Några rader om ligan

23 oktober, 2019

Det mest anmärkningsvärda under förra helgens omgång var givetvis Norrköpings seger i Umeå. Föga förvånande tyckte man i A3-lägret att man hade gjort en usel match. Efter matchen talades det om ”katastrof” och den sparsamma texten på hemsidan som handlade om förlusten hade rubriken ”källarnivå”. Coach Enjebo uttryckte dock mest besvikelse över sitt lags insats och att Norrköping förtjänade vinsten. Men så är ju också Enjebo en balanserad kille som varit med en hel del och vet hur det fungerar i den här världen.

I Norrköping gladdes man förstås åt vinsten, men använde, såvitt jag förstått, inga överord eller superlativer. När jag hade kontakt med Kevin Taylor Lundgren på söndagskvällen konstaterade han att det var defensiven som fixade biffen: ”Vi fortsätter försvara bra”.

En match mellan proffslaget A3 och Norrköping, med tre amerikanskor men i huvudsak ett ungt lag, borde bara kunna sluta på ett sätt. Den här gången gjorde den inte det, vilket torde föranleda vissa lärdomar, t ex att det i dagsläget finns flera ligalag som en bra dag kan besegra de norrländska storlagen, t o m på bortaplan. Under de senaste åren har det på många håll, i takt med att en ny generation coacher kommit fram, tagits stora kliv när det gäller noggrannhet i scouting och matchförberedelser, och sådant ger ju till slut resultat.

A3 tvingades spela utan Drummer mot Norrköping, men även när hon är på planen kan vi nog konstatera att mästarlaget inte håller samma nivå som förra säsongen, i alla fall inte på papperet. Glomazic, Dedic, Mershon och Degbeon ut, och Pelander, Drummer och Radocaj in, är inget uppköp. Det har sagts från Umeå att man möjligen kan komma att förstärka laget om det skulle behövas. En rimlig gissning är det kommer att bli så. Och kanske mer än så. När det här skrivs är det oklart hur pass allvarlig Drummers skada är. Om det är illa kan det bli en längre sjukskrivning.

Två omgångar, med totalt tio matcher, återstår innan ligan, från 9/11, tar en tvåveckors paus under landslagsuppehållet. Det gör att nästa ligaranking kommer efter att de tio matcherna är spelade.

Enda laget så här långt utan förlust är Högsbo, och frågan man ställer sig hur länge nollan i förlustkolumnen kommer att bestå. Chansen att den gör det ett tag till är nog riktigt stor, ja mycket talar för att Högsbo kommer att ståta som serieledare under landslagsuppehållet. De återstående två matcherna för Högsbo, innan ligapausen, är nämligen Uppsala hemma (26/10) och Mark på bortaplan (6/11). Att utnämna Högsbo till favorit i de två kamperna är ingen överdrift.

Högsbo, som imponerat med utmärkt spel i båda ändarna av planen, får dessutom sin tredje import, Aliyah Huland El, spelklar endera dagen. Den nya amerikanskan är en intressant spelare på 185, som gick ut college i Virginia förra året. Hon spelade sedan 2018-19 i Empoli i Italien och i somras i Australien.

Det verkliga testet för Högsbo kommer direkt efter att landslagsfönstret har stängt, 23 november, då det är hemmamatch mot A3. Kan Högsbo då göra en Norrköping?

Förutom Aliyah Huland El är det snart dags för några nya importer att kliva in i liglagen. Det finns skäl att tro att Tayler Mingos inträde i Telge kommer att medföra goda saker. Och likadant med WNBA-finalisten Natisha Hiedeman, som äntligen anslutit till Luleå. Hiedeman gjorde sin första match i Eurocup, mot polska Artego på onsdagen. Hiedeman spelade direkt 34 minuter, satte 13 poäng och hade 6 assister. Och på lördag lär hon göra ligadebut i veckans intressantaste match, Luleå-Alvik.

