Koll på läget i Eos

19 april, 2020

Till skillnad mot många andra föreningar hade Eos turen att ha sin stora ungdomsturnering, Lundaspelen, avklarad när coronapandemin slog till. Den arrangeras ju varje år 2-5 januari och Lundaklubben kunde därmed räkna in de intäkter som turneringen gav.

Klubbdirektören i Eos, Björn Göransson, är däremot en smula orolig för nästa Lundaspel, trots att det återstår nästan nio månader innan det är dags igen. Normala år brukar klubben börja marknadsföringen av Lundaspelen vid den här tiden på året, men det går ju inte i år med tanke på all osäkerhet. I dagsläget kan ju ingen ens säga när allt kommer igång i höst/vinter.

Som många andra klubbar använder sig Eos av korttidspermitteringar av personalen för att minska kostnaderna, men har totalt sett inte drabbats lika hårt som vissa andra.

– Vi kommer nog att bli av med delar av sponsorintäkterna, men inte i någon stor omfattning. Och inte heller får vi in alla de vanliga intäkterna för uthyrning av hallen, men sammantaget tycker jag att vi har ekonomin under kontroll, säger Göransson.

Men hur framtiden ter sig och hur det kommer att påverka Eos verksamhet handlar mycket om den stora ungdomsverksamheten.

– Man ser tydligt att det är svårt att hålla engagemanget på ungdomssidan. Normala år ser alla ungdomar enormt mycket fram emot Basketfestivalen så här års och tränar hårt för det. Även nu pågår träningar i mindre grupper, både utom- och inomhus, men vi märker tydligt att ungdomarna börjar trappa av.

– Alla somrar innebär att man tappar ungdomar och risken är att det blir fler än vanligt i år. Det går naturligtvis att jobba ikapp, men kan ta lång tid och med varje ungdomsspelare man tappar så försvinner ju också intäkter, säger Göransson.

Vad gäller klubbens elitverksamhet finns ingen oro för damernas ligalag. Göransson räknar med att allt kommer att rulla på ”som vanligt”. När ligan kommer att dra igång i år är skrivet i stjärnorna och det kommer givetvis att påverka när man kontrakterar spelare. Det gäller ju för alla klubbar, att om ligastarten skjuts fram, så lär ingen signa spelare för tidigt, i synnerhet de som man betalar mest för. Blir det t ex ligastart i december så kommer ingen att vilja betala spelarna förrän från den tidpunkten.

Det enda som så här långt är klart vad gäller Eos damlag är att coachen Xavier Hernandez Bofill fortsätter. Han har ett år kvar på sitt kontrakt och fick ju förra säsongen hoppa in som head coach när den tilltänkte, Mikael Nordqvist, var sjuk. När Nordqvist kom tillbaka fortsatte Hernandez Bofill som head coach och kommer alltså att fortsätta med det kommande säsong.

Eos herrlag slutade förra säsongen som tvåa i Superettan. Om det blir så att SBL Herr delas in i en A1- och en A2-serie, så är tanken att två lag från Superettan skall flyttas upp så att det finns sex lag i både A1 och A2. Det är fortfarande osäkert om det hela går- eller kommer att genomföras, men skulle det bli verklighet så kan Eos alltså vara en av uppstigningskandidaterna.

Björn Göransson vill inte föregå händelserna, men på frågan hur klubben skulle ställa sig om Eos erbjöds en av platserna i A2 i SBL Herr, svarade han så här:

– Det skulle i så fall hänga på några saker. Vi vill inte dra på oss mer kostnader än nödvändigt och en viktig sak i sammanhanget är om det skulle bli vardags- eller helgmatcher. Det skulle bli olika lag beroende på när matcherna ligger, eftersom spelare som arbetar knappast kan komma loss på vardagar. Och skall man ersätta dem för att komma loss på arbetsdagar är det förenat med stora extrakostnader. Och resandet är dessutom dyrare på vardagar.

Vi får se hur det går med den saken. Sammantaget kan vi konstatera att Eos så här långt har klarat sig förhållandevis bra under den här krisen. Eos är ju känd som en förening som har god kontroll på sina intäkter och kostnader och som inte bedriver sin verksamhet med spenderbyxorna på, i synnerhet inte när det gäller elitverksamheten. Och det är ju den typen av föreningar som drabbas minst under svåra tider.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.