När Södertälje Kings under lördagen gästar Huskvarna Sporthall så gör man det som serieledare med dessutom ett par matchers försprång till tvåan, Norrköping Dolphins. Just nu talar det mesta för att man kommer kunna klara av att knipa förstaplatsen och därmed ge sig själva hemmaplansfavör under hela det stundande slutspel som avgörs senare i vår. Lördagens hemmalag har dock spelat jämnt med Kings tidigare under säsongen (förlust med totalt tio poäng över två matcher) och visst finns det förhoppningar om att kunna välta seriefavoriten från Kringelstaden under lördagen.

Södertälje Kings tillhör utan tvekan något av det djupaste lagen SBL har att erbjuda. Med både en, två och i vissa fall, tre spelare på varje position så är laget inte lika sårbart som sina motståndare och det bästa beviset på detta skedde uppe i Östersund innan jul när man kölhalade hemmalaget trots avsaknaden av Eric Garcia och Eric Adams, två av lagets skickliga importer. Utöver importerna (Auston Barnes nämns av allt fler som en möjlig MVP när SBL är till att dela ut sina utmärkelser) så förfogar anrika Södertälje Basketbollklubb (SBBK) också över landslagsmän som Alexander Lindqvist och Martin Pahlmblad som ”any given night” har 20+ poäng i sina handleder.

Det går dock att rubba denna basketmaskin. Det visade Nässjö Basket som vann uppe i Täljehallen under mellandagarna och det har vårt eget Wetterbygden Stars visat under de två matcher som lagen hittills avhandlat mot varandra. I första mötet nere i Huskvarna Sporthall (seger för Kings med 80-76) saknade bägge lagen flera viktiga pjäser medan förutsättningarna i det senaste mötet uppe i Täljehallen (seger för Kings med 79-73) mer överensstämmer med förutsättningarna som vi kommer ha under lördagen. Den stora skillnaden från mötet den 24 november är egentligen att Wetterbygden Stars tvingats byta ut sin största spelare under korgarna i samma veva Carl Engström meddelade att han önskade att fortsätta sin karriär utomlands.

In i laget kom då Kyle Rowley och just Kyle och Södertälje Kings har faktiskt en historia tillsammans under innevarande säsong. Det var nämligen hit som Kyle vände sig efter att ha landat hemma i Sverige (Kyle har som bekant en svensk hustru) efter sitt äventyr i Uruguay som av olika skäl inte gick som tänkt. Under en månads tid befann sig Kyle hos Södertälje Kings varför det är rimligt att tro att det kommer vara en speciell match under lördagen för både Kyle Rowley och kungarna från Södertälje – återstår att se vem som har haft mest glädje (gällande lördagens scoutingrapport) över de 30 dagarna uppe i Södertälje, Kyle eller Kings headcoach, Ludvig Degernäs?

För Wetterbygden Stars gäller det naturligtvis fortsätta tro på det man gör och inte minst: på sig själva. Det är väl rimligt att tro att hela föreningen känner ”flåset i nacken” från de bakomvarande lagen som närmat sig den senaste tiden men då gäller det att se ”nyktert” på saker och ting. Om någon hade frågat en organisation som inte existerat mycket längre än två år på den här nivån, innan säsongen i augusti, om att man i mitten av januari skulle ligga på slutspelsplats med 13 omgångar kvar av grundserien, dessutom med en match tillgodo på två konkurrenter, så är vi tämligen säkra på att man tagit detta. Ingen kan heller anklaga laget för att haft tur den senaste tiden (vi tänker naturligtvis på både det nästsista och sista spelet i derbyt senast där oturen verkligen grinade Stars rakt i ansiktet) och det vet alla som någon gång sysslat med idrott på den här nivån, att utan en gnutta tur så blir saker och ting klart svårare.

Sanningen är ju dock den att ju hårdare man jobbar – ju mer tur får man, det är sedan gammalt och myntades redan på Ingemar Stenmarks tid av Ingemar ”himself”. Just det hårda jobbet är i ärlighetens namn det enda som Wetterbygden Stars i dags dato kan påverka varför vi säkert kan räkna med en svettig lördagskväll i Huskvarna Sporthall för både Stars och Kings när lagen nu som bäst håller på och mobiliserar för det tredje mötet lagen emellan.

Wetterbygden Stars-Södertälje Kings
Lördagen den 19 januari
18.04
Huskvarna Sporthall

Ännu finns det platser att köpa till matchen och dessa säljs i vår entrékassa i Huskvarna Sporthall under matchdagen med start kl. 17.00 – se till att vara ute i tid.