När Wetterbygden Stars under fredagskvällen säger hej och välkommen till Uppsala Basket hemma i Huskvarna Sporthall så är det äntligen dags för en av lagets absolut viktigaste spelare att göra comeback. Senast Guim Exposito var iklädd Stars-linnet hade han 24 poäng, sju assists och fyra returer (borta mot Nässjö Basket) så att det är en spelare som varit saknad i hemmalaget råder det inga tvivel om. Nu är det alltså dags för comeback och bara detta faktum är naturligtvis värt entrépengen i Huskvarna Sporthall.

Wetterbygden Stars och Uppsala Basket har möts en gång tidigare innevarande säsong. Den 19 oktober vann Stars en minst sagt krampaktig tillställning uppe i Fyrishov med 89-80. Sedan dess har Uppsala Basket fortsatt att förlora utan att för den delen vara ett ofarligt lag. Sedan första mötet har coach Jens Tillman tackat för sig och i hans ställe har Zlatan Hadziresic och Efongo Imbia kommit in och säkerligen bidragit med att fylla på energidepåerna tillräckligt mycket för att kunna störa vilket lag som helst i SBL.

Anledningen till varför man har kapaciteten att störa i stort sett alla lag i ligan ska nästan uteslutandes tillskrivas firma ”Cannefax & Nordström”. I Xavier Cannefax och Axel Nordström förfogar Uppsala Basket otvivelaktigt över två av SBL: s absolut skickligaste spelare. Tillsammans snittar duon närmare 40 poäng per match (fördelat jämnt på fyra händer) och trots att ”hela världen” vet vad en spelare som Axel Nordström är kapabel till så går det nästan inte att stoppa honom från att plocka returer, skjuta trepoängare och vara allmänt tuff därute på basketplan. Precis som Wetterbygden Stars har Uppsala Basket varit skadedrabbat första tredjedelen av säsongen. Vi får naturligtvis inte glömma att laget förfogar över ett ”hyfsat” sparkapital i Nathan Dawit, en frisk och hel Dawit är även han fullt kapabel att skapa kaos på offensiv planhalva så nog finns det talang så att det räcker och blir över hos Uppsala Basket.

Cannefax och Nordström till trots: detta är naturligtvis en match som hemmalaget ska/bör kunna vinna. Man är tillbaka på hemmaplan efter landslagsuppehållet och har under denna period kunnat träna på bra vilket varit viktigt, inte minst för att kunna spela in Carl Engström ännu mer (fram till landslagsuppehållet handlade det nästan uteslutandes om ”match-resa-återhämtning” för hans del) och som nu: även hunnit få tillbaka skadade spelare som Guim Exposito. Med Guim Exposito tillbaka i laguppställningen får man nu tillgång till ytterligare ett alternativ i guardroteringen vilket innebär att en spelare som Joaquin Portugues inte behöver gå lika tunga minuter vilket i sin tur borde betyda att hans effektivitet hålls uppe tack vare större chans till återhämtning under matcherna – vi får avvakta och se om så blir fallet.

När det gäller Waly Niangs rehabilitering fortlöper allt enligt plan vilket i så fall innebär att han beräknas gå i full träning med laget efter nyår – därifrån sen till när han gör comeback på plan i matchsituation får bli en senare fråga utifrån hur allt känns på träningarna.

Wetterbygden Stars-Uppsala Basket
Fredagen den 7 december
19.04
Huskvarna Sporthall

Ännu finns det platser att förboka i Huskvarna Sporthall – skicka din reservation till info@wbbasket.se (observera att efter kl. 12.00 på matchdagen har vi inte längre någon möjlighet att ta emot några förhandsbokningar utan hänvisar då till vår entrékassa under kvällen)