Efter den hjärtskärande förlusten uppe i Täljehallen förra helgen så var Wetterbygden Sparks under lördagen tillbaka på sin hemmaparkett. För motståndet stod nykomlingen Helsingborg Basket som under hela första halvlek visade prov på ett stort fighterhjärta som vållade hemmalaget stora problem (underläge med 26-31 i paus). Men under andra halvlek kan Sparks lägga i en ytterligare växel och cruisa ifrån till seger med 66-52. 

Helsingborg Basket kom till spel utan kanske lagets enskilt viktigaste (och bästa) spelare i form av Mathilda Ågren som dragit på sig en ”spricka” i foten. Avsaknaden av henne märktes dock inget nämnvärt inledningsvis när den erkänt skickliga centern, Vasiliki Louka, fick draghjälp av spelare som Patricia Elias, Tova Boquist och Sabina Radonja. I hemmalaget gjorde A’Shanti Coleman en intressant hemmadebut men om det var premiärnerver eller ej låter vi vara osagt, nog finns det mer att hämta därifrån vart det lider än det vi fick bevittna ikväll, 13-11 till Sparks efter tio spelade minuter.

Andra perioden måste gå till historien som en av de svagaste som spelats i Wetterbygden Basketballs historia. Misstagen avlöste varandra i parti och minut och var det inte frapperande airballs, så var det enkla turnovers, missade straffkast eller kliv på linjen. Bägge coacherna hade onekligen gjort sin läxa för faktum är att inget av lagen kom någonstans offensivt och inte heller kan vi med gott samvete säga att det berodde på något lags imponerande försvarsspel. Det enda intrycket från första halvlek var egentligen två coachröster som ekade över en ödslig Huskvarna Sporthall, kanske man skulle kunna hävda något i stil med ”mycket-skrik-för-lite-poäng-sa-hen-som-kollade-på-matchen”? Minst dåliga är Helsingborg Basket och som därmed också får gå till halvtidsvila i ledning, 26-31.

Det krävs ingen ”Phil Jackson” för att förstå vad som egentligen sades nere i hemmalagets omklädningsrum i paus (antagligen inga ”snälla” saker) och den som går i täten för att på något sätt slå an tonen att ”enough is enough” är lagkaptenen herself, Evelyn Ovner. Med fyra raka poäng så visar hon vägen på en period, och halvlek, som ska komma och gå helt och hållet i hemmalagets favör (40-21). Även om Vasiliki Louka fortsätter vara ett stort hot för gästerna så börjar till slut Sparks bredd och djup i laget ge utdelning. När Ebba Sjökvist skjuter i en trepoängare så är man ifatt Helsingborg och när sen hennes guardkollega, Keri Jewett-Giles, gör samma sak så är man plötsligt inte bara ifatt sina motståndare utan även förbi, 36-33.

Efter detta så tittar aldrig Sparks mer i backspegeln.

Sista perioden ska komma och bli en enda lång uppvisning av Maura Fitz”Magic” (a.k.a Maura Fitzpatrick) Ni som har koll på Sparks förehavanden under säsongsinledningen vet att Sparks nyförvärv från Marist college i USA vid detta laget har inlett en kärleksrelation med korgarna i Huskvarna Sporthall. Inte blev den kärleksrelationen mycket sämre här ikväll när hela Vätterbygden kärleksgris # 1 höll hov under den sista akten. Starka attacker, smarta backdoors, stabilt försvarsspel och ett glödhett distansskytte grundlade ännu en succéafton i Huskvarna Sporthall för hennes del, till slut landade Maura Fitz”Magic” på fina 23 poäng.

Roligt också att se nämnde Evelyn Ovner och Ninni Salmi fortsätta bilda ett så pass starkt tandempar på position 4. Den förstnämnde fortsätter att leverera ”double-doubles” på löpande band (14 poäng och tio returer ikväll) och Ninni Salmi är den perfekta avlastningen från bänken med sin uppoffrande spelstil och med en blodhunds instinkt vart returerna kommer att landa. Seger till slut för Sparks med 66-52 men inte utan en del huvudbry med tanke på första halvlek. Wetterbygden Sparks fortsätter massakrera sina motståndare i returtagningen, 50 nya returer in på kontot i dag och också den enskilt största anledningen till varför man besegrar Helsingborg Basket idag.

Nästa helg beger sig laget de dryga 17 milen norrut för möte med en viss Lovisa Hjern och hennes Norrköping Dolphins. Kan Sparks hålla uppe sin lägstanivå så kan man absolut tävla uppe i Stadium Arena men då kommer det krävas något liknande som under halvlek idag.

Minst.