Joan Martinez Escala. Ja, så heter den nya assisterande coachen åt Boris Balibrea när Wetterbygden Stars nu stärker upp ledarsidan inför debutsäsongen i Svenska Basketligan (SBL). De bägge kamraterna återförenas därmed igen efter att tidigare jobbat tillsammans i den inhemska EBA-ligan hemma i Spanien.

Det blir inte den första gången som 34-åringen spanjoren flyttar sitt bohag till Skandinavien. Säsongen 2013-2014 verkade Joan Martinez Escala som assisterande coach i den danska högstaligan, närmare bestämt i Team FOG Neastved. Under de senaste säsongerna har Joan verkat som headcoach hemma i Menorca Talaiotica CCE Sant Lluis i spanska EBA.

Boris Balibreas och Joan Martinez Escalas vägar har alltså redan korsats. Säsongen 2012-2013 jobbade man tillsammans i laget Basket Almeda i EBA, ett samarbete som onekligen föll väl ut och som nu fått till följd att Boris Balibrea handplockat sin vapendragare hemifrån att komma och vara hans assisterande coach i Sverige.

Dennis Aulander, sportchef i Wetterbygden Basketball, kommenterar det faktum att man nu funnit det man sökt i Joan Martinez Escala:

– Att vara assisterande coach är något av de svåraste uppdragen man kan ha inom basketen. Därför känns det extra skönt att Boris och Joan jobbat tillsammans tidigare och vet vart man har varandra. Alltför många gånger har jag sett assisterande coacher som velat vara headcoacher och headcoacher som mer eller mindre varit usla på att involvera sina assisterande coacher och få dessa att känna genuin tillhörighet. Allt detta är vi förbi eftersom vi här har två coacher som är trygga med varandra och som vet vad att förvänta sig av varandra.

– Det som känns extra bra med Joan är att vi här också fått in en riktig föreningsmänniska. Jag ser framför mig hur Joan kommer komma all vår verksamhet till gagn, inte bara i Wetterbygden Stars, utan även inom vår ungdomsverksamhet i Forum Basketball. Med ledare som Boris, Joan, Frasse, Peter Johansson, Selma Delibasic och Wictor Grenthe börjar vi bli ruskigt starka på ledarsidan, ett monumentalt fundament naturligtvis på alla sätt och vis när man försöker bygga en framgångsrik organisation, säger Dennis Aulander.

Så här säger Joan Martinez Escala själv nu när han är på väg till Sverige för en återförening med Boris Balibrea:

– Jag ser fram emot en ny utmaning utanför Spanien. Wetterbygden Basketball har från första stund känts som ett viktigt och seriöst projekt som man lyckats skapa med mycket passion och hårt arbete. Jag tror mig ha en ganska klar bild av basketen här efter mitt år i Danmark och jag förväntar mig inget annat än en både tuff och utmanande liga. Självklart ser jag även fram emot att jobba tillsammans med Boris igen och jag skulle ljuga om inte han var en stor anledning till varför jag nu valt att bryta upp Menorca mot Jönköping och Sverige. Jag är entusiastisk över att få chansen att komma till Wetterbygden Basketball och ser fram emot starten i början av augusti, säger Joan Martinez Escala. 

Fakta Joan Martinez Escala

34 år

Ny assisterande coach i Wetterbygden Stars