Under tisdagen befinner sig Wetterbygden Stars återigen på nordliga breddgrader. Denna gång landar man i Västerbotten, närmare bestämt i Umeå och Umeå Energi Arena för en viktig match mot hemmalaget, Umeå BSKT. Bägge lagen stoltserar så här långt på tre segrar och fem förluster. Tisdagens match blir därför lite av en ”vattendelare” där segrande lag hänger på topplagen medan förlorande lag får finna sig i att stanna till i de nedre regionerna tills vidare.

Det finns ungefär lika många anledningar att ha respekt för Umeå BSKT som det finns snöflingor som just i detta nu gör sig redo att singla ner över staden vid Västerbottenkusten. Michael Jalmby (klubbdirektör), Luca Romano (sportchef) och Jesper Gustafssons (headcoach) skapelse har kanske ibland inte riktigt fått den cred som den förtjänar. Det finns naturligtvis fler människor bakom en organisation värdig en ligaförening som Umeå BSKT men det är dessa tre herrar som kommit att ge ett ansikte åt en förening, ett lag som för varje år flyttar fram sina positioner lite åt gången – det är detta som kallas för ”metodiskt arbete”.

Sportsligt förfogar man över några riktiga stjärnspelare där den kanske allra största är en återvändare.

I Omar Krayem förfogar Jesper Gustafsson över en artist, ett geni och en magiker som i sina bästa stunder har få övermän i SBL. Omar Krayem är fortfarande på jakt efter de stora ligorna men under tiden har Umeå BSKT, och SBL i stort, fått förmånen att få bevittna denna bollbegåvning från första parkett runtom i landet. Under sina fyra matcher hittills med Umeå BSKT snittar den gode Omar drygt 18 poäng per match innehållandes bland annat ett 48 procentigt trepoängsskytte. Kanske är det just detta faktum som gör honom så extremt svårstoppad: försöker man kliva upp på honom så är han borta innan man hunnit säga ”flaskhals” och försöker man ta avstånd på honom så har man en mittbena innan man ens hunnit fundera på hur ”flaskhals” stavas. Omar Krayem är utan tvekan Wetterbygden Stars största individuella utmaning under tisdagskvällen uppe i norr.

Det finns naturligtvis andra spelare att se upp med i Umeå BSKT. Egal Saleman är en sådan spelare som får symbolisera utvecklingen Umeå BSKT gjort de senaste åren. Trots att hela basketsverige vid detta laget känner till Egal Salemans styrkor som basketspelare (trepoängsskottet) så är det precis detta som han tillåts göra: skjuta trepoängare. Egal Saleman är säkerligen mycket men någon bollvirtuos a’la Omar Krayem är han inte så kan man få honom att sätta bollen i backen så är mycket vunnet. Den 209 cm långe André Nilsson är en annan spelare som måste nämnas med största respekt, här får Carl Engström något att bita i. Lägg till ytterligare någon  amerikan som förflyttar sig över golvet med ljusets hastighet, så är det lätt att förstå att Wetterbygden Stars har händerna fulla när man återigen beger sig norrut.

Senast man befann sig i Norrland så var man ungefär ytterligare 35 mil längre norrut, nämligen i Luleå. Hur det gick då känner vi naturligtvis till vid det här laget och kan man vinna i Luleå kan man naturligtvis göra det även i Umeå. För att lyckas med detta krävs dock en helgjuten insats i försvarsspelet. Att åka till Umeå med taktiken ”först-till-hundra-poäng-vinner” med en offensiv talang som Omar Krayem i motståndarlaget, får så här på förhand, anses som en tämligen dålig idé. Lyckas man med att få stopp på hemmalaget, så har man tillräckligt med talang i laget för att själva göra livet surt för tisdagens hemmalag, i synnerhet nu när Carl Engström fått en match och ytterligare några träningar under bältet med sitt nya lag. Redan i matchen senast mot Norrköping Dolphins tyckte vi skönja vilka enorma ytor han öppnar upp åt sina lagkamrater med sin blotta uppenbarelse på plan.

Guim Exposito har missat matcherna efter derbyt ute i Nässjö Sporthall men ryktas nu närma sig en comeback. Samma rykten gör dock gällande att coacherna inte kommer riskera någonting med honom så här pass tidigt in i säsongen varför vi säkerligen kan räkna med ett sent beslut under matchdagen gällandes hans eventuella medverkan.

Umeå BSKT-Wetterbygden Stars
Tisdagen den 30 oktober
Umeå Energi Arena
18.04

Ingen möjlighet att se matchen LIVE i Umeå? Lugn, du ser matchen på via länken nedan. Swisha 990 kr till 123 215 6735 så skickar vi över koden som berättigar dig tillgång till ALLA matcher i SBL under säsongen 2018-2019. Glöm inte att skicka ett sms till 0708-941106 när du swishat så att vi vet när att skicka över koden.

https://sblplay.se/