Under lördagen är det så dags för Wetterbygden Stars att begå debut hemma i Huskvarna Sporthall. Efter vad som inte kan betraktas som annat än en succéöppning uppe i Luleå förra fredagen (seger mot BC Luleå), så väntar nästa monumentala utmaning i form av möte med en annan av förhandsfavoriterna, Jämtland Basket. Jämtland Basket kommer till spel efter att i sin tur besegrat Umeå Bskt (det stavas så) på hemmaplan i Nya Sporthallen med 98-95.

En av förgrundsfigurerna då var en viss Evariste Shonganya som under sina dryga 32 minuter på plan hann med att hälla i 27 poäng, plocka ner 19 (!) returer, stå för fyra blockar, ha fyra assists och stjäla bollen fyra gånger – har SBL någonsin sett en mer imponerande debut från någon spelare under de dryga 30 år ligan snart existerat? Vi tror inte det.

Nu är Jämtland Basket naturligtvis betydligt mer än nämnda Shonganya. Laget förfogar även över den största prestigevärvningen under silly season när sportchef, tillika headcoach, Torbjörn Gehrke lyckades med konststycket att locka över Adam Rönnqvist från BC Luleå. Inte bara var den en spektakulär värvning på alla sätt och vis, utan även var det en rekrytering som kanske även innebar att kartan inom svensk herrbasket är på väg att ritas om, framtiden får utvisa.

Laget förfogar även över en viss herre vid namn RT Guinn och vem han är kommer säkerligen både hemmalaget och publiken nere i Huskvarna Sporthall bli varse ganska omgående när matchen drar igång kl. 17.04 under lördagen. I RT Guinn förfogar ”Älgarna från Östersund” över en av SBL: s mest meriterade spelare och absolut även en av de mest respekterade. RT Guinn är lite av den spelartypen som är kapabel att göra ”lite av allt” (eller kanske i hans fall, ”mycket av allt”) men där det absolut största attributet är hans ledaregenskaper – här har verkligen Gehrke och Co fått in en ledare med stort L.

För Wetterbygden Stars del så har det naturligtvis gått lite enklare att andas under veckan som gått. Det var säkerligen inte många utanför den innersta kretsen som på förhand hade kunnat tro att liganykomlingen skulle åka till självaste Luleå och tvåla till BC Luleå, nu var det ändå precis det man gjorde och en mycket bättre start får man naturligtvis leta efter. Under veckan har även laget fått in förstärkning i form av Raheem Johnson som anslutit efter att ha spenderat fjolårssäsongen nere på Cypern – återstår att se om Raheem hinner bli spelklar till lördagen – det blir en kamp mot klockan gällande arbetstillstånd.

Glädjande också i Stars-lägret är att Mantas Griskenas återigen är på benen efter att ha varit fullständigt utslagen förra veckan med ett elakt virus. Mantas kommer inte spela under lördagen utan här väljer lagledningen att skynda långsamt. Glädjande för Boris Balibrea är även det faktum att Mathias Liljeqvist under gårdagen gjorde sin första träning (5-5) tillsammans med laget, men inte heller här kommer man stressa fram någon comeback – vi får nöja oss med att konstatera att den kommer närmre och närmre för var dag som går.

Förutom hemmapremiären mellan Stars och Jämtland Basket så är det även seriepremiär för Wetterbygden Sparks som tre timmar tidigare hälsar de femfaldiga regerande svenska mästarinnorna välkomna – det är således uppdukat för en riktig basketfest i Huskvarna Sporthall under lördagen!

Sparks-Jämtland Basket
Lördagen den 29 september
Huskvarna Sporthall
17.04

Ännu finns det platser att förboka i Huskvarna Sporthall – skicka din reservation till info@wbbasket.se