Precis som befarat blev det lika tufft som väntat när Wetterbygden Highlanders tog sin femte seger för säsongen när laget gästades av RIG Mark under lördagen, segerresultatet skrevs till slut till 81-75 och därmed lever drömmen om Superettan-spel.

Att RIG Mark är ett talangfullt och välcoachat lag blev Wetterbygden Highlanders snabbt varse när lördagens gäster snabbt rusade upp i en 13-1 (!) ledning och redan där och då, efter dryga två minuters spel, hade headcoach Aulander sett nog och tog matchen första timeout. Tur var väl kanske det för efter det så äter sig hemmalaget successivt in i matchen och när densamma ska summeras efter ytterligare dryga 18 minuter, så har Highlanders vänt ett underläge på 12 poäng tidigt i matchen, till en ledning med åtta poäng i halvtid, 48-41.

Framträdande i hemmalaget under denna sekvens av matchen var Eddie Alm som kom från bänken och verkligen gav Highlanders den energiboost som så desperat behövdes, i synnerhet i offensiven (15 av Eddies totalt 19 poäng kom under denna del av matchen).

Andra halvlek inleds som den första slutade dvs med Wetterbygden Highlanders i förarsätet. RIG Mark låter sig dock inte nedslås utan är hela tiden där och utmanar på flera händer och när gästernas John Törnblom skjuter i en trepoängare så är det hastigt och mindre lustigt för hemmalaget, kvitterat i Huskvarna Sporthall.

Nu är det dock hemmalagets tur att sätta upp stora spel och vi minns både en lay-up i slutsekunden av Q3 av Albin Häll-Eriksson och två tuffa trepoängare signerade Torbjörn Svensson och Kemal Omerbasic. Detta i kombination med att bortalaget drog på sig två tekniska fouls under andra halvlek avgjorde till slut till Highlanders fördel, men oj, det satt långt inne, eller hur, Dennis Aulander:

För det första vill jag passa på och lyfta på hatten åt RIG Mark och coach Bree. Efter alla år med Sanda Wolves i Basketettan tror jag ha mig en ganska klar bild om vad deras lag går igenom och jag vet inte hur många gånger vi varit i samma situation och hotat förmodade topplag för att sen bara förlora i slutsekunderna. Jag blir glad av att se RIG Mark spela för det påminner mig så mycket om alla goda minnen jag har med Sanda Wolves.

När det gäller oss själva så är jag naturligtvis både glad och lättad över resultatet och utgången av denna match. Låt oss samtidigt vara ärliga mot oss själva genom att erkänna att detta var en match vi likväl hade kunnat förlora, det är ingen hemlighet att prestationen i sig, bortsett från ett par stora spel när matchen stod och vägde, hade mycket övrigt att önska. Återigen har vi förtvivlat svårt att få tryck i defensiven, M-E-N: vi vann och vi är med i racet om Superettan. I slutet av dagen är ändå det viktigast när vi summerar den 12 november 2016, säger Dennis Aulander.

Parallellt med Wetterbygden Highlanders match mot RIG Mark under lördagen så noterar vi några viktiga resultat i jakten på Superettan. Köping Basket åkte till Lund och besegrade Eos Basket vilket innebär att Eos Basket nu också har tre förluster. Uppe i Eskilstuna gjorde hemmalaget processen kort mot Trelleborg Pirates och framstår mer om mer som den stora utmanaren om den fjärde platsen till Superettan och gissa vilka som möts i den sista grundserieomgången innan jul den 10 december? Just det; Wetterbygden Highlanders-Eskilstuna Basket.

Men dit är det lååååångt kvar. Först ska Höganäs Basket avhandlas nästa helg till att börja med och då måste prestationen upp på en nivå där den var i 3/4-delar mot Trelleborg förra helgen, lyckas man med det så lär Höganäs Basket sätta upp något extraordinärt för att kunna tävla med Wetterbygden Highlanders inne Jönköping Idrottshus, Arenan.