Efter förlusten i säsongens första derby ute i Sporthallen i Nässjö så får vi förmoda att det är ett revanschsuget Wetterbygden Stars som kommer till spel på hemmaplan under tisdagskvällen. Att matchen är viktig för bägge lagen rent ”tabellmässigt” råder det inga tvivel om men frågan är om det inte är än viktigare att ståta med ”skryträttigheterna” efter (minst) 40 minuters basketspeleri ikväll? Oavsett vilket så går vi mot en publikfest när det återigen vankas fullt hus lagen emellan – denna gång på Stars hemmaplan i Huskvarna Sporthall.

Under första mötet i oktober månad så var det en förstaperiod som fullständigt förstörde Stars planer på en viktoria (10-26) den aktuella kvällen. Hemmalaget lär naturligtvis behöva komma ut med en helt annan ”kaktusdräkt-på-mentalitet” om man inte vill riskera gå samma scenario tillmötes, för en sak ska vi ha väldigt klart för oss: Nässjö Basket anno 2018-2019 är bra.

Här huserar en viss Dartaye Ruffin under respektive korg och han gör det hittills med den äran. Med dryga 15 poäng och åtta returer per match så har han, och kommer fortsatt så att göra, vållat stora problem för sina motståndare så här långt in på säsongen. I hans landsmän Marquis Jackson och Franklin Williams (den sistnämnde snittar smått otroliga 54 % från trepoängslinjen) har headcoach Jordi Juste en duo som är högst kapabla att vinna basketmatcher åt sitt lag, sin förening och sin stad vilken kväll i veckan vi än må prata om.

Sina importer till trots: den som verkligen imponerat mest hos ”di gröne” är en ung, spenslig yngling vid namn Felix Terins. Unge herr Terins vann förra säsongen SM-guld med Norrköping Dolphins men av förklarliga skäl kände han sig mer eller mindre tvingad att lämna för att inte stagnera i sin utveckling (större roll – mer speltid ansågs vara nödvändigt än vad kanske ett topplag som Dolphins på förhand kunde erbjuda).

Och vilken utveckling det har blivit. På förhand känns Felix Terins på ett sätt viktigare att stoppa än nämnda trio ovan för det är ju vedertaget sedan länge att dessa spelare som Felix Terins råkar att representera just i detta fall tenderar ofta att bli någon form av ”x-faktorer” för sina respektive lag, vi såg det i lördags när Nässjö Basket betvingade Köping Stars på bortaplan och Flelix Terins var sitt lags bästa spelare och vi riskerar att få se det igen om inte Wetterbygden Stars kommer till spel med högsta tänkbara respekt för # 8 hos kvällens gäster. Även Alexander Gorski har anslutit till Nässjö Basket och gör det även han med den äran så här långt, en spelare att verkligen se upp för apropå potentiella ”x-faktorer”.

Wetterbygden Stars kommer naturligtvis till spel med en hel drös egna potentiella ”x-faktorer” som motståndarna gör bäst i att respektera. Efter att ha gjort en strålande halvlek och en ”mindre strålande” halvlek på bortaplan mot Borås Basket förra onsdagen, så ska det naturligtvis bli spännande att se vart laget står efter nästan en veckas spelledighet. Det är således första gången på läääääänge som Stars faktiskt kunnat träna mer än en dag i rad med en intensitet som skulle kunna jämställas med ”matchlikt”. Vad det innebär för kvällens match låter vi vara osagt men vi kan vara överens om att det aldrig kan vara fel att få chansen att träna tillsammans och inte bara resa och återhämta sig mellan matcherna vilket annars varit fallet den senaste tiden.

Precis som det anstår ett derby så är det stort tryck på matchbiljetterna till kvällens match. Äntligen har både regionen, och faktiskt även svensk basket, fått ett tväräkta derby som väcker både känslor och engagemang i respektive läger, två läger som inte är dummare än att förstå att detta är något som gynnar sporten i stort och därmed också respektive förening – nu återstår bara att göra upp om det ute på basketplan.

Kvällens match mellan Wetterbygden Stars och Nässjö Basket kommer försiggås av en tyst minut med tanke på den tragiska bortgången i söndags av Jämtland Baskets assisterande coach, Zelkjo Brlek – stunder som denna spelar alla lag i samma färger vilket är något som både Wetterbygden Basketball, Nässjö Basket och svensk basket vill manifestera en kväll som denna.

Wetterbygden Stars-Nässjö Basket
Tisdagen den 20 november
Huskvarna Sporthall
19.04

Wetterbygden Basketball kommer att sälja ett fåtal matchbiljetter på plats i entrékassan med start kl. 18.00 – se till att vara på plats i god tid – alla prognoser tyder på att det kommer bli utsålt.