Kvadrupeldrottningen

31 juli, 2020

När den här krönikan publiceras är det några timmar kvar tills New York Liberty skall spela sin tredje match i årets upplaga av WNBA. Inte helt oväntat har det börjat med två förluster för det orutinerade laget, som innehåller hela sex rookies. Men nykomlingarna vänjer sig allt mer och kanske kan den första vinsten komma i nattens match mot Atlanta.

En av nykomlingarna i NY, Sabrina Ionescu, tycks ha acklimatiserat sig snabbt efter bara två matcher som professionell. Allt talar för att hon med stormsteg är på väg in i det amerikanska landslaget, precis som alla förväntat sig. Redan nu syns det att hon för med sig stor respekt ut på planen. Det är inte ofta man ser motståndarna sätta upp en gameplan med det främsta syftet att ”ta bort” en färsk rookie.

I sin andra WNBA match sköt Ionescu i 33 poäng, den högsta noteringen i ligan hittills i år. Hon hade dessutom sju returer och lika många assister. Inte så långt ifrån en ”triple double”, d v s tvåsiffrigt i tre av statistikkategorierna i en och samma match.

Det är inte många spelare förunnat att få göra en ”triple double”. I WNBA har det bara hänt nio gånger, varav tre de senaste säsongerna, 2017-2019, gjorda av Candace Parker, Chelsea Gray och Courtney Vandersloot. Men Ionescu är en som har vana att sätta triple doubles. När hon gick på college gjorde hon det 26 gånger, vilket är mer än dubbelt så många gånger som någon annan spelare, manlig eller kvinnlig. Och snart kommer nog den första som professionell.

Tripplarna förekommer alltså ganska sällan, men Amanda Zahui, Ionescus lagkamrat i NY, hör till dem som gjort (minst) en. Zahui svarade för den när hon gick på college i Minnesota. Och på samma skola gick tidigare Alviksspelaren Janel McCarville, som också svarade för (minst) en under sin collegetid. McCarville levererade för övrigt en trippel i den svenska ligan förra säsongen. 17 poäng, 13 returer och tio assister bokfördes hon för i grundseriens första omgång, 28 september, mot Uppsala i Åkeshovshallen. Och allt snodde hon ihop på bara 23,5 minuters speltid

Än mer sällsynt än tripplarna är givetvis att någon spelare lyckas med en ”quadruple double”, alltså tvåsiffrigt gånger fyra. Men det händer, även i Sverige. Legendaren Nina Baresso har t e x gjort en. Det hände i en match i division 1 med Akropol, då Baresso levererade 37 poäng, 12 returer, 10 assister och 11 steals.

Kvadruplarna inträffar alltså då och då. I den amerikanska collegebasketen och dess division 1-nivå har det förekommit sex gånger. Fem av dem är gjorda av kvinnliga spelare och av de fem har en spelare svarat för bedriften två gånger.

Spelaren ifråga heter Shakyla Hill, en nu 24-årig guard på 170, som säsongerna 2015-19 spelade för Grambling State University. Första gången hon presterade en kvadrupel var 3 januari 2018 i en match mot Alabama State, då Hill levererade 15 poäng, 10 returer, 10 assister och 10 steals, vilket var 25 år efter att den senaste quadrupeln av en kvinna. Drygt ett år senare, 2 februari 2019, gjorde hon det igen. Arkansas Pine Bluff stod för motståndet och den gången satte hon upp en ännu vassare statistikrad: 21-13-13-10.

De här siffrorna gjordes av en spelare som egentligen inte hade tänkt att spela basket på college. Hills ambition var att läsa juridik, men så hörde Grambling State av sig och ville att hon skulle spela för dem, för övrigt det enda erbjudandet hon fick från en division 1-skola. Och på den vägen är det.

Man måste säga att Shakyla Hill är inkarnationen av en mångsidig spelare, och man imponeras än mer av hennes siffror när man betänker att hon inte är någon särskilt bra skytt utifrån, faktiskt en ganska risig trepoängsskytt. Målen kommer på andra sätt. Under sitt sista collegeår gjorde Hill totalt 605 poäng för Grambling State. Av dem kom bara 51 på treor, d v s hon satte 17 treor på hela säsongen. Men hon kan så mycket annat, så att det räcker och blir över. ”Det svåraste är att få ihop tio steals” har Hill sagt om sina kvadruplar.

Efter avslutat college förra året värvades Hill till det serbiska ligalaget Kraljevo, där hon fick vara med om att ta hem cupen och vinna ligans grundserie, innan säsongen avbröts. Även individuellt hade Hill en bra säsong. Hon snittade 14,3 poäng, 6,4 returer, 6,1 assister och 4,2 steals, utsågs till ligans bästa guard, bästa import och tog plats I All Star-laget.

Och tro det eller ej, men även under säsongen i Serbien levererade Hill en kvadrupel, den första i den serbiska damligans historia! I en match mot Partizan 20 januari i år radade amerikanskan upp 15-10-11-11.

Tre gånger har alltså Shakyla Hill svarat för fyrsiffrigt, en bedrift som gör henne historisk och berömd i vida kretsar. Och basketkarriären, den fortsätter. Hill har sagt att hon absolut vill tillbaka till Europa i höst och helst spela i en större liga, och till slut nå hela vägen till WNBA.

Shakyla Hill blev inte draftad i våras, men hoppades få en inbjuden till ett träningsläger med något lag i WNBA. Så blev det nu inte eftersom säsongens sköts fram, men en dag är hon kanske där. En som tror det är hennes coach från tiden på Grambling, Freddie Murray: ”Håll Shakyla Hills namn på radarn. Jag skulle inte bli överraskad om vi förr eller senare får se henne på WNBA-nivån.”

Men oavsett vart basketkarriären leder henne, så lär inte Hill få några problem att sysselsätta sig. Den här kvadrupeldrottningen är på många sätt en väldigt speciell och energisk person, lika aktiv utanför planen som på den. Redan nu arbetar hon med att sätta upp en fond för ungdomar som vill specialisera sig inom vetenskap, musik och andra ickesportsliga aktiviteter. Hon skriver också på en bok och har påbörjat en egen klädlinje. I den längre framtiden vill hon avsluta sina juridikstudier, men också bygga skyddsboenden för personer som utsatts för våld i hemmet.

Allt det hon ägnar sig åt och planerar är berömvärt, men basketvärlden vill nog först och främst få veta hur långt spelet tar henne. Räkna till att börja med att vi får återse Shakyla Hill i vår världsdel i höst. Frågan är bara var. Och naturligtvis: kommer det en quadruple double till?

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.