Träningsspelandet i SBL Dam går vidare. I helgen väntar fler matcher, inte minst under John Bauer Hotel Cup, som spelas i Huskvarna lördag-söndag. Det blir totalt fem matcher och alla kommer att sändas på webben, via Solidsport. Det kommer att kosta 99 kronor för alla matcherna i turneringen. Vill man köpa en enskild match är priset 69. Sändningarna nås på solidsport.com/johnbauerhotelcup

Observera att arrangören låter meddela att turneringen spelas inför låsta dörrar med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendation om begränsat antal personer vid allmänna sammankomster.

Samtliga matcher spelas i Huskvarna Sporthall, med det här spelschemat:

Lördag 12/9
11.00 Wetterbygden Sparks-Högsbo Basket
18.00 Högsbo Basket-IK Eos
20.15 Helsingborg BBK-Wetterbygden Sparks

Söndag 13/9
13.00 Wetterbygden Sparks-IK Eos
15.30 Högsbo Basket-Helsingborg BBK

Här lite om de deltagande lagen:

Högsbo får, i kraft av sina två fina säsonger i ligan, vara favorit att vinna sina matcher i turneringen. Laget har tidigare spelat en träningsmatch, då man besegrade Borås, men inte med mer än 73-68. Men i den matchen saknades lagets båda importer, Ceejay Nofuente och Alexis Hyder. Båda har efter ankomsten till Sverige hunnit med ett antal träningar och väntas förstås spela helgens turnering. Coach Fredrikson hoppas att klubben senare under säsongen kan komplettera duon med ytterligare en import, men det blir inte förrän man vet att man har råd med det.

Elin Johansson, som hade en fin debutsäsong i ligan 2019/20 är dock inte aktuell för spel. Hon har haft en coronasläng och det är osäkert när hon kan vara tillbaka på planen. Minst en månad lär det dröja. Elin Fredriksson är också borta från spel under hösten p g a den korsbandsskada hon ådrog sig under förra spelåret.

Spelare som bekräftats som klara för Högsbo säsongen 2019/20: Ida Fredriksson, Elin Johansson, Ceejay Nofuente (Kanada), Hanna Halilovic, Ieva Ivaskeviciute, Elin Fredriksson, Louise Noaksson, Alexis Hyder (USA), Elin Ljungberg, Ida Moberg, Cecilia Berggren, Linnea Rensmo, Makolla Bagayegou

För hemmalaget Wetterbygdens Sparks, med ny coach och i huvudsak ett nykomponerat lag, med nio nya spelare, blir turneringen ett viktigt test, då man för första gången ställs mot ligamotstånd. Coach Patel och hans spelare har också mött Borås och vann med klara 86-63, då unga Debbi Alem briljerade med åtta assister och nyförvärvet Evelyn Ovner blev poängbäst med 19.

Den spelare som kommer att saknas i Sparks är amerikanskan Antoinette Miller, som ännu inte kunnat lämna USA. Anledningen är att hon har haft problem att få fram ett pass. Det senaste är att det nu är på gång, men ytterligare ett tag lär Sparks få klara sig utan henne.

Spelare som bekräftats som klara för Wetterbygden säsongen 2019/20: Tilda Sjökvist, Emma Johansson, Ebba Sjökvist, Evelyn Ovner, Erica Iderstål, Sandra Karsten (Finland), Ninni Salmi (Finland), Maura Fitzpatrick (Irland/USA), Claire Lundberg (USA), Debbi Alem, Selma Delibasic, Antoinette Miller (USA)

Eos har haft sina problem den här hösten, inte minst för att klubben och coachen, Xavier Hernandez, beslöt att avbryta samarbetet förra veckan. En ny head coach skall nu rekryteras och tills vidare håller den assisterande coachen, Irene Otamiri, ställningarna. Eos har också tappat en av sina viktigaste spelare, Louise Noaksson, som gått till Högsbo

Även Eos har hunnit med en försäsongsmatch innan turneringen i Huskvarna, då man slog Helsingborg med 79-61. Nyförvärvet från Visby, Alexa Middleton, svarade för 21 poäng. Middleton och centern Dubravka Dacic är de utländska spelarna som Eos kommer att ha i sitt lag den här säsongen och båda väntas spela i helgen.

Spelare som bekräftats som klara för Eos säsongen 2019/20: Emelie Ånäs, Karoline Teigland, Julia Nyström, Dubravka Dacic (Italien), Kajsa Lundahl, Tove Hultin, Eira Borgh, Alexa Middleton (USA), Elin Ekdahl.

Helsingborg är årets liganykomling med den meriterade Ville Touminen från Finland som ny head coach. Tuominen har ett lag som till stora delar består av spelarna som var med förra spelåret i BED. Laget har kompletterats med fyra nyförvärv: Patricia Elias (från Norrköping), Tova Boquist (Malbas), Vendella Genell (Eos), samt den landslagsmeriterade centern från Grekland, Vasiliki Louka.

I matchen mot Eos var det Louka som var mest framträdande, med 17 poäng och åtta returer. Helsingborg innehåller, med åtta liganykomlingar, många nya bekantskaper, som skall bli intressanta att följa under turneringen och resten av säsongen.

Spelare som bekräftats som klara för Helsingborg säsongen 2019/20: Mathilda Ågren, Sabina Rodonja, Isabelle Hinke, Patricia Axelsson, Matilda Lundquist, Alma Fransson, Madeleine Hulth Olsson, Maryam Al-Ameri, Malva Ekelöf-Gyllenhammar, Vendela Genell, Tova Boquist, Patricia Elias, Vasiliki Louka (Gekland)