När Wetterbygden Stars ikväll tar sig an Umeå Bskt uppe i Björkarnas stad så är det första matchen av totalt tre mot lag från norra Sverige under en tiodagarsperiod. De två första matcherna spelas på bortaplan (den ikväll i Umeå och på fredag i Östersund mot Jämtland Basket) medan den tredje matchen mot BC Luleå spelas på hemmaplan fredagen den 8/2.

Att matchen ikväll mot Umeå Bskt är viktig är ingen direkt överdrift. Å andra sidan finns det naturligtvis fog att fråga sig vilken match som inte är viktig med tio omgångar kvar att spela av grundserien för Stars del – matchen ikväll är bara en av dessa tio. Hemmalaget Umeå Bskt kommer ikväll till spel som ett av seriens formstarkaste lag där man vunnit tre av sina fyra senaste matcher. Efter en, enligt egen utsago, ”tung höstsäsong”, så har man fått in lite nytt blod i form av återvändaren, Eric Gilchrese. Nämnde Gilchrese tillhörde ifjol toppen av försvarsspelare som hela SBL hade att erbjuda, av många ”förståsigpåare” till och med ansedd som den allra bästa.

Nyligen adderade man dessutom truppen med en viss Alexander Holmström-Forster som faktiskt var på radarn i Stars-lägret inför den här säsongen men där den 26-årige Stockholmaren till slut valde spel nere i Portugal. Nu blev det ändå till slut Sverige för hans del och med både Gilchrese och Holmström-Forster har man som sagt inte bara fått in lite nytt blod i laget, man har dessutom återfått hoppet om slutspel i Västerbotten.

Det råder därför inga som helst tvivel på att Wetterbygden Stars ikväll går upp mot en både respektabel och kapabel motståndare. För att lyckas stävja Umeå Bskts framfart så lär man komma och behöva åstadkomma något extraordinärt i försvarsspelet. Är det något lag i serien som skulle kunna klara av detta så är det just Wetterbygden Stars som under alla sina 26 matcher så här långt bevisat att man är fullt kapabel att spela ett högoktanigt försvarsspel när man väl bestämmer sig för att så göra.

Det finns många på förhand spännande matchups i matchen och där den kanske allra största (bokstavligt talat) lär äga rum i respektive tresekundersområde. I den nyblivne landslagsmannen, André Nilsson, kommer Kyle Rowley och Waly Niang ha något att bita i samtidigt som herr Nilsson lär få bekänna färg även han. Viktigt också naturligtvis blir hur Stars lyckas slå ner farten på seriens kvickaste spelare i form av DeAndre Mathieu som i sina bästa (och snabbaste) stunder har en högstanivå som bevisligen åstadkommit en del skada för alla lag så här långt in i grundserien.

Wetterbygden Stars åker upp med tio spelare och där Mantas Griskenas (fot) och Eddie Alm (sjukdom) fortfarande är indisponibla – vem är beredd att ta extra ansvar i dessa gentlemäns frånvaro? Kl. 18.04 ikväll får vi svaret.

Umeå Bskt-Wetterbygden Stars
Tisdagen den 29 januari
Umeå Energi Arena
19.04

Ingen möjlighet att se matchen LIVE i Umeå? Lugn, du kan nu köpa hem matchen på via länken nedan till en kostnad av 89 kr – följ instruktionerna i länken.

https://sblplay.se/