När Wetterbygden Stars under lördag kväll gästas av Umeå BSKT så är det ännu en i raden av hyperviktiga matcher som står på agendan. Det är ingen hemlighet att årets SBL-tabell har kommit att delas in två skikt. I det ”södra” skiktet huserar Stars bland annat med helgens gäster varför det naturligtvis ligger mer än ära och berömmelse i potten när väl lädret skickas i luften kl. 18.04 på lördag kväll. Senast lagen möttes vann Stars med 81-75, skulle vi möjligtvis kunna få be om en repris?

Exakt vilka som kommer komma till spel hos bortalaget på lördag är så här på förhand lite svårt att sia om. Klart är att Sade Aded Hussein och Devon Williams lämnat laget och ersatts av Alexandros Varytimiadis (även ifjol i Umeå BSK) och André Hollins. Den sistnämnde hade dock inte sitt arbetstillstånd klart i tisdagens möte med Uppsala Basket på bortaplan (seger med 91-76) men om vi ska tro Umeå BSKT själva så är det bara en formalitet innan det är klart – räkna därför med att få stifta bekantskap med Umeås nya jänkare om du tänkt förflytta dig till Huskvarna Sporthall på lördag kväll.

Vi vet även att Umeå BSKT förfogar över en av SBL: s största artister i form av Omar Krayem, i alla fall när han är helt skadefri. Den senaste tiden har han plågats av knäbekymmer och bara han själv och lagledningen vet hur rehabiliteringen fortskridit under landslagsuppehållet – klart är att även han missade matchen mot Uppsala Basket. Nu är ju inte Umeå BSKT enbart en främlingslegion beståendes av utländska spelare utan här förfogar coach Jesper Gustavsson även över inhemska kanoner som André Nilsson och Egal Saleman. Vi får naturligtvis inte heller glömma av en skarpskytt som Daniel Eliasson, en spelare som man inte vill ge får många hundradelar att ställa in siktet på.

För Umeå BSKT har säsongen kanske inte riktigt blivit vad man hoppades på i augusti. Där och då pratade man både själva, och övriga Basketsverige, om ett lag och organisation redo att ta nästa steg och på allvar konkurrera med de ”fem stora”. Av detta har det hittills inte blivit mycket varför vi kan räkna med ett bortalag som är ”all-in” under lördagskvällen, man har helt enkelt inte råd att tappa mycket mer mark till ett lag som Wetterbygden Stars.

Wetterbygden Stars i sin tur kommer till spel efter en 20-poängsförlust uppe i Stadium Arena häromsistens. I matchen mot Norrköping Dolphins var det en del som var klart godkänt samtidigt som vissa saker inte var på en tillräckligt hög nivå för att kunna störa de regerande svenska mästarna sett över en hel match. Framförallt saknades det ”energipåslag” som kommit och bli signifikativt för årets upplaga av Wetterbygden Stars och som så framgångsrikt inneburit att man efter en tredjedel av grundserien hunnit med att vinna sex matcher och just nu placera sig på en sjunde plats i tabellen (med bland annat Umeå BSKT bakom sig). Att man kommer ut med mycket energi på lördag kväll vill nog till om man har ambitioner att besegra ett Umeå BSKT som så desperat letar efter sätt att kunna stapla segrar på och succesivt närma sig Stars i tabellen.

I den senaste matchen mot Norrköping Dolphins vilade Jonathan Bohman av säkerhetsskäl. Om inget oförutsett händer i de sista  förberedelserna upp till match så räknar lagledningen med att ha honom disponibel igen vilket i sin tur innebär att det just nu bara är Waly Niang på skadelistan.

Wetterbygden Stars-Umeå BSKT
Lördagen den 15 december
18.04
Huskvarna Sporthall

Ännu finns det platser att förboka i Huskvarna Sporthall – skicka din reservation till info@wbbasket.se (observera att efter kl. 16.00 nu på fredag har vi inte längre någon möjlighet att ta emot några förhandsbokningar utan hänvisar då till vår entrékassa under lördagskvällen)