Ligan kör igång igen

20 november, 2019

Efter det två veckor långa landslagsuppehållet är det dags för ligan att dra igång igen. Alla lag utom Norrköping spelar i helgen. Det bjuds på flera intressanta tillställningar och det är många frågor som väntar på sina svar. Det här är spelprogrammet:

Fredag 19.00: Telge-Luleå

Kan Telge bli det andra laget den här säsongen som spöar Luleå i ligaspelet? Omöjligt är det inte, även om det lutar åt Luleå. Telge har en stadigt uppåtgående formkurva. Efter den inledande förlusten mot Högsbo har det blivit fem raka vinster. Och med Mingos och Ahlins inträde får Telge en lite extra dimension i sitt spel. Mot Luleå måste Telge sätta försvaret till 100 procent och inte bli överkörda i returtagningen, för i den grenen är Luleå, i kraft av sitt längdövertag, klart starkare.

Även Luleå har börjat spela allt bättre, även om den senaste matchen, mot Eos, inte var någon höjdare. Men nu kommer Telge att möta ett utvilat Luleå, som inte har någon match i Eurocup den här veckan. Och en spännande match i matchen blir det, den mellan Hiedeman och Mingo.

Lördag 14:30: Eos-Alvik

Kan hemmastarka Eos ruska om Alvik? Det är svårt att tro. Eos har visserlige haft en bra höst, och har en trygghet i sitt spel och sitt lag. Eos förlorar inte stort mot något lag när de förlorar, men har inte riktigt den tyngd som krävs för att besegra de allra bästa lagen. Och i den kategorin hör Alvik hemma.

Som de allra flesta lag har Eos ingen riktigt bra match-up mot Alvik, som har ett längdövertag på de flesta positioner. Och nu när även Shanity James kommit in i ruljangsen så är det etter värre. Allt talar för att Eos inte kommer att kunna stå emot Alviksmaskineriet under fyra perioder. Hur långt Alvik kommer att kunna gå den här säsongen är en av de mest intressanta frågorna i SBL Dam.

Lördag 15.00: Wetterbygden-Mark

Kan trenden nu vända för Mark? Inte helt oväntat har Shaylen Burnett gjort avtryck så snart hon satte på sig Marklinnet. Hon har hunnit spela två matcher och snittat 30 poäng, åtta returer och 5,5 assister. Snart kommer den där dagen för det ännu vinstlösa laget från Kinna, då Burnett och de andra får ihop det. Jag skulle vilja påstå att Mark med sitt nuvarande lag har kapacitet att besegra ett flertal lag i ligan när spelet stämmer.

Wetterbygden har 3-2 i matcher, men är nog ett lag som skulle kunna vara i farozonen för att bli första lag att förlora mot Mark. I Huskvarna tar man garanterat lördagens match på största allvar. Men saken är ju den att även Wetterbygden har outnyttjad potential i sitt lag och borde kunna betydligt bättre än vad laget hittills visat. Det och att matchen spelas på Sparks hemmaplan gör att favoritskapet hamnar i Huskvarna.

Lördag 15.30: Högsbo-A3

Kommer Högsbo att vara obesegrat även efter den här matchen? Det flyter fint i Högsbo just nu. Inte en enda förlust så här långt, varken för damlaget eller herrlaget i Superettan. Med tanke på hur Högsbo presterat hittills måste vi betrakta matchen mot A3 som helt öppen, speciellt som Högsbo tycks ha hittat rätt med även sin tredje import, Aliyah Huland El. Det tycks inte finnas någon gräns för vad Fredrikssons lag mäktar med för stunden. Det här är utan tvekan veckans match.

A3 har inte alls imponerat spelmässigt, men någon gång måste det lossna för dem tycker man. Om det sker på lördag är dock högst osäkert. Jag tror att man i Umeå bävar för den här matchen. Blir det förlust så är det lite av krisläge i mästarlaget. Det kan gå hur som helst, kanske lite fördel för Högsbo tack vare hemmaplansfördel. Men oavsett, det blir en tuff tillställning.

Lördag 16.00: Visby-Uppsala

Är det här dagen då Visbys reser sig ur askan, eller tar Uppsala sin första vinst? En förlustnolla kommer i alla fall att försvinna i veckoslutets sista match. Visby har inte spelat på drygt en månad och det är förstås väldigt svårt att veta var de står och om det långa uppehållet har gynnat dem eller inte.

Det här är en oviss match på flera sätt. Vad gäller Uppsala, som långa perioder spelat bättre än på länge, men inte lyckats hålla nivån i 40 minuter, är t ex frågan om Agnes Nordström är tillbaka efter sin skada. Om hon är med kan det göra stor skillnad. Hennes form är förstås osäker efter den långa skadetiden, men bara att hon finns där betyder nog mycket för hennes lag, och säkerligen för motståndarna.

Det är svårt att tippa den här matchen. Möjligen liten fördel för Visby som spelar hemma. Men kan Uppsala få stopp på Middleton så kan det lika gärna gå tvärtom.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.