Ligan kan bli en profil rikare

16 november, 2021

Knappt har krutröken torkat efter landslagets EM-kvalmatch innan det är dags att återuppta spelet i ligan. Det är full omgång i veckan, med sex matcher på onsdag, följda av seriefinalen mellan Luleå och A3 på fredag. Och sedan följer ytterligare en omgång lördag-måndag.

Den här veckans vardagsmatcher är stört omöjliga att tippa. Det är sällsynt oviss omgång, där många matcher har förutsättningar att bli jämna och spännande. Omgången kan komma att bli en vattendelare, för flera av matcherna är rena fyrapoängare, och går resultaten i en viss riktning kan det uppstå ett gap mellan lagen på den övre respektive nedre halvan av tabellen.

Så här spelas onsdagens matcher:
Visby-Mark
Borås-Eos
Uppsala-Norrköping
Södertälje-Helsingborg
Högsbo-Wetterbygden
Östersund-Alvik.
Och sedan alltså på fredag Luleå-A3.

Vid en första anblick ser det ut som om det skulle kunna bli hemmasegrar rakt av, men faktum är att det lika gärna kan bli enbart bortavinster. Sällan har man varit med om något så ovisst.

En begivenhet blir förstås säsongens första möte mellan överraskningslagen Visby och Mark, en match som börjar före de andra, kl. 18.30. Om Mark skall kunna vinna måste de klara av att hålla emot inside, för Visby är det lag som gör mest poäng av alla ”i färgen”, främst genom Kelliher. Och på något sätt måste de få stopp på Wingate, som ligger tvåa i skytteligan, strax efter Kelliher. Men Mark har ju sina vapen och det mer ”trögfotade” Visby kan få bekymmer om det blir mycket spel ute på planen. Onekligen är dock Visby favoriten att ta hem matchen.

Tre lag som måste börja ta sig uppåt i tabellen är Södertälje, Wetterbygden och Högsbo. Matchen mellan de båda senare blir därför väldigt kritisk. Högsbo har ju så här långt två vinster, Wetterbygden en. Vid Högsbovinst skapas en liten buffert mellan de båda. Och för Sparks är det något av en ”ödesvecka”, för på lördag väntar Visby i Huskvarna. Laget kan inte tillåta sig att förlora båda. Någon gång måste det väl börja lossna för Wetterbygden, som på papperet har ett bättre lag än förra säsongen.

Dags för islossning är det också för Södertälje, som har en gyllene chans att knipa sin första vinst i mötet mot Helsingborg i Täljehallen. Antagligen kommer vi att få se Södertäljes nyförvärv, serbiskan Kristina Arsenic, för första gången. Det är hon som skall ge SBBK den insidenärvaro som laget saknat. Kanske kan hon bli faktorn som bidrar till ett trendbrott. Samtidigt kan man inte räkna bort Helsingborg, som redan tagit fler vinster än på hela förra säsongen. Coach Thanos tycks ha gjort ett bra jobb med sitt material, och får ut mycket av sina spelare. Helsingborg kommer till Södertälje stärkta av segern senast, mot Uppsala, där man i slutminuterna fick spela utan sina båda utfoulade amerikanskor, och en coach som fick lämna hallen efter två tekniska.

Matchen mellan Luleå och A3 blir förstås något att se fram emot. Är det något lag som kan stoppa Luleå så är det onekligen A3, som efter en klen säsongsstart fått upp ångan ordentligt. Hemmaplan ger förstås Luleå en fördel, men det kan bli en rejäl drabbning, för lagen kan verkligen matcha upp varandra position för position. Båda lagen har haft sina svackor i de tidigare matcherna, i synnerhet A3, så dagsformen kommer att avgöra. Men liten fördel Luleå är det.

Jag tror faktiskt att jag avstår att tippa den här omgången och ser bara med intresse fram emot de matcher som kommer och de resultat de ger.

Efter nyår är det inte osannolikt att SBL Dam kan bli en riktig profil rikare. Jag stötte häromdagen på en höggravid Louice Halvarsson, som vilken dag som helst föder sitt andra barn. Möjligen har hon redan gjort det. Lollo berättade i alla fall att en comeback på planen kan vara nära förestående.

Halvarsson hade ju kontrakt med Tarbes inför den här säsongen, men tvingades avstå när hon blivit gravid. Om hon skall spela vårsäsongen vill naturligtvis Tarbes få henne tillbaka. Men även om hon upplevde säsongerna i Tarbes som oerhört positiva ur alla aspekter, så tvekar hon nu. Tidigare bodde hon ju själv med sin dotter nere i Tarbes. Klubben hade ordnat med en ”nanny” och allt fungerade riktigt bra, förutom att familjen var delad, då hennes man bodde kvar i Sverige.

Med två barn blir den praktiska situationen lite mer komplicerad och i stället kan det bli så att hon väljer att spela i den svenska ligan på våren, för att sedan ta ställning till säsongen 22/23. Halvarsson har redan haft kontakt med några svenska klubbar, och självklart skulle varje ligalag göra sitt yttersta för att få Louice Halvarssons namnteckning på ett kontrakt.

Fortsättning lär följa. De närmaste veckorna kan bli en kapplöpning mellan klubbarna om att knyta till sig en av den svenska dambasketens allra största stjärnor. Om hon spelar i Sverige efter nyår så blir det givetvis en intressehöjare. Vi håller tummarna för att det blir verklighet.

Lollo bekräftade också det som länge varit en ”pratis” i basketsverige, den att hon, innan karriären är över, skall återförenas med Elin och Frida Eldebrink, och tillsammans vinna SM-guld. Halvarsson har ju sedan tidigare två silver och inte heller Frida har ett SM. Den enda av dem som vunnit är Elin, som gjorde det 2011.

Det året för Elin var lite av parallellfall med den här säsongen för Halvarsson. Elin gick ju skadad på sommaren och hösten, och rehabiliterade sig hemma i Södertälje. När hon framåt nyår blev spelduglig dök inte det rätta utlandserbjudandet upp, så hon valde att spela med sin moderklubb. Och på våren kunde hon bärga sitt första, och hittills enda, SM-guld som senior. Med sig i laget hade Elin namn som Leah Metcalf, Binta Drammeh, Amanda Zahui och Cleo Forsman. Även Matilda Claesson, Mikaela Gustafsson och Paulina Hersler ingick i laget.

Om återföreningen med tvillingarna säger Halvarsson: ”det lär bli i Södertälje”. Det är onekligen något att se fram emot. Klubben och coach Sundberg skulle givetvis ta emot dem med öppna armar. Och vem vet, kanske kan det ske redan till nästa säsong.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.