När Wetterbygden Stars någon gång vid lunch idag bockar ned sig i sätena på den buss som ska ta laget de dryga 40-45 milen norrut till Uppsala så gör man det med vetskapen om att det vankas nyckelmatch redan i omgång 7. Det lär inte ha undgått någon att fredagens hemmalag i form av Uppsala Basket vann så sent som i tisdags just hemma i Fyrishov och lär gå ”all-in” för att knipa två i rad, något annat än en tvättäkta anstormning från Jens Tillmans mannar är därför inte att vänta någon gång vid 19-tiden ikväll.

Uppsala Basket tillhör sedan länge inventarierna i Svenska Basketligan. Man har varit med sedan begynnelsen även om man valt att kalla sig för allehanda namn under åren. Nu är man lite av ”back to the roots” i och med ”Uppsala Basket” och för att förstärka detta ytterligare så har man gett upp IFU Arena och flyttat tillbaka till erkänt svårspelade Fyrishov där hemmapubliken är patriotisk som få. Laget coachas i år av Uppsala-ikonen Jens Tillman som har lika många SM-guld som lag, spelare och coacher har tillsammans i hela SBL. Även om vi kanske överdriver något så finns det få basketmänniskor i detta avlånga land som har lika mycket kunskap och erfarenhet av att vinna den allra sista basketmatchen på säsongen som ett SM-guld innebär än just, Jens Tillman.

Som spelare firade Jens Tillman stora triumfer i både Södertälje BBK och Plannja Basket (nuvarande BC Luleå) innan han växlade över till en minst sagt lika framgångsrik coachkarriär som bland annat innebar att han satte ett annat Luleå-lag, Luleå Basket, på kartan med så många SM-guld att vi snabbt tappade räkningen. Nu är han alltså tillbaka inom svensk herrbasket och basar över ett Uppsala Basket som inlett säsongen lite knackigt men där man alltså vann sin första match i tisdags på hemmaplan mot Nässjö Basket, en seger som lär inneburit ordentligt med bensin på brasan för både spelare, ledare och fans.

I Axel Nordström (21,7, ppg, 8,7 rpg, 3,2 apg) förfogar Jens Tillman över SBL: s i särklass största ”beast” (i positiv bemärkelse). Vid första ögonkastet ser Axel Nordström inte ut mycket för världen men oh boy vad många det är som misstagit sig genom åren. Axel Nordström skulle utan några som helst tvivel ta plats i stort sett vilken förstafemma som helst i SBL och väl där kunnat fortsätta dominera lika påtagligt som är fallet idag. I samband med matchen under fredagskvällen blir Axel Nordström den meste spelaren att representera Uppsala Basket i ligasammahang när han passerar en annan Tillman, lillebror John. Wetterbygden Basketball vill passa på att rikta ett enkelt, men stort grattis, till Axel Nordström för denna bedrift! I början av säsongen så hade Axel Nordström få lekkamrater i ett Uppsala Basket som länge istället framstod som seriens slagpåse – det var innan matchen i tisdags.

Nu har en viss Xavier Cannefax anslutit och tillsammans med centern Eric Katenda bildar Alex Nordström en fruktad trio som garanterat kommer vinna mer matcher åt Uppsala Basket framöver – lägg till en viss Nathan Dawit så förstår alla att det kommer bli allt annat än lätt på fredagskvällen för Stars.

Nu är det ju inte direkt så att det kommer bli lätt för Uppsala Basket heller. Wetterbygden Stars har bevisligen spelat bra på bortaplan (bortsett från första perioden i derbyt för en vecka sedan) och också helt rättvist besegrat både BC Luleå och Köping Stars genom att ha funnit ett bra ”bortaspel” som i detta fall bestått av ett aggressivt försvarsspel och stark returtagning. Kan laget prestera på samma höga nivå i dessa bägge kategorier så kommer Uppsala Basket få slita för att ta den där hett eftertraktade andra raka segern.

Vi har ännu inte hunnit avverka en fjärdedel av grundserien och att det finns en ocean av matcher kvar att spela är därför ingen underdrift. Ändå går det inte att prata om vikten av matchen ikväll där Wetterbygden Stars, i händelse av seger, sätter (rejäl) press på Uppsala Basket i jakten på att försöka undvika de allra ”sydligaste” platserna i tabellen. Exakt vilka som är tillgängliga för spel i kväll hos bortalaget är i skrivande stund oklart men vi vet sedan tidigare att både Waly Niang och Mathias Liljeqvist är indisponibla samt att Raheem Johnson vid detta laget lämnat landet (ännu ingen ersättare på plats).

Uppsala Basket-Wetterbygden Stars
Fredagen den 19 oktober
Fyrishov, Uppsala
19.04

Ingen möjlighet att se matchen LIVE i Uppsala? Lugn, du ser matchen på via länken nedan. Swisha 990 kr till 123 215 6735 så skickar vi över koden som berättigar dig tillgång till ALLA matcher i SBL under säsongen 2018-2019. Glöm inte att skicka ett sms till 0708-941106 när du swishat så att vi vet när att skicka över koden.

https://sblplay.se/