innebär ”först-till-100-poäng-vinner” kommer garanterat inte att sluta lyckligt – därtill har BC Luleå alltför många vapen att kunna puscha bollen över banan och där inte minst deras stora spelare i form av Denzel Andersson och Robert Gilchrist tillhör de allra skickligaste i denna kategori (förflytta sig över banan) gällande just stora spelare, således en stor utmaning för firma Rowley/Niang/Bohman. Däremot inte sagt att spelare som Guim Exposito, CJ Dunston och Jonathan Peleg i hemmalaget inte ska pusha bollen norrut när lägena väl dyker upp, det gäller bara att värdera tillfällena rätt och där rätt skottval tillhör den allra viktigaste kategorin. Rätt skottval innebär att skottprocenten ökar vilket i sin tur förhoppningsvis innebär att BC Luleå måste ta in bollen bakom baseline istället för att starta sitt fastbreak från en defensiv retur och det våra damer och herrar, betyder allt mot ett lag som BC Luleå.

Sen går det naturligtvis inte nog att betona vikten av att hålla ett extra vakande öga över en spelare som Corban Collins. Den 24-årige shootingguarden som hämtades in från tyska ProA inför den här säsongen har på något sätt kommit och definiera det här ”monstret” som BC Luleå kan vara i sina bästa stunder. Allt som oftast infaller dessa stunder när det går bra för nämnda Collins och det gäller som sagt för hemmalaget att ha uppsikt på # 3 i bortalaget som har bland det ”grönaste ljuset” av sina coacher Basketsverige någonsin skådat.

Med åtta matcher kvar i grundserien så är det ju ofrånkomligt att komma till någon annan slutsats än att ”det är nu som det ska avgöras”. För Wetterbygden Stars del avgörs det med att ha fem av dessa åtta matcher på hemmaplan varav den första alltså infaller redan ikväll. Vi förväntar oss att se ett hemmalag som kommer ut och sliter för varandra och där man spelar en prestigelös basket där l-a-g-e-t hela tiden är i centrum. En snabb titt i statistiken avslöjar snabbt att något annat än l-a-g-e-t inte är aktuellt i Stars fall eftersom spelarna i Wetterbygden Stars lyser med sin frånvaro i diverse statistiktoppar. Detta behöver nödvändigtvis inte vara en svaghet, tvärtom: Wetterbygden Stars har spelat sin bästa och effektivaste basket när man på ett osjälviskt sätt fördelat ”lädret” inom gruppen samtidigt som man haft den genuina förmågan av att kunna glädjas med varandras framgångar därute på plan.

Låt oss hoppas att vi får fortsätta se mycket av den varan ikväll.

Wetterbygden Stars-BC Luleå
Fredagen den 8 februari
19.04
Huskvarna Sporthall

Ännu finns det platser att köpa till matchen och dessa säljs i vår entrékassa i Huskvarna Sporthall under matchdagen med start kl. 18.00 – se till att vara ute i tid.