Inget lag har varit lika sjukdom- och skadedrabbat som Wetterbygden Stars under säsongsinledningen av SBL. För att råda bot på detta har verksamheten lyckats knyta till sig ingen annan än den 217 cm långa landslagscentern, Carl Engström, på ett korttidskontrakt gällande de två närmsta månaderna. Carl anländer till Wetterbygden Stars redan under tisdagen och om allt fortlöper som det ska, så förväntas han göra debut redan på lördag när Stars tar emot de regerande svenska mästarna, Norrköping Dolphins, hemma i Huskvarna Sporthall.

Carl Engström är sedan flera år tillbaka ett välrenommerat namn i svenska basketkretsar. Under sin ungdom hemma i Ystad valde den resliga talangen mellan handboll och basket. Till slut föll valet på det sistnämnda och många basketverksamheter har jublat efter det beslutet. Nu står det alltså klart att även Wetterbygden Stars ansluter till den jubelorkestern eftersom det nu är officiellt att Carl Engström ansluter på korttidskontrakt för att stärka upp spelet i respektive tresekundersområde för att ge laget nödvändig slagstyrka.

Carl Engström ansluter efter en turbulent säsongsinledning i Al Ittihad Jeddah i den saudiarabiska högstadivisionen, SBL. Av olika anledningar upplöstes laget och helt plötsligt stod Carl utan både lag och jobb. Carl har under sin basketkarriär hunnit representera tre olika ligaföreningar hemma i Sverige: Malbas Basket, Södertälje Kings (där han vann SM-guld) och Uppsala Basket. Under åren har även fyra år på college (Alabama) hunnits avverkats innan proffskarriären inleddes i spanska LEB Gold. Efter Spanien fortsatte äventyret i Litauen och Estland innan tanken alltså var att testa på Saudiarabien denna säsong. Utöver spel i diverse olika klubblag världen över så har Carl Engström också nominerats att representera det svenska seniorlandslaget 39 gånger, senast förra sommaren, 2017.

Samtidigt som allt detta uppdagades för Carl nere i Saudiarabien så har Wetterbygden Stars slitit hårt för att klara av ett stentufft matchschema. Parallellt har lagledningen jobbat ännu hårdare med att scanna av spelarmarknaden efter ersättare till både skadade och flyktade spelare. Nu står det alltså klart att ”stjärnorna stod rätt” denna gång för både Carl och Wetterbygden Stars som nu alltså gör ”gemensam sak” tack vare det korttidskontrakt som är upprättat mellan parterna, ett konttakt som sträcker sig fram till den 31 december. Detta får anses som en ”win-win-situation” för bägge parter där Carl får en möjlighet att träna och spela med siktet inställt på större ligor medan Wetterbygden Stars täpper till hålet i väntan på att Waly Niang ska göra comeback efter sin knäskada.

Dennis Aulander är sportchef i Wetterbygden Basketball och är naturligtvis både glad och lättad över att en spelare som Carl Engströms dignitet nu väljer spel i Jönköping/Huskvarna:

– Innan första matchen i SBL så sa jag att det gäller att ha tur för att härda ut i en tuff serie som SBL innebär. Ingen kan väl anklaga oss för att ha haft speciellt mycket tur inledningsvis med tanke på den skade- och sjukdomsbild vi fortfarande har hängandes över oss. Med det i åtanke känns ju den här lösningen med Carl som jackpot på alla sätt och vis. I Carl får vi en väldokumenterad stor kropp som bevisligen är väl förtrogen med både SBL som liga betraktat och lagen där och som därmed kan gå in i vårt lag förhållandevis omgående och bidra. Förhoppningsvis har vi haft vår beskärda del av otur nu och med Carls inträde i laget vill jag tro att turen har vänt till vår fördel. Att signera en spelare av Carls kaliber under denna del av säsongen kräver nämligen en hel del tur, säger en skrattandes, Dennis Aulander.

Den 217 cm långa och 27 år gamla landslagscentern förklarar på följande sätt varför det nu blir Wetterbygden Stars och en annan SBL-liga än vad det kanske var tänkt från början:

– Det är egentligen ganska enkelt: jag behövde hitta ett ställe där jag ges chansen att få både träna och spela och Wetterbygden var i behov av en stor kropp. Jag kände relativt omgående efter första kontakten att jag skulle kunna passa in här, speciellt efter att ha pratat med headcoach Boris Balibrea. Wetterbygden Stars har under sina första sju matcher i SBL visat att man både vill och kan vara med och fightas med alla lag och jag ser fram emot att hjälpa laget och indirekt mig själv eftersom mitt mål fortfarande är att komma ut och spela i de stora ligorna.

– Jag hoppas på att kunna bidra med en stor kropp under korgarna och som också är den som kämpar hårdast i varje situation. Jag försöker bidra med lite allt möjligt beroende på vad laget behöver utav mig. Behöver vi  ta fler returer – tar jag fler returer. Behöver vi sätta fler screens – sätter jag fler screens. Jag gör precis vad som helst för att vinna, det är ju ändå det basket går ut på den här nivån, säger en förhoppningsfull, Carl Engström.

Fakta Carl Engström

Spelar med tröjnummer # 35
27 år
217 cm

Nyligen signat avtal (två månader) med Wetterbygden Stars