Krumesh Patel ny headcoach för Wetterbygden Sparks!

1 maj, 2020

Wetterbygden Sparks nye head coach heter Krumesh Patel, en 30-årig britt med indiskt ursprung. Han är en välkänd profil inom basketen i Storbritannien, men för de flesta i Sverige säkerligen obekant, även om han har varit i Sverige ett par försäsonger och spelat mot ligalag. De som följt Jesper Sundbergs förehavanden i Leicester Riders vet dock att Krumesh den gångna säsongen var assisterande till Sundberg, men hans erfarenheter och meriter sträcker sig avsevärt längre än så. Krumesh Patel har funnits i Leicester Riders organisation sedan 2013 och under de sju åren skaffat sig gedigna insikter i såväl elit- som utvecklingsfrågor.

Den första säsongen var han assisterande i Riders damlag i den brittiska ligan, WBBL. Från 2014 har Krumesh varit ansvarig för damspelarna i klubbens akademi, Charnwood Academy, närmast jämförbart med ett svenskt BG. För tre år sedan fick han totalansvaret för akademin, d v s även herrspelarna, och utsågs samtidigt till huvudansvarig för klubbens hela verksamhet på damsidan. Från Leicester Riders och dess akademi fick hela 13 spelare fullt scholarship på amerikanska college 2018-19.

Säsongen innan Jesper Sundbergs ankomst till Leicester hade Patel rollen som head coach för klubbens damlag, vilket bl a resulterade i en vinst i den brittiska cupen, WBBL Trophy, klubbens första mästerskap någonsin inom dambasketen.

Patel har en examen i idrottsvetenskap från universitet i Leeds 2012 och har vid sidan av sitt arbete i Riders haft flera andra uppdrag. Han är konsult för Asien åt Blue Star, en organisation som rekryterar collegespelare, han verkar som ”community coach” i Leicester, där han främst i skolor lär ut- och informerar om basket, och han samarbetar med basketförbundet i Kolkata, Indien, för utveckling och spridning av idrotten. Patel har också engagerats i den brittiska landslagsverksamheten, de två senaste åren inom DU 20.

Kollegan Jesper Sundberg beskriver Krumesh Patel bland annat som ” påläst och kunnig när det kommer till att lära ut modern teknik, som taktiskt lagd och en bra strateg”. Själv säger han sig vara bra på att kommunicera och utveckla skills hos sina spelare. Med sina kunskaper inom både matchcoaching och utveckling av spelare passar Patel perfekt i den profil som hans nya uppdrag i Wetterbygden Sparks kräver.

Wetterbygdens sportchef, Dennis Aulander, säger så här om klubbens rekrytering:

Krumesh Patels inträde i vår förening känns både spännande och inspirerande. Vi får in en coach som haft framgång i en verksamhet som lite påminner om den vi har i Wetterbygden i form av elit, utveckling- och ungdomsverksamhet. Hans dokumenterade förmåga att både utveckla talang och leda seniorer attraherade oss från första stund och vi är alla spända på att se honom förvalta vår damsida på bästa tänkbara sätt. Vi hoppas att en ny röst med en tydlig ambition att sätta sin prägel på verksamheten också ska innebära en nytändning för alla involverade i föreningen, säger Dennis Aulander.

Om sitt nästa steg i livet och i Wetterbygden säger Krumesh Patel:

Really excited to sign a contract in Sweden and Wetterbygden. The conversation with the club has been great and I see myself really fitting in and helping the club grow all the way through. Excited to be in a new league, I have had the pleasure of coaching against teams in past preseason and I think I will be able to bring a different brand of play to the league. Speaking to members of the club was a key reason for signing, the vision they have is something that excites me and something I believe in.

Krumesh Patels kontrakt med Wetterbygden sträcker sig över 1+1 år.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.