Snart borde det också vara debutläge för Shanity James i Alvik. Vi håller tummarna för att hon är spelklar till lördagens match i Luleå. Och slutligen får Mark snart Shaylen Burnett, spelklar, hon som förra säsongen i Norrköping visade vad hon är kapabel till. Mycket talar i alla fall för att Mark, med Burnett och Terae Briggs, som hunnit med en match, får in spelartyper som laget behöver, och att de kommer att göra skillnad.

På nykomlingsfronten har de spelare jag i en tidigare text nämnde som särskilt intressanta, börjat säsongen på ett förväntat sätt. Matilda Ekh får sina 16 minuter i den tuffa konkurrensen i Luleå och gör det bra. Miranda Eldebring och Stina Almqvist i Mark spelar ännu mer, 27 respektive 19 minuter. Och båda levererar det de är bäst på, d v s returer för Elebring (7) och poäng för Almqvist (11,3). Almqvist är för övrigt med den noteringen näst bästa poänggörare i sitt lag.

Elin Johansson är en viktig faktor i Högsbos framgångar den här hösten. Hon tar för sig rejält och har snittat 13+7 . Ytterligare en spelare som vi borde nämna i det här sammanhanget är 17-åriga Lisa Bolander, Uppsala, som visserligen matchas försiktigt, men får 12-15 minuter i speltid, och hade en topp med 12 poäng och fyra returer mot Eos.

Veckans fem ligamatcher spelas alla på lördag:
12.00 Eos-A3
14.00 Wetterbygden-Visby
15.00 Telge-Mark
15.30 Högsbo-Uppsala
18.00 Luleå-Alvik

Och vad skall vi säga om dem? T ex att Eos kommer att få det hett om öronen mot A3. Enjebo lär sätta eld i baken på sina spelare så att scenariot mot Norrköping inte upprepas. Om det ändå skulle ske lär det tillsättas en haverikommission i Umeå. Men de kommer att få jobba hårt mot Eos, som alltid är bra hemma och tagit tre raka efter förlusten i premiären.

Även om Visby förlorat sina inledande matcher kan vi inte räkna bort dem. Möstl har ett lag som borde kunna prestera avsevärt bättre än tabelläget utvisar. Mot Wetterbygden, som varit ojämnt i prestationerna, kanske tillfället för Visby kommer. Men då måste de höja sig ett rejält snäpp samtidigt som hemmalaget inte har sin bästa dag.

Telge har, efter den inledande förlusten mot Högsbo, vunnit allt. Det är svårt att se att Mark skall kunna rubba dem i Täljehallen, särskilt som Tilde Ahlin och troligen också Tayler Mingo är tillbaka. Marks tillfällen kommer senare, när alla spelare är på plats och laget är samkört.

Även Högsbo är storfavorit när laget ställs mot Uppsala. Självförtroendet i Göteborgslaget har fått ett rejält lyft och laget verkar ostoppbart just nu. Kanske får hemmapubliken se nya amerikanskan, Aliyah Huland El, debutera. Uppsala har å sin sida alla utom Agnes Nordström i spel, och kan börja sikta fram emot sin första ligavinst för säsongen. Den kommer, men knappast i den här matchen.

Helgens match är utan tvekan Luleå-Alvik, som kommer att få all tänkbar uppmärksamhet, inte minst för att den spelas på den ovanliga tiden 18.00 och dessutom sänds av SVT. Vi hoppas som sagt att alla spelare är tillgängliga i de båda lagen, även James i Alvik. Men kan Alvik verkligen utmana? I Bromma är man i alla fall optimistisk. Det blev en knapp förlust mot A3 och skall Alvik kunna konkurrera på allvar med de bästa den här säsongen är det här bästa tänkbara att visa det. Trion Juhlin, McCarville och Ljunggren måste i så fall leverera på topp. Men onekligen ger vi hemmalaget lägre odds.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.