Utan de direkt perfekta dagsförberedelserna säkrade Sparks på onsdagskvällen kvalplatsen till Basketligan dam genom att på ett betryggande sätt betvinga Fryshuset Basket på bortagolv med 78-41.

Besvärligt väglag norr om Nyköping, avstängd E4 och en alternativväg med långa köer innebärande bl. a. 45 minuters helt stillastående fick till följd att Sparks inte stämplade in på matcharenan förrän kvarten före utsatt matchstart (efter bussittande i knappa sex timmar). Matchstarten senarelades med 15 minuter, så efter ombyte och tejpning blev det trots allt några minuters basketuppvärmning, men ”taktiksnacket” fick vika på foten lite.

De inledande minuterna var hemmalaget i förarsätet, men endast med några enstaka poäng; 9-7 till hemmatöserna efter halva första perioden. Efter att periodens resterande sju poäng kom från bortahänder var det upp för Sparks med 16-9 efter första perioden och ledningen skulle därefter aldrig släppas. I inledningen på den andra quartern var det dock , precis som i första, Fryshuset Basket som producerade bäst och kröp något närmare. Återigen gick andra halvan av en period i Sparkstecken och även denna tia slutade med att Sparks var sju poäng bättre; sammanlagt alltså + 14 (35-21) vid halvtidsvilan.

Nu var vi definitivt uppvärmda och i den tredje akten avgjordes det definitivt när vi i inledningen gjorde 10-2 där våra tongivande producerare för kvällen; Lollo Halvarsson, Jelena Krsmanovic, Sarah Beal och Frida Jern stod för målandet. Att vi höll ”Frysen” på sju poäng i perioden vittnar om att vi fick till det försvarsmässigt. Glädjande hölls fokus även i sista perioden som gick Sparks väg med 24-13; dock ett par turnovers som kan sättas på kontot onödiga/slarviga.

Ett väldigt gott kvällsverke kan summeras. Vi dominerade kraftfullt i returtagningen och vi höll nere de bortkastade bollarna till elva; sista periodens slarv i den delen till trots. Ytterligare en positiv detalj var vår förmåga att anpassa oss till domarnas bedömningsnivå. Det blåstes inledningsvis friskt vid handpåläggning och Alice var den som drabbades hårdast denna gången. Efter halvminuten var två fouls registrerade på Alice och ett av säsongens snabbaste byten var ett faktum. Nivån var satt och därefter hanterade spelarna denna på ett utmärkt sätt; en inte oviktig detalj för lyckosamma prestationer.

Jelena Krsmanovics comeback efter att ha vilat kroppen några träningar och mot KFUM Central föll väldigt väl ut. Lite mer fokus på egna avslut och mindre sökande efter svåra (läckra) framspelningar renderade i 15 poäng och en fin nolla i turnoverskolumnen. Fortsättning i den stilen anbefalls! När Sarah Beal samtidigt är ”tillbaka” med sitt vägvinnande spel efter fouleländet senast och är gamla vanliga Sarah igen; 20 poäng på poängkontot och hon och Jelena med vardera sju returer och fem assists, så har vi en bakplan som inte går av för hackor.

Frida Jern effektiv i båda riktningarna och positivt att Anna Dahl hittade nätet på riktigt igen; 10 poäng efter bl. a. två lyckade trepoängsförsök.

Sist, men inte minst, är Lollo Halvarsson stabiliteten personifierad – återigen en double-double med 16 poäng och 14 returer.

KVALET TILL BASKETLIGAN DAM: här kommer Sparks!

Nu vill vi gå rent i Superettans tre sista fighter.