Mark satsar högre, men samarbetet med Borås är över

12 maj, 2020

Efter ett par riktigt kämpiga år ekonomiskt, och därmed också resultatmässigt, kom Mark i balans förra säsongen. Man kunde bland annat satsa på tre utländska spelare och engagerade greken Pascal Leras, tidigare i Visby, som head coach. Det blev lite av en ”omstart” för Mark, som fortