Under tisdagskvällen möttes två lag uppe i Norrköping som kom till spel med skilda förutsättningar om man beaktar lagens senaste resultat från i fredags kväll. Då föll Stars stort på bortaplan mot BC Luleå medan Norrköping Dolphins lyckades besegra Umeå BSKT uppe i Västerbotten. När 40 min basket avhandlats uppe i Stadium Arena så får vi tyvärr konstatera att respektive lags formkurva består även efter kvällens match, seger för Norrköping Dolphins efter att bortalaget förlorat fjärde perioden med hemska 13-36.  

Första halvlek var en besynnerlig historia. Efter att hemmalaget inlett målgörandet så var det sen Stars som kunde rusa upp i en ledning med sex poäng, 9-3. Det man minns mest efter de första tio minuterna var annars bägge lagens misstag, både av teknisk art (turnovers) och missade avslut med följaktligen dålig utdelning och alla eviga avbrott i parti och minut. Stars i ledning efter denna högst mediokra förstaperiod med 18-16.

Inledningen av andra perioden ska få de dryga tusen hemmasupportrarna på fötter då matchen äntligen verkar ta fart. Först tokdunkar Ladarien Griffin i kvitteringen för hemmalaget innan Adam Rönnqvist skjuter i en trepoängare samtidigt som han blir foulad i skottögonblicket, en sekvens av matchen som kunde erbjuda mer action än de första tio minuterna tillsammans. Wetterbygden Stars försvarsspel lämnar mycket övrigt att önska och mest frapperande blir det när man uppträder tillsynes håglöst i de ack så viktiga ”50-50-duellerna”. Adderar vi nio turnovers framåt så var det inte svårt att förstå underläget i halvtid, 41-47. Det är egentligen naturligtvis inget konstigt att ligga under med sex poäng i halvtid mot ett lag av Dolphins kaliber, det var mer på sättet man gjorde som lär ha förbryllat supportrar runtom i Sveriges vackraste bygd.

Efter att ha bevittnat den tredje perioden så kan samma supportrar glatt konstatera att Wetterbygden Stars ledare och spelare höll med om att insatsen i första halvlek lämnade mycket övrigt att önska. Plötsligt så var aggressiviteten tillbaka i försvarsspelet tillbaka, eller nej, s-t-o-l-t-h-e-t-e-n att stoppa sin motståndare var tillbaka. I takt med att stoppen i försvarsspelet gjorde entré så blev det även lite lättare att prestera offensivt och allra bäst i den kategorin är Ty Sabin som efter en förhållandevis blyg första halvlek nu var allt annat än blyg. Tack vare hans trepoängsskytte, lite ”klapp-klapp-spel” mellan Jonathan Peleg och Daniel Mortensen och nämnda försvarsspel så har Stars plötsligt bäddat ganska bra för sig inför den fjärde perioden, ledning med 62-57.

Vad som sen händer i den fjärde perioden går bortom allt vårt förstånd och vi syftar naturligtvis på periodresultatet som skrivs till horribla 36-13 i Dolphins favör. Det vi noterade var att hemmalaget fick en bra start anförda av nye Jeril Taylor och bänkspelaren Lucas Lindh och hur märkligt det än kan låta, så har Stars absolut noll svar på detta. Först vinner man tredje perioden med 31-20 för att sen gå och förlora den följande perioden med 23 poäng, en poängdifferens på 34 poäng mellan två perioder som naturligtvis lär föranleda en del huvudbry bland både ledare och spelare efteråt.

Som sagt: att förlora mot ett Norrköping Dolphins i Stadium Arena är inget att skämmas över, det är tillvägagångssättet som förbryllar och där det egentligen bara finns ett botemedel: tillbaka till ”blårockarna”, tillbaka med det gamla hederliga knepet att ”KÄMPA” mer än motståndaren, ett synnerligen underskattat moment inom basketen som alla dagar i veckan vinner mot alla ”x and o’s” världen har att komma med. Att tro att man kan ”lira” ut motståndaren med en slags mentalitet ”först-till-hundra-poäng-vinner-mentalitet” utan att behöva kämpa på varenda kvadratcentimeter en basketplan har att erbjuda fungerar bevisligen ganska dåligt.