Sedan sista omgången av Basketettan innan jul har de åtta föreningar som kvalificerat sig för spel i Superettan jobbat hårt med att fastställa spelprogrammet och nu äntligen kan vi konstatera att våra egna favoriter, Wetterbygden Sparks, inleder på hemmaplan mot tuffast tänkbara motstånd i form av Högsbo Basket från Göteborg den 14 januari kl. 15.00!

Just Högsbo Basket och Wetterbygden Sparks gick i höstas en klassisk match, den gången på Högsbos hemmaplan i Göteborgs västar utkanter, Gothia Arena. Efter en makalös triller kunde till slut Wetterbygden Sparks gå segrande ur den bataljen efter förlängning med ett endaste poäng, 85-84. Just dessa två lag har stått i en särklass den senaste åren i Basketettan och får nog gälla som favoriter när Superettan drar igång helgen 13-14 januari.

Högsbo Basket har sedan matchen i höstas förstärkt med amerikanskan Chelsea Jennings som under sina tre matcher i Högbos röda matchlinne hunnit med och snitta imponerande 22 poäng/match. Att Wetterbygden Sparks i sin tur lyckats kontraktera en av svensk baskets allra största (i dubbel bemärkelse bokstavligt talat), Louice Halvarsson, har nog inte gått någon förbi. Nu möts alltså lagen redan i den första omgången av Superettan och spelplats blir då Huskvarna Sporthall med uppkast kl. 15.00 den 14 januari. Ska vi gissa på att det då kommer vara två lag redo att ”pinka revir” inför vad som förhoppningsvis komma skall i ett eventuellt kval till Basketligan dam längre fram under våren?

Att något av de kvarvarande sex lagen nämligen ska kunna vara med och fightas över elva matcher gällande de två platserna som leder till kvalspel, får nog anses vara förhållandevis små, i synnerhet när tex ett lag som Wetterbygden Sparks inleder Superettan på maximala sex poäng (man tar alltså med sig segrarna från grundserien gällande de inbördes mötena mot lagen från respektive serie, i Sparks fall segrarna mot nämnda Högsbo Basket samt Malbas Basket och Eos Lund). Att däremot ALLA lag kan slå ALLA lag i enskilda fighter råder det dock inga som helst tvivel över, här gäller det att komma väl förberedd och naturligtvis ha turen på sin sida och undvika skador och sjukdomar.

Från Norrland och Luleå hittar Superettan denna gång representation av talangfulla BG Luleå som sig brukligt förfogar över några av landets mest unga talangfulla basketspelare. Lite längre söderut finner vi Östersund Basket som så sent som ifjol spelade i Basketligan dam. Efter en makalös otur med skador så stannade tyvärr sejouren vid just ett år varför föreningen och laget just nu går igenom någon form av ett ”stålbad” för att komma över chocken, att först ligga på slutspelplats i Basketligan dam, för att sen ett par veckor senare trillat ur samma serie. Lagets tre importer tillsammans den egna produkten, Frida Joelsson, blir viktiga för laget i Superettan.

Från huvudstaden hittar vi alltid lika ”riviga” Fryshuset Basket. Tjejerna i Wetterbygden Sparks vet precis vad som väntar (man förlorade här uppe så sent som ifjol i Superettan) uppe i Fryshuset i form av den ”hajtank” just Fryshuset kan vara när headcoach Ramunas Jucevicius drar igång sin zon-press och får sina tjejer att både se ut och agera som vilthundar. KFUM Central har tappat mycket av sin slagstyrka från tidigare säsonger och går kanske sin nu viktigaste kamp utanför plan där man ska försöka förmå Stockholms Stad att bygga en ny idrottshall och där föreningen sagt sig vara villiga att finansiera stora delar av projektet.

Från södra serien tar Wetterbygden Sparks, som sagt, med sig Högsbo Basket, Malbas Basket och Eos Lund.

Malbas Basket och Eos Lund har bägge varit en frisk fläkt i årets seriespel och där kanske framförallt, Eos Lund, överraskat positivt med ett synnerligen frejdigt spel där man fått mycket leverans från många händer.

Som sagt, många kapabla lag i årets upplaga av Superettan, men detta ska ändå till slut komma ner till två lag: Högsbo Basket och Wetterbygden Sparks. Vi lyssnar lite med Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander om proceduren kring schemaläggningen och Sparks chanser i Superettan:

– Jag är glad att vi är i hamn med spelprogrammet efter några veckors intensivt arbete. Så som serieupplägget ser ut i dags dato med omlottning av en helt ny serie (Superettan) kring jul, innebär för oss föreningar att det blir otroligt svårt för oss som inte förfogar över våra egna hallar att finna matchtider, en akilleshäl inom svensk basket, utan tvekan. Spelprogrammet i sig hade säkert kunnat vara både bättre och sämre för vår del, men nu är det som det är och vi kan bara göra det bästa av det även om en helg som innebär hemmamatch på lördagen och bortamatch uppe i Östersund 24 timmar senare lämnar mycket övrigt att önska.

– Vi har inte någon gång hymlat med vad som är vår målsättning och för att lyckas med detta så behöver man placera sig på antingen första eller andra plats i Superettan, punkt slut. Det är klart att vi kommer ha en måltavla på ryggen varje match vi kommer till spel i, men det är en situation vi bara måste älska att befinna oss i och hantera därefter. Jag är övertygad om att vår ledarstab och tjejerna själva längtar efter att sätta igång och tävla på allvar med något i potten, säger Dennis Aulander.

De 14 januari får vi en första indikation på vart Wetterbygden Sparks befinner sig rent formmässigt när alltså Högsbo Basket gästar Huskvarna Sporthall för uppkast i årets första match i Superettan.

Här kommer spelprogrammet i sin helhet:

14 jan, kl. 15.00  Wetterbygden Sparks-Högsbo Basket, Huskvarna Sporthall

20 jan kl. 14.00 Wetterbygden Sparks-BG Luleå, Huskvarna Sporthall

21 jan, kl. 14.00 Östersund Basket-Wetterbygden Sparks, Nya Sporthallen, Östersund

28 jan, kl. 13.30 Malbas Basket-Wetterbygden Sparks, Heleneholms Sporthall, Malmö

31 jan, kl. 19.00 KFUM Central-Wetterbygden Sparks, Gärdeshallen, Stockholm

17 feb, kl.14.00 Wetterbygden Sparks-Fryshuset Basket, Huskvarna Sporthall

25 feb, kl. 16.30 Wetterbygden Sparks-KFUM Central, Huskvarna Sporthall

28 feb, kl. 18.00 Fryshuset Basket-Wetterbygden Sparks, Fryshuset, Stockholm

4 mar, kl. 14.00 Wetterbygden Sparks-Eos Lund, Sandahallen

11 mar kl. 13.00 BG Luleå-Wetterbygden Sparks, Hälsans Hus, Luleå

17 mar kl. 17.00 Wetterbygden Sparks-Östersund Basket, Huskvarna Sporthall