Wetterbygden Stars kan idag stolt förkunna nästa pusselbit i nästa års lagbygge inför den stundande premiären i Superettan. Det är den väldige centern Franco Kouagnia som ansluter till laget efter två säsonger i Eskilstuna Basket. Detta är en rekrytering som rimligen borde innebära att Wetterbygden Stars nämns med allt större respekt inför den stundande premiären av den nystartade Superettan herr. Avtalet är tecknat på 1+ 1 år.

Franck Kougnia, med rötterna i Kamerun, kom till Sverige för två säsonger sedan via spel i Kanada (University of Northern British Columbia) och England (Birmingham Mets) och har snabbt skapat sig ett namn som en av de absolut effektivaste spelarna i Basketettan. Med en kroppshydda som få, kombinerat med en atletism och rörlighet, så har Franco dominerat tresekundersområdet sedan dag ett han satte sina fötter på svensk mark.

Säsongen 2016-2017 var Franco femte bästa poängplockare i Basketettan med ett snitt på synnerligen respektabla 20,4 poäng/match. Utöver det hann han även med att vinna returtagningstatistiken med det fantastiska snittet 13,3 returer/match (varav hela 6,9 returer/match var offensiva returer).

Det råder således ingen tvekan om att Wetterbygden Stars i Franco fått in en spelare utöver det vanliga. Föreningens sportchef, Dennis Aulander, förnekar naturligtvis inte heller Francos kvaliteter som spelare, men lyfter också fram andra värden när nu värvningen av Franco Kouagnia är i hamn:

– Den här rekryteringen har ett så mycket större symbolvärde än det faktum att vi lyckats kontraktera seriens effektivaste spelare. I Franco får vi en riktig profil som vår publik kommer älska att se uppträda i våra färger. Jag har träffat många basketspelare genom åren men jag vet inte om jag har träffat någon med så stor karisma, pondus och utstrålning i en och samma basketkropp. Jag är övertygad om att Franco kommer bli en stor publikfavorit, men kanske en ännu större förebild får våra yngre förmågor i verksamheten.

– Att vi lyckats gå i mål med denna rekrytering visar också två saker: att vi faktiskt lyckats med att attrahera de största namnen att komma till Vätterbygden och representera vår förening samt att vi menar allvar med vår satsning att sätta herrbasketen på kartan i vår region. Det här en milstolpe för basketen i Vätterbygden och jag hoppas att alla utomstående förstår digniteten på den här rekryteringen. Wetterbygden Basketball existerar i allra högsta grad och vårt hjärta dunkar både högre och snabbare än någonsin, säger en glad Dennis Aulander.

Franco Kouagnia kommenterar själv det faktum att han nu byter Eskilstuna Basket mot Wetterbygden Stars i Jönköping:

– Från första stund som Wetterbygden kontakatade mig så har hela det här projektet tilltalat mig. Den målmedvetenheten, visionen och professionalismen som jag blivit presenterad för mig imponerar och var, som sagt, tidigt något jag vill vara en del av. Jag blev också djupt imponerad av laget när vi möttes i julas när man lyckades vända ett stort underläge och vinna mot oss efter två förlängningar. Det vittnar om att det finns mycket karaktär i gruppen vilket är en förutsättning för att på sikt kunna nå ännu större framgångar.

– Jag ser mig själv som en ledare och hoppas kunna bidra med just ledarskap, erfarenhet och mitt villkorslösa driv efter att hela tiden vilja vinna. Jag har självfallet också noga följt rekryteringsarbetet som gjorts under sommaren och med de namn som finns kvar i gruppen sedan ifjol, i kombination med oss utifrån i år, så är jag övertygad om att vi inte kan ha några andra målsättningar i gruppen än att sikta på det övre skiktet i tabellen. Jag ser fram emot att komma till Jönköping och få bli en del av verksamheten och förhoppningsvis också bjuda på lite show, säger Franco Kouagnia.

Fakta Franco Kougania # 10
28 år
201 cm
Center/Powerforward
Klar för Wetterbygden Stars säsongen 2017-2018