Måndagsnoteringar

7 december, 2020

De tre matcherna i SBL Dam som spelades i veckan bjöd inte på några skrällar. Marks seger, lagets första för säsongen, mot Helsingborg, blev efter en jämn första halvlek, solklar. HBBK fick inte Elin Gustavsson spelklar till matchen. Det hade de behövt, i synnerhet som HBBK sedan tidigare har både Ågren och Axelsson på skadelistan.

I dagsläget är laget tyvärr alldeles för svajigt offensivt för att det skall räcka i 40 minuter. Helsingborg blir ett lite för lätt byte för motståndarna, som kan koncentrera sig på att göra livet surt för Louka. Och det lyckades Mark förträffligt med. Det var stor skillnad mot det insideförsvar som laget visade upp mot Visby, då Kelliher hade lekstuga under korgarna.

Bättre försvar än på länge presterade också Visby, som höll Norrköping stången i nästan tre fulla perioder. Det är möjligt att Norrköping underskattade sin motståndare, men jag skulle nog säga att de blev tagna på sängen av att Visby lyckades riktigt bra med att hindra Norrköping från att få de lägen de ville ha. Längre än 30 minuter höll det dock inte för Visby, som blev rejält manglat i sista perioden.  Kelliher är den spelare som Norrköping inte har någon bra match-up på och mycket riktigt fick hon till en ny högproduktiv match. 27 poäng blev det för amerikanskan, som fortsatt leder skytteligan med 26,9 i snitt.

Södertälje föll klart mot ett A3 som gjorde det som behövdes för att vinna. Efter en trevande start på säsongen börjar A3 rulla på. Mot Södertälje satte A3 44 poäng i tresekundersområdet, främst genom Mazionyte och Degbeon, med benäget bistånd av Thompson, mot Södertäljes 19. Brown och Goff spelade hela matchen för Södertälje, som äntligen fick Amanda Kantzy tillbaka. Hon spelade drygt 18,5 minuter och kommer verkligen att behövas i lagets rotation.

Vi får se vilka matcher som kommer att kunna spelas den här veckan. Visby har dubbelmöte, på lördag och söndag, mot respektive Luleå och Södertälje, båda på bortaplan. Om nu Luleå kan spela, vill säga. Visby skulle nog gärna slippa den matchen med tanke på att mötet med SBBK dagen därpå är en riktig fyrapoängsmatch i kampen om den sista slutspelsplatsen

Omgången avslutas på måndag, med den tv-sända Eos-Wetterbygden. Sparks får finna sig i att vara underdogs, särskilt som den amerikanska guarden Keri Jewett-Giles, nu har åkt hem. Hon fann sig inte riktigt tillrätta i Sverige. Och så är det som bekant ibland, d v s att hemlängtan blir för stor. Sparks räknar inte heller mer med Erica Iderstål i fortsättningen. Hennes situation, med studier i Stockholm, tycks inte gå att kombinera med spel för Wetterbygden. Det har varit, och är, tyvärr, mycket personalbekymmer i Sparks.

Ett annat lag med spelarbekymmer är Högsbo, som efter att Ivaskeviciute drog korsbandet, har tre viktiga spelare borta. Det finns kompetens kvar i Högsbo, men självklart är situationen besvärlig. Det blir tunga minuter för spelarna i Fredriksons starfemma framöver. Frågan är hur man nu resonerar i Högsbo. Om laget skall bli den utmanare som alla räknat med, får vi nog anta att klubben måste ge sig ut på spelarjakt.

Högsbo har nu en smula andrum, för nästa match enligt det nuvarande spelschemat är först om tio dagar, mot A3 hemma. Men med hänsyn taget till läget i Högsbo, måste laget sänkas en smula på rankingen, som i mina ögon i dagsläget ser ut så här:

 1. Alvik
 2. A3
 3. Luleå
 4. Högsbo
 5. Norrköping
 6. Uppsala
 7. Eos
 8. Södertälje
 9. Visby
 10. Wetterbygden
 11. Mark
 12. Helsingborg

Från collegebasketen kan vi notera att Tova Sabel, Alvikstalangen, satte 15 poäng för Penn State i söndags, alla på treor. Bra gjort av en förstaårsspelare, men det intressantaste med matchen var att Penn State föll med bara 72-82, mot Syracuse, på bortaplan. Syracuse är nämligen rankat 22 i landet, långt före Penn State, som huserar på plats 217. Resultatet antyder det som jag tidigare skrivit om, att Penn State kommer att flytta fram positionerna den här säsongen, och säkerligen de kommande. Laget är ungt och lovande, och kommer säkerligen att kunna knipa en och annan vinst i tuffa Big Ten Conference, som för Penn State inleds 20 december.

Ett par rejäla överraskningar har redan inträffat. Fjärderankade Baylor gick på punmpen mot Arkansas (rankat 16), som vann med 83-78. Den största favoriten av alla, South Carolina, har också förlorat sin första match för säsongen. North Carolina State, rankat som nr. 8, vann med 54-46, och som siffrorna antyder, var det en ”defensiv seger” för NC State, som helt stängde tresekundersområdet för South Carolina.

Sammantaget har pandemisituationen gjort att det är en stor oreda inom collegebasketen. All verksamhet har t e x pausats på ”svenska skolor” som Albany (Helene Haegerstrand, Ellen Hahne) och Maine (Fanny Wadling) p g a covidutbrott, och Ivy league conference har ställt in hela säsongen. Där berörs t ex Yale (Klara Åström) och Harvard (Matilda Salén).

För andra året i rad vann New York Liberty, Amanda Zahuis WNBA-klubb, lotteriet inför nästa års draft. Systemet är ju sådant att de fyra sämst placerade lagen i WNBA får dra lott om vem av dem som skall få välja först. De fyra lagen får ”lottandelar” i förhållande till sitt grundserieresultat 2019 och 2020. NY hade flest andelar (442/1000) och drog alltså högsta vinsten.

Tvåa nästa år kommer Dallas att välja, trea Atlanta och fyra Indiana. Dallas har det för övrigt bäst förspänt inför draften 2021. Vid sidan av andravalet har klubben också femte- och sjundevalen i första rundan.

New York valde ju guarden Sabrina Ionescu förra året, men fick som bekant inte särskilt stor glädje av henne. Ionescu skadade sig i början av säsongen och hann bara spela tre matcher. Nästa val av Liberty lär bli en stor spelare och allt talar för att det blir Charli Collier, som just nu spelar collegebasket för Texas Longhorns. Hon är fortfarande junior, men eftersom hon fyller 22 nästa år väntas hon ställa upp i draften

Collier är en insidespelare som mäter runt 195, med bra rörlighet och ett stort register. Hon gör massor av poäng under korgarna, men är också bra på halvdistans och sänker ibland även treor. Hittills under säsongen snittar Collier drygt 26 poäng för Texas.

För ickeamerikanska spelare räcker det med att vara 20 för att man skall få ställa upp i draften. Och så mycket fyller finskan Awak Kuier nästa år. Hon har valt samma väg till den amerikanska proffsligan som Jonas Jerebko, d v s valt bort college och spelar istället i Italien. Kuier spelar i Ragusa, där hon så här långt snittar tio poäng och sju returer.

Kuier väntas gå tidigt i den första rundan i WNBA-draften, som blir lite speciell nästa år. Tre av de som förväntas väljas bland dem fem första, är 195 eller större. Vid sidan av Kuier och Collier är det också Natasha Mock, som spelar för Oklahoma State. Just nu spås Kuier väljas som femma, d v s av Dallas. Definitivt besked vet vi först på våren 2021.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.