I vad som känts som en evighet sedan sist så var det under lördagen äntligen dags för match igen för Wetterbygden Sparks. På agendan stod ligajumbon Visby Ladies på bortaplan, en på förhand lite ”otäck” match-up mot ett desperat hemmalag. Sparks visade dock ingen pardon och bakom storsegern (101-64) döljer sig bland annat ett fenomenalt trepoängsskytte och en resolut returtagning. I och med segern befäster därmed Sparks sin slutspelsplats. 

Även om Wetterbygden Sparks inleder matchen lite trevande så ska det ganska snart bli allt annat än trevande för Sparks del. När väl Sarah Saba spräck nollan för bortalagets del så ska aldrig samma bortalag någonsin denna lördagseftermiddag titta i backspegeln igen. Framförallt är det Sparks importduo med just nämnda Saba och Samantha Cooper som visar vägen initialt. Ett par poängs underläge i början av matchen är ganska snart uppe i hela 33-16 (med Sparks siffror först) och bakom dessa siffror finner vi ett makalöst trepoängsskytte där det under denna period fullkomligt regnar treor i ICA Maxi Arena. Visby Ladies ska dock få sista ordet i perioden genom att göra 7-0, ledning för Sparks efter en period med 33-21.

Om det var ”ketchupeffekt” i första perioden för det svartklädda bortalaget så var det ”locket på” i början av den andra perioden. Det är först när Samantha Cooper skickar i två säkra från välgörenhetslinjen som maskineriet återigen kan mullra igång. Förvisso var som sagt utdelningen fantastisk under denna period av matchen men minst lika fantastiskt var bolltempot och det faktum att man alltid lyckades få det absolut bästa skottvalet varje gång, något som inte minst matchens 25 assists vittnar om. När man dessutom lyckades kombinera detta med kloka attacker signerade framförallt Lovisa Hjern så är matchen redan vunnen i halvtid, ledning med 55-31.

Anna Dahl inleder andra halvlek med att fortsätta poängproduktionen för sitt Sparks och ni undrar kanske hur, just det, från nedre delen av stan. Sarah Saba vållade hemmalaget stora problem under hela matchen och allra tydligast blir det under en sekvens av andra halvlek när hon startar ett par meter bakom (!) två Visby-spelare på egen planhalva men ändå lyckas springa ifatt både motståndare och boll med två enkla poäng som följd. Cajsa Uhrström var återigen tillbaka i laguppställningen efter fotledsstukningen härförleden och hann även hon (om nu någon tvivlat på det) visa vad hon är kapabel till bakom trepoängslinjen när hon skjuter upp sitt Sparks i en 30-poängs-ledning, 73-43.

Andra halvlek blir i ärlighetens namn en ganska avslagen historia, därtill är Sparks alldeles för överlägsna. Sparks fortsätter mala på och när 40 minuters basketspel är uträttade på Sveriges största ö så kan vi glädjas åt några saker extra mycket: alla spelare hamnade i poängprotokollet, speltiden fördelades systerligt på tio spelare (mellan 10-26 min), 16 av 33 innebar respektabla 48 % från trepoängslinjen, 53-35 i favör gällande returtagningen, 25 assists och bara 11 turnover, nej, det var som sagt mycket att vara glad och stolt över denna lördagseftermiddag.

Några individuella prestationer sticker ut lite extra. ”Som vanligt” har Samantha Cooper en double-double i och med sina 23 poäng och 12 returer. Sarah Saba skickade i 20 poäng på lika många minuters speltid, Emina Busatlija har åtta poäng och sju returer (varav fyra offensiva) och Lovisa Hjern åstadkommer, förutom 12 poäng, även fem assists.

Nu återvänder laget hem till Huskvarna Sporthall under söndagen för att förhoppningsvis fortsätta på den inslagna vägen. Redan på tisdag kväll väntar nästa utmaning i form av Uppsala Basket som i eftermiddag föll på hemmaplan mot Högbso Basket med 54-76.