Sarah Beal. Ja, där har ni har ni namnet på Wetterbygden Sparks nya amerikanska pointguard inför säsongen 2017-2018. Sarah Beal kommer till spel i Wetterbygden Sparks efter att ha nyss avslutat sina studier på Providence College Friars som till vardags är hemmahörande i ansedda Big East Conference borta i USA.

Det har inte varit någon vidare väl bevarad hemlighet att Wetterbygden Sparks headcoach, Francisco Pinto, länge velat stärka upp på pointguardpositionen i årets upplaga av Sparks. Med vetskap om att Ebba Sjökvist fortfarande har en bit kvar av sin rehabilitering av den korsbandsskada hon ådrog sig under fjolåret och att Brooke Le Mar lämnat laget, så var det mer eller mindre en nödvändighet att hitta någon som kan avlasta Jelena Krsmanovic, som i dags dato, är den spelare som ligger närmast tillhands, och kanske den enda, att kallas pointguard.

Sarah Beal kommer till spel i Sverige och Wetterbygden Sparks med ett starkt sista år på college i ryggen.

Under säsongen 2016-2017 snittade Sarah 13 poäng, 4,7 returer och 3 assists per match. Den 4 januari 2017 blev hon dessutom den 33:e spelaren i “Friars” historia att ha gjort över 1000 poäng eller mer, detta i samband med med match mot Marquette där hon stod för 24 poäng. När hon nu lämnar “Friars” så gör hon det som den nionde bästa passningsspelaren (assists per match) i skolans historia med sina 385 assists fördelade över fyra år.

Sarah Beal beskrivs som en kombination av en attackspelare som kan avsluta på egen hand, men som dessutom är fullt förmögen att göra sina lagkamrater bättre i form av ett varierat och effektivt passningsregister. Vi kan vara tämligen säkra på att det kommer gå undan i vinter när Sarah Beal och Wetterbygden Sparks drar runt i sporthallarna i vårt avlånga land och med siktet inställt på endast en sak: Basketligan dam.

Headcoach Franciso Pinto säger så här om sitt senaste tillskott och passar även på och kommentera säsongsupptakten som nu pågått drygt tio dagar:

Först och främst är jag väldigt glad att vi lyckats få hit en spelare av Sarah Beals diginitet. Sarah kommer ge oss ytterligare en dimension i spelet med sitt ledarskap, attackspel och fysik. Då vi är en klubb som satsar på att kvalificera oss till Basketligan dam så är detta en satsning helt i linje med vårt mål. Klubben och laget gör en enorm uppoffring detta år som bland annat innebär att vi startat upp rekordtidigt för att komma så pass väl förberedda som möjligt till seriestarten. För att förbereda oss inför vad som förhoppningsvis komma skall säsongen 2018-2019 så har vi under den här försäsongen också medvetet valt att matcha upp mot motståndare enbart från Basketligan dam. Vi har lyckats bygga upp en otroligt bra miljö för elitsatsande basketspelare och jag är övertygad om att vi kommer kunna skörda inom en snar framtid, säger Wetterbygden Sparks headcoach Francisco Pinto.

Sarah Beal ser själv fram emot att komma och spela basket på heltid i sitt nya hemland och kommenterar det faktum att nu valet föll på just Sverige och Wetterbygden på följande sätt:

Jag valde Sverige för att jag hört mycket gott om landet, både hur vackert det är där och hur pass bra allting verkar fungera runt basketen. Jag är övertygad om att Sverige och Jönköping är en fantastisk plats för mig att inleda min proffskarriär på. Vidare hade jag ett bra samtal med headcoach Pinto som förklarade sina tankar kring min roll, om laget och kanske det viktigaste av allt: vilka ambitioner föreningen har med att vinna tillräckligt många matcher för att kunna avancera i det svenska seriesystemet. Allt tilltalade mig från första början.

– Som spelare upplever jag mig själv som en stark och explosiv spelare som vet ett par sätt att få bollen i korgen. Jag älskar dessutom att försöka göra mina lagkamrater bättre. Jag kommer till Wetterbygden Sparks med den tydliga inställningen att göra allt i min makt för att vårt lag och vår förening ska kunna uppfylla sina sportsliga drömmar. Det här kommer bli ett stort äventyr och jag längtar tills det drar igång, säger Sarah Beal.

Sarah Beal ansluter till Wetterbygden Sparks i slutet av månaden.

Fakta Sarah Beal # 0
22 år
173 cm
Pointguard
Klar för Wetterbygden Sparks säsongen 2017-2018