”Ännu en tuff match på agendan för Wetterbygden Stars” kan antagligen vara denna veckas största understatement. När Borås Basket under fredagskvällen gästar Huskvarna Sporthall så gör man det som ett av Sveriges absolut bästa och starkaste basketlag för tillfället. Förvisso förlorade man gastkramningen i tisdags på hemmaplan mot Jämtland Basket men detta till trots så har man inlett säsongen på ett övertygande sätt, så pass övertygande att folket i hela Sjuhäradsbygden börjat tro att detta äntligen kan leda till något riktigt stort senare i vår.

Mest anmärkningsvärt med årets upplaga av Borås Basket är det faktum att man skjuter hela 38 (!) stycken trepoängare per match. För den utomstående och oinitierade, som kanske inte kommit i kontakt med världens vackraste sport än, kan det oftast framstå som svårt att skjuta trepoängare. Så är naturligtvis inte fallet. Alla kan skjuta trepoängare i basket. Grannen. Gammelfarmor. Kollegan. Det spelar ingen roll. Alla kan skjuta. Det svåra är att sätta dom. Och det är just detta som är grejen med Borås Basket anno 2018-2019: man är inte bara duktiga på att skjuta trepoängare utan man är dessutom fullt kapabel att skjuta bollen i korgen från den aktuella distansen (dryga 38 % träffar rätt) – här kommer hemmalaget få något att bita i när det gäller defensiv transition och i att skydda trepoängslinjen.

Borås Basket förfogar år ut och år in över några av SBL: s största kanoner och årets säsong är inget undantag. Av dom som utmärker sig mest så här långt är det svårt att inte nämna kvartetten Michael Moore, Marcus Tyus, Nimrod Hilliard IV och William Gutenius (fostrad i Lerum Basket och tre år på Sanda Basketgymnasium). Tillsammans snittar denna kvartett ungefär 75 % av Borås Baskets totala poängproduktion så här långt och grejen med alla fyra är att deras specialitet är, ja, just det: trepoängare. Michael Moore snittar smått osannolika 57 % på trepoängare så här långt, fortsätter den sviten under fredagskvällen eller lyckas hemmalaget få honom under (någorlunda) kontroll?

Wetterbygden Stars borde rimligtvis komma till spel med hyggligt mycket självförtroende i ryggen. Segern uppe i Köping under tisdagskvällen gav naturligtvis råg i ryggen samtidigt som det var ett kvitto på att prestationen (i synnerhet under den andra perioden) mot Jämtland Basket hemma i Huskvarna Sporthall senast det begav sig är ett minne blott. Faktum är att om tittar tillbaka på de tre matcher laget hunnit avverka hittills i SBL, tillika lagets och föreningens tre första matcher på den här nivån någonsin, så kan vi konstatera att man hunnit med att spela totalt 12 perioder. Av dessa 12 perioder så har man faktiskt vunnit nio (!) stycken vilket skulle betyda, nykomling som man är, att man vinner 75 % av perioderna man kommer till start i – inte så jäkla illa pinkat av en nykomling, som sagt. Även hemmalaget har kanoner naturligtvis och den största av dom alla (bokstavligt talat) är Waly Niang som just nu presterar sin bästa basket sedan han anslöt till laget julen 2017 – 19,3 poäng och 11 returer per match är naturligtvis siffror som inger respekt, inte bara i Knalleland, utan i hela Basketsverige.

Har man då också i åtanke att laget lyckats klara sig utan både Mathias Liljeqvist, Raheem Johnson (spelade bara sporadiskt senast uppe i Köping) och Mantas Griskenas under de tre inledande matcherna, så framstå prestationen alltmer anmärkningsvärd på många sätt och vis. Den prestationen och historiken är naturligtvis skönt att ha med sig in den fjärde omgången av SBL samtidigt som den där och då kl. 19.04 fredagen den 5 oktober inte betyder ett smack – där och då är det bara 12 spelare i det svarta laget och 12 spelare i det orangea laget – där och då kan verkligen allt hända.

Det har om inget annat de inledande resultateten av årets upplaga av SBL visat.

Wetterbygden Stars-Borås Basket
Fredagen den 5 oktober
Huskvarna Sporthall
19.04

Ännu finns det platser att förboka i Huskvarna Sporthall – skicka din reservation till info@wbbasket.se