Söndagens derby mot Brahe Basket blev en dramatisk historia och skulle inte avgöras förrän i de sista skälvande sekunderna och tyvärr  för Highlanders del, så var det Brahe Basket som denna gång drog den längsta stickan.

Efter en trevande start för Highlanders så började man till slut hitta rätt både offensivt och defensivt under Q1. Den som gick i täten för att detta skulle vara möjligt var Jonathan Peleg som med både returtagning, blockar, assists och poängmakeri var en stor anledning till att man också var i ledning efter en spelad period, 17-14.

Q2 blir även den en tight historia där Brahe Baskets tunga garde Mamoun Keirawan och Mohammed Sandeed vållar bortalaget en del huvudbry. Med både centimetrar och (framförallt) kilon visar dem att storlek har betydelse i sporten basketboll, nämnde Mohammed Sandeed stannar till slut på de mäktiga siffrorna 18 returer och 19 poäng. Highlanders kompenserar detta med att spela med ett hjärta modell större och störst hjärta av alla har Simon Granado-Lindqvist som till slut stannar på fina 12 returer varav merparten (sju stycken) är offensiva. Ledning med 35-30 i halvlek  utan att glänsa MEN: utan Jonathan Peleg inför andra halvlek som i slutet av första dito landade illa på sin vänsterfot, ett monumentalt avbräck för Highlanders naturligtvis.

Highlanders låter sig dock inte nedslås även om andra halvlek absolut inte börjar som någon av oss önskade (två snabba foul, misslyckad utblockering och en trepoängare i nyllet). Vi är dock snabbt tillbaka i förarsätet ganska omgående, något också resultattavlan vittnar om efter tre spelade perioder, 54-46.

Under den sista akten börjar Brahe Basket sakteliga hämta in Highlanders försprång och detta tack vare Johannes Hidirsah, som länge, länge var ett osäkert kort inför match, men som till slut ändå kom till spel. Till slut landar han på 37 minuter, 18 poäng varav de flesta när det behövdes som mest för ett frenetiskt jagande hemmalag. Bortalaget å sin tur gör tyvärr en del dyrbara misstag i denna sekvens av matchen vilket föranleder att till slut är både hemmalaget ifatt och förbi, 63-60.

Sista minuterna ska bli en sann rysare.

Brahe Basket verkar ha avgjort tillställningen när man leder som mest med fem-sex poäng, men tack vare ett uppoffrande försvarsspel av Mustafa Allotey som i sin tur föranleder en osportslig foul på nämnda Mohammed Sandeed, så är det bortalagets tur att äta sig ifatt. Definitivt ifatt är vi när Casper Ronqvist rullar i en tvåtaktare med bara 18 sekunder kvar av matchen, 68-68 och Brahes Baskets boll i sidan efter den påföljande timeouten.

Tyvärr för Highlanders del, så lyser vår brist av erfarenhet igenom här i slutet av matchen när ett misstag, blir två misstag som blir tre misstag. Med facit i hand kan vi konstatera att det då blir svårt att vinna matcher oavsett nivå. Eddie Alm får sista chansen att kvittera matchen men i ärlighetens namn, så är det trepoängsförsöket aldrig riktigt nära och Brahe Basket vinner denna säsongs första derby med tre poäng, 71-68.

Det är så lätt att man börjar diskutera dessa misstag i slutet av matchen, att det var dessa misstag som fällde oss men i ärlighetens namn: inte missade vi sju straffkast de sista 18 sekunderna. Inte heller missade vi 14 närskott (!) de sista 18 sekunderna. Inte gjorde vi 16 turnovers under de sista 18 sekunderna.

Nej, vi får nog vara ärliga med att erkänna att vi alla var lika goda kålsupare när det gällde den här förlusten, på vilket sätt matchen gled oss ur händerna sett över 40 minuter. Samtidigt måste vi lyfta på hatten för ett hemmalag som verkligen satte de stora skotten när det gällde som mest vilket inte Highlanders mäktade med denna eftermiddag i Huskvarna Sporthall.

Nu väntar ytterligare en veckas förberedelser innan Highlanders tar sig an Lobas basket hemma i Arenan nästa söndag. Efter det vankas höstlov och en chans för både själar och kroppar att återhämta/läka sig för att ta sikte på avslutningen av höstsäsongen.