Efter derbyt ute i Nässjö i fredags är det rast och ingen ro som gäller för Wetterbygden Stars. Redan på tisdag kväll är det nämligen dags för laget att återigen hoppa upp i sadeln när ingen mindre än självaste Södertälje Kings kommer på besök till Huskvarna Sporthall, ett Södertälje Kings som fram till dags dato är det enda obesegrade laget i årets SBL.

Södertälje Kings, som för bara några veckor sedan firade sitt 50 årsjubileum, var under några år starkt förknippat med en viss Vedran Bosnic. Under hans ledning var man mer eller mindre totalt ostoppbara och vann det svenska mästerskapet inte mindre än fyra år (!) i rad mellan åren 2013-2016. Numera har Vedran och Kings gått skilda vägar men fortfarande är Södertälje Kings precis lika svårbesegrade som man var under denna gyllene era. En stor del i detta ska även tillskrivas den nuvarande headcoachen Ludvig Degernäs som var den som assisterade Vedran Bosnic när man mer eller mindre dominerade svensk herrbasket. Det är naturligtvis rimligt att tro att Ludvig Degernäs satt sin prägel på årets lagbygge och dess taktiska dispositioner, men att det säkerligen också konserverats flertalet ”hemligheter” signerat ”den stora läromästaren” råder det nog heller inga tvivel om. Addera den kunskapsbanken som Vedran lämnade efter sig i Täljehallen, tillsammans med Ludvig Degernäs egna coachtalang, tillsammans med alla stjärnspelare, så är det inte svårt att förstå varför Södertälje Kings återigen nämns som en av kandidaterna till det hägrande SM-guldet senare i vår.

Södertälje Kings förfogar över så många vapen att det nästan är svårt att veta vart att börja.

Klart är att en spelare som Toni Bizaca naturligtvis är någon form av ryggrad eftersom, att han tillsammans med nämnda Ludvig Degernäs, också varit trogen Södertälje Kings flera år nu och därmed också vet vad som krävs för att gå hela vägen i ett framtida slutspel. En annan spelare som vi också är mycket förtjusta i är veteranen Martin Pahlmblad som har ett hoppskott värdigt ett hoppskott. Addera spelare som William Magarity, Austin Barnes, Eric Garcia, Valter Lindström, landslagsspelaren Alexander Lindqvist (24 poäng på en halvlek senast mot Borås Basket!) och Eric Adams så förstår alla som någon gång kommit i kontakt med svensk herrbasket att detta lag är ”på riktigt”.

För Wetterbygden Stars handlar det som sagt att snabbt skaka av sig förlusten från i fredags på bortaplan i årets första derby mot Nässjö Basket. För att laget ska ha någon chans under tisdagskvällen krävs det något helt annat från trepoängslinjen än vad som var fallet ute i Nässjö Sporthall. En annan viktig faktor för kvällens utgång blir förmågan att diktera matchtempot och verkligen försäkra sig om att komma till så högprocentiga avslut som möjligt. Dåliga skottval mot etablerade lag som Södertälje Kings kommer garanterat inte vara speciellt hälsosamt.

Sedan tidigare vet vi att Waly Niang inte kommer komma till spel liksom Mathias Liljeqvist. För Joaquin Portugues handlar det fortfarande om en krånglande fot och kanske, kanske lagledningen väljer att ta det säkra före det osäkra och låter honom vila för att det hela inte ska förvärras, svaret får vi ikväll. När det gäller Raheem Johnson så har Wetterbygden Basketball och Raheem kommit överens om att gå skilda vägar, klubbledningen väljer således att nyttja den klausul som innebär att man kan bryta kontraktet inom en 30-dagarsperiod. Någon ersättare till tisdagens match är inte på plats men vi kan vara ganska säkra på att det jobbas febrilt med att ha en ersättare på plats inom snar framtid.

Wetterbygden Stars-Södertälje Kings
Tisdagen den 16 oktober
Huskvarna Sporthall
19.04

Ännu finns det platser att förboka i Huskvarna Sporthall – skicka din reservation till info@wbbasket.se