Ligaomstart

19 november, 2020

Alvik och Eos var först ut i ligaspelet efter landslagsuppehållet. Inte helt oväntat lyckades Eos göra match av det hela och föll till slut bara med tolv poäng, 73-85, i Åkeshovshallen i onsdags. Det råder inga tvivel om vi skall räkna med Eos som ett lag på den övre halvan i tabellen, med t o m en god chans att sluta topp fyra när allt är över.

Jag har sagt det förr, det som saknas för att Eos skall kunna tampas med de allra bästa, är en stor kropp vid sidan av Dacic. Det blev tydligt i matchen mot det större och starkare Alvik, som dominerade helt under korgarna och var helt överlägsna i returtagningen. Och då hjälper det ju inte om man håller motståndaren stången i praktiskt taget alla andra statistikkategorier.

Klara Lundquist hade en stor afton och var nära en triple double med 26 poäng, elva returer och åtta assister. Som Lundquist har farit fram i ligan den här säsongen kan man undra varför motståndarlagen inte gör sitt yttersta för att ta bort henne. Det var i alla fall inget sådant som kunde skönjas i Eos försvar. En förklaring är förstås att det är svårt att ta bort allt från motståndaren, i synnerhet Alvik den här säsongen. Det skulle gå att koncentrera försvaret på Lundquist, men det får med automatik konsekvensen att man tvingas ge mer till Alviks stora spelare, vilket är förödande.

Alvik hade dock inga problem att se till att bollen kom i ”rätt” Eoshänder, vilket innebar att den skulle hållas borta från Middleton. Allt för många avslut, med Eosögon sett, togs helt enkelt av lagets mer lågprocentiga spelare. Och då blir det svårt att vinna mot ligans just nu bästa lag.

Alvik gör jobbet i match efter match och är obesegrat efter sex matcher. Laget har fortfarande en del att ta av, framför allt har Shanity James förvånansvärt svårt att hålla upp procenten i sina avslut. Hon tar näst flest skott i Alvik, bakom Klara Lundquist, och behöver producera bättre om Alvik skall hålla hela vägen.

Efter James och Elin Ljunggrens inträde i laget är det Paula Juhlin som fått ge upp avslut och poäng på ett markant sätt. Hon ledde ju skytteligan i stor stil i början, men i takt med att konkurrensen i laget ökat har Juhlins siffror sjunkit. Mot Eos tog t e x Juhlin bara fem avslut, som alla var treor. Det blev sex poäng för Juhlin, som i kraft av sina fina siffror i början, ändå har ett säsongssnitt på 17,8 poäng.

Det är balansen i anfallsspelet och i avsluten, som det handlar om för Alvik framöver. Om Alvik hittar helt rätt i det avseendet har de alla chanser att lyckas. Men någon eriksgata blir det knappast. Det kan mycket väl hända att konkurrenterna kommer att rusta sig till tänderna för att stoppa Alvik. Jag har ju tidigare hävdat att Luleå kommer att vinna guldet om de införskaffar ett par vassa amerikanskor. Och jag ser ingen anledning att ändra på det uttalandet.

På måndag möts för övrigt Alvik och Luleå i en tv-sänd match i Åkeshov. Det blir ett intressant test för båda lagen. Skall vi tro på en knapp seger för Alvik i kraft av hemmaplan?

Den enda matchen på lördag blir Wetterbygden-Högsbo. Sparks har blandat och gett den här säsongen och det skall nog mycket till om laget skall kunna rubba Högsbo. Det krävs bland annat produktion av amerikanskan Coleman, som hittills har underlevererat och bara snittat drygt fyra poäng. Normalt har Högsbo dock fler vapen i arsenalen och borde vinna kampen under korgarna och därmed matchen.

På söndag gästar Norrköping Umeå och A3. Matchen kan bli en riktig vattendelare för A3, som kommer att få en lucka upp till topplagen om de förlorar. Och risken är överhängande. Norrköping har blivit lite av A3-specialister och vann t e x båda matcherna förra säsongen. Men någon gång måste det vända och jag tror att det blir den här gången. Tipset blir m a o hemmaseger.

Ett normalår hade Mark-Uppsala, som spelas på söndag, varit en oviss historia. Så ser inte dagens verklighet ut. Mark har presterat sämre än förväntat och ännu inte fått med sig någon vinst, medan det är tvärtom för Uppsala. Med tanke på Marks kollaps i insideförsvaret mot Visby, i synnerhet mot Kelliher, kan man undra hur de skall kunna försvara sig mot Uppsala, som har ligans längsta lag, och mycket tuffhet utöver det. Man vet aldrig vad som kan hända, men det skulle nog vara lite av årets skräll om Mark lyckas ta sin första säsongsvinst mot Uppsala.

Varken Helsingborg eller Visby spelar i helgen, men skall mötas i Helsingborg 28/11. Visby har inte varit i elden sedan 1/11, i bortasegern mot Mark. Därefter tvingades man lämna w o mot Wetterbygden och frågan är hur det kommer se ut för Visby inför Helsingborgsmatchen.

Basketen i Visby pausades, i första hand fram till 22/11 efter att ett flertals spelare testats positivt för covid-19. I bästa fall kan alltså lagträningarna återupptas 23/11, med bara fem dagar kvar till matchen mot Helsingborg. Det är verkligen inga lysande utsikter och det finns annat som inte heller är gynnsamt för Visby.

Helsingborg, som inte matchat sedan 7/11, är ute efter att ta sin första vinst i ligan och har under speluppehållet passat på att förstärka laget. Den nya spelaren heter Sara Rokkanen, en 24-årig, landslagsmeriterad, finsk guard, som närmast kommer från den spanska klubben Bembibre. Hon, liksom amerikanskan Dee Givens, fick nyligen lämna kubben som har det kämpigt i ligatabellen, där Bembibre ligger sist med 1-9 i matcher.

Rokkanen kom till den spanska klubben från collegespel i Toledo, som hon tillhört 2015-20. Innan collegetiden gick hon igenom basketakademin HBA och spelade två säsonger med Honka i den finska ligan, där hon blev ”årets rookie” 2014/15. Rokkanen har gjort 48 landskamper för Finland, varav 17 i seniorlandslaget. Hon har även spelat Universiaden för Finland.

Sara Rokkanen har framför allt rykte om sig att vara en bra skytt och det är förstås tänkt att hon främst skall bidra med treor till Helsingborg, som är riktigt svagt i den grenen. HBBK har den sämsta trepoängsprocenten i ligan med 22,7.

Finskan har precis anlänt till Helsingborg och borde kunna bli spelklar till matchen mot Visby nästa lördag. Kanske kan hennes ankomst ge laget ett lyft så att den första vinsten kan komma redan då.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.