Som om inte Jämtland Basket, Borås Basket eller Södertälje Kings varit svårt nog för Wetterbygden Stars hemma i Huskvarna Sporthall. Under lördagen höjs nivån ytterligare när ingen mindre än de regerande svenska mästarna, Norrköping Dolphins, kommer på besök anförda av kanske hela SBL:s vassaste duo i form av 213 cm långe och evigt unge, Joakim Kjellbom samt mästerskytten, Micke Lindqvist.

Norrköping Dolphins har sakteliga börjat tuffa igång på allvar i årets SBL. Efter ”plumpen” i premiären ute i Nässjö, som mångt och mycket får tillskrivas en kombination av skador på nyckelspelare och det faktum att man precis kom från kvalet till Champions League mot Movistar Estudiantes (respass efter två väl genomförda matcher), så har laget gått nästintill rent (4-1). Mycket är kvar från fjolårets upplaga av det Dolphins som betvingade BC Luleå över sju matcher i SM-finalen, där kanske två tredjedelar av det enkom viktigaste pusselbitarna, redan är omnämnda i denna text. Den tredje pusselbiten är headcoachen Adnan Chuk som inför den här säsongen kritade på, inte bara för ett, två, eller tre år utan för fem (!) år hos mästarklubben och som redan lyckats sätta sin tydliga prägel på ett Norrköping Dolphins som även i år framstår som en av starkare guldkandidaterna, hur månne inte detta se ut om tre, fyra år när Adnan Chuk fått implantera ytterligare några dimensioner i Dolphins redan digra repertoar?

Adnan Chuk förfogar som sagt över några av SBL: s absolut skickligaste spelare i Joakim Kjellbom och Mikael Lindqvist. Den sistnämnda toppar faktiskt poängligan hittills med ett snitt på dryga 23 poäng per match och Boris Balibreas mannar gör naturligtvis bäst att ha den gode Lindqvist under tung bevakning, något som är lättare sagt än gjort. Om Joakim Kjellbom finns det antagligen inte så mycket att säga som inte redan har sagts. Med tunga individuella titlar som MVP och Årets Center ”år ut och år in”, så har Jocke Kjellbom varit en monumental ryggrad för sitt Norrköping Dolphins sedan han anlände från Medelpad och Sundsvall Dragons inför säsongen 2008-2009. Sina 39 år till trots så finns det fortfarande få coacher och motståndare som har några svar under respektive korg för att kunna stoppa denna framgångssaga.

Kanske har Wetterbygden Stars någon form av svar på lördag? Det vi naturligtvis tänker på är det faktum att laget lyckats med konststycket att kontraktera en viss Carl Engström de närmsta två månaderna (i väntan på att Waly Niang ska återvända från sin knäskada). I Carl Engström förfogar Wetterbygden Stars numera över en spelare som faktiskt är ännu större (!) än Joakim Kjellbom och som därmed också har de rätta fysiska elementen för att kunna stå emot Njurunda-sonen under korgarna. Att ha förväntningar på att Carl Engström ska gå in och dominera i sin nya miljö är naturligtvis direkt orättvist efter bara tre träningar med sina nya lagkamrater. Däremot kan vi vara överens om att Wetterbygden Stars i form av Carls inträde nu fått en helt annan dimension än vad som var fallet tidigare. Bara det faktum att Carl Engström befinner sig på golvet kommer öppna upp ytor för skyttar som Albin Häll-Eriksson, Eddie Alm och Mantas Griskenas.

I hemmalaget rapporteras fortfarande en del skadebekymmer och det återstår att se exakt hur coacherna Balibrea/Martinez väljer att formera trupperna under lördagseftermiddagen. Klart är att Wetterbygden Stars kommer göra allt i sin makt för att knipa årets första seger på hemmaplan.

Matchen på lördag mellan Wetterbygden Stars och Norrköping Dolphins är också ett led i att försöka samla in pengar till forskningen kring bröstcancer. Redan kl. 14.00 spelar Wetterbygden Sparks mot Uppsala Basket, upplagt således för en riktigt basketfest i Huskvarna Sporthall och en möjlighet för basketälskarna i Vätterbygden att både heja på sina lag och vara med och bidra till ett gott ändamål.

Wetterbygden Stars-Norrköping Dolphins
Lördagen den 27 oktober
Huskvarna Sporthall
17.04

Ännu finns det platser att förboka i Huskvarna Sporthall – skicka din reservation till info@wbbasket.se