Som nykomling i högsta ligan och dessutom med en relativt låg medelålder så har det varit en förutsättning för Wetterbygden Stars att få in lite rutin och erfarenhet i laget inför kommande säsong. Mycket mer rutin och erfarenhet av basket i allmänhet och utav svensk basket i synnerhet vet vi inte om att det går att finna när det nu står klart att en av SBL:s mest respektingivande spelare de senaste säsongerna valt att krita på för Wetterbygden Stars. Varmt välkommen säger vi till Mantas Griskenas!

Mantas Griskenas är som sagt ett både välkänt och ett ännu mer välrespekterat namn inom svenska basketkretsar.

Som 25-åring kom han till Sverige från Litauen för första gången och var under en period av totalt tre säsonger med och byggde upp det som skulle bli en dynasti i Södertälje Kings. Under en viss Vedran Bosnics ledning var han ett konstant hot, inte minst utifrån trepoängslinjen. Mellan de tre säsongerna i Kringelstaden (2012-2013) hann den två meter långa forwarden även med en kort sejour i Rumänien innan han inför säsongen 2015-2016 valde att ta hela sitt bohag och slå sig ner ute på Höglandet för spel hos Nässjö Basket.

Där har han under de tre senaste säsongerna varit en stor publikfavorit tack vare sin spelstil som alltid kommit att handla om ett ”tyst ledarskap” där man hela tiden gått i täten och visat mer med handling än nödvändigtvis stå i barrikaderna och skrävla och skryta mest. Mantas Griskenas är bevisligen en man som låter spelet tala och ett exempel på detta är hans bössa vars trepoängsprocent förra säsongen var hela Svenska Basketligans bästa där hela 46 trepoängare av 98 möjliga hittade rätt (46,9 %)!

Att Wetterbygden Stars här har fått in en ledare som gjuter respekt i både det egna omklädningsrummet såväl som motståndarens dito lär vara något som glädjer föreningens sportchef Dennis Aulander som säger så här om det faktum att en av SBL:s bästa spelare de senaste sex säsongerna nu ansluter till laget:

Vissa rekryteringar är lite mer speciella än andra. Mantas Griskenas är en sådan rekrytering. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi jobbat hårt under den senaste tiden för att övertyga Mantas Griskenas om att hans framtid hör hemma i Wetterbygden Stars. Vi ska ha klart för oss att vi lyckats ro denna värvning i hamn i en synnerligen tuff konkurrens i form av lag betydligt högre upp i hierarkin, att nu ha lyckats känns smått surrealistiskt samtidigt som det vittnar om att vi har en attraktiv produkt.

– I Mantas får vi in nödvändig rutin i laget, en härförare som vet vad detta handlar om och som kan gå i täten när det blåser lite snålt, en axel att stödja sig emot för våra yngre spelare som inte varit uppe på denna nivå tidigare. Det finns ingen i Svenska Basketligan som kommer kunna lämna Mantas Griskenas fri på trepoängslinjen vilket naturligtvis kommer öppna upp för kreatörer som Joaquin Portugues och Guim Exposito. Det ska bli grymt spännande att se vad en nytändning i form av en ny miljö kan göra med Mantas Griskenas spel och karriär. Vi är extremt stolta och lyckliga att den nya miljön är hos oss i Wetterbygden Stars, säger Dennis Aulander.

Mantas Griskenas kommenterar själv det faktum att det nu blivit dags för ett nytt kapitel i hans basketkarriär:

Valet av Wetterbygden Stars handlade först och främst om vad som var bäst för vår familj. Jag är glad och tacksam för den möjlighet som föreningen lyckats presentera, en lösning som var den bästa för alla i familjen, inte bara för basketspelaren Mantas. Jag har alltid älskat utmaningar och det vore naivt att tro något annat än att vi som nykomlingar inte har en monumental utmaning framför oss på alla sätt och vis. Så länge varje individ är beredd att jobba hårt och offra saker för vad som är bäst för laget, så kommer detta att gå utmärkt. Jag hoppas självklart att min rutin och erfarenhet ska hjälpa för laget. Vi har en spännande tid framför oss och jag är glad över att ha fått möjligheten att kunna vara med och bidra på denna resa, säger Mantas Griskenas.

Fakta Mantas Griskenas

Spelar med tröjnummer # 14
33 år
200 cm

Nyligen signat avtal (1+1) med Wetterbygden Stars