En mycket efterlängtad comeback är ett faktum. När Kemal Omerbasic återigen i höst drar på sig det vackra svartvita linnet så sker detta efter drygt två års frånvaro från den största scenen svensk herrbasket har att erbjuda. Den 28 år unga och 201 cm långe forwarden har under den här perioden hunnit med att få permanent uppehållstillstånd och räknas numera som svensk, icke att förringa när klubbledningen nu fortsätter lägga pusslet som innebär att ställa ett så slagkraftigt lag som möjligt på banan i höst.

Apropå pussel så var Kemal Omerbasic en viktigt pusselbit på den tiden då laget titulerade sig Wetterbygden Highlanders och spelade sina hemmamatcher inne i Arenan i Jönköping. De som var på plats under de två sista hemmamatcherna inför julen 2016 minns hur han gick fullständigt loss från trepoängslinjen, inte minst i hemmamatchen mot Eskilstuna när man lyckades vända ett underläge på 15 poäng i sista perioden genom att göra 43-28 (!) och tvinga matchen till förlängning, en förlängning man sedermera lyckades vinna och därmed kvalificera sig för spel i Superettan. Resten gällande Wetterbygden Stars är vad man brukar kalla för, historia.

Kemal Omerbasic var således en viktig faktor när laget kvalificerade sig för spel i SBL inför säsongen 2018-2019, mycket tack vare en spelförståelse och en offensiv repertoar som många gånger firade stora triumfer under motståndarens korg. Efterhängsna skadebekymmer satte sen tyvärr stopp för planerna att följa med laget upp i SBL. I stället blev det värdefull uppbyggnadsträning och någon gång i vintras hade träningen trappats upp så pass mycket att den även kom att innehålla värdefulla basketpass tillsammans med resten av killarna i Wetterbygden Stars. Parallellt med detta hann han också agera värdefull stöd för föreningens yngre förmågor i Basketettan i några enstaka matcher i det som skulle visa sig bli säsongens slutskede.

När vi når Kemal Omerbasic så är det en lycklig basketspelare som vi kommer i kontakt med och för första gången sedan inträdet i Wetterbygden Basketball sker också hela samtalet på svenska:

Jag ska villigt erkänna att den här typen av möjlighet för mig var nästan död och begraven, i alla fall i mitt sinne. Men när Boris Balibrea hörde av sig i vintras så tog drömmen fart på nytt och bara att få vistas i samma lokal som alla de fantastiska basketspelarna innebar bensin i min rehabilitering. Jag tvingades att avsluta min basketkarriär alldeles för tidigt och att nu få chansen i en miljö som kommit och bli som ett andra hem för mig känns både inspirerande och helt fantastiskt. Jag känner mig stark och redo för nya utmaningar inom basketen, säger Kemal Omerbasic.

Den enda som kanske inte känner till Kemal Omerbasic fullt ut i Wetterbygdens organisation är Stars nye head coach Gabo Loaiza Perez. Å andra sidan har han knappast inte kunnat undgå de lovord som cirkulerat runt Kemal sedan en comeback kom på tal och framförallt har han naturligtvis lyssnat av noga med sin företrädare, Boris Balibrea:

Det lilla jag har sett och förstått så är Kemal är mångfacetterad spelare som kan spela både nära korgen och bit ut från densamma. Kemal besitter ett högkalibert trepoängsskott men framförallt har han ett passningsregister som ”stor” spelare som jag hoppas att vi kan försöka nyttja till vår fördel. Jag har haft förmånen att få ha några individuella workouts med Kemal och jag är övertygad om att hans erfarenhet och passion att vilja komma tillbaka till högsta nationella nivå kommer hjälpa oss att komma väl förberedda för de utmaningar som väntar på oss i vinter, säger Gabo Loaiza Perez.

Kemal Omerbasic
# 22
Powerforward
Aktuell genom att precis skrivit ett avtal på 1+1 år med Wetterbygden Stars