Det var tänkt att Antoinette Miller från Cincinnati skulle bli Wetterbygden Sparks amerikanska point guard den här säsongen, men efter hennes långvariga passproblem, som ännu inte är lösta, går det inte att vänta längre. Istället är det nu klart att Keri Jewett-Giles, från Florida Gulf Coast University, kommer att ersätta henne och kliva in i bakplansrollen. 

Jewett-Giles föddes i Dunbar, Florida, 1997, i en syskonskara på tio. Efter en strålande high school karriär i hemstaden, blev hon rekryterad till University of Southern Mississippi, som spelar i conference America.

Där spelade hon i två säsonger, 2015/17, men hennes hemlängtan uppges ha blivit för svår och hon skrev istället på för Florida Gulf Coast (FGCU), bara ett stenkast från hennes hemort. På grund av transferreglerna i NCAA tvingades Jewett-Giles dock avstå spel under 2017/18.

Men 2018/19 var det dags för Keri Jewett-Giles att debutera för sin skola i Atlantic Sun Conference, en säsong som blev framgångsrik. FGCU vann slutspelet i Atlantic Sun, Jewett-Giles blev MVP i turneringen, och skolan fick en biljett till det nationella slutspelet. Trots 24 poäng av Jewett-Giles i första rundan av NCAA-slutspelet föll FGCU mot Miami, 62-69.

Efter förlusten mot Miami meddelade plötsligt Jewett-Giles att hon hade spelat sin sista basketmatch. Hon var inte less på basket men trött efter det intensiva tränandet hon ägnat sig åt sedan tiden på high school. Hennes coach på den tiden, Dwayne Donnell, var t e x tvungen att skicka hem henne från hallen eftersom hon var där på all ledig tid. ”Hon är en sådan som verkligen lägger in timmarna. Ingen slår henne i träningstid”, sa Donnell.

Hon hade funderingar på att ägna sig åt socialt arbete i Dunbar eller möjligen börja coacha, men övertalades under förra sommaren att ändå återvända till laget och FGCU. Och det är ett beslut hon inte ångrat. Säsongen 2019/20 gick åter FGCU fram som en ångvält i Atlantic Sun. 30-3 i matcher blev lagets facit under säsongen, varav 14-1 i conference spelet. FGCU ångade på i slutspelet och stod i finalen när spelet avbröts i våras.

Jewett-Giles slutade sin sista collegesäsong med att snitta 16,6 poäng, fyra returer, 3,5 assister och 2,6 steals, och med fina 1,8 i assist/turnover ratio. Hon utsågs till årets spelare i Atlantic Sun och nu var det inte tal om att sluta, utan att i likhet med fyra lagkamrater i FGCU, få möjlighet att spela professionellt. Nu får hon den chansen, när hon skall styra bakplanen i Wetterbygden Sparks 2020/21.

Goda saker kommer till de som väntar tillräckligt länge. Jag har väntat och nu är det min tur. Hela FGCU-familjen har spelat en stor roll för mina framgångar och för att jag får den här möjligheten. Jag är mycket tacksam för det”, säger Keri Jewett-Giles om sin nya utmaning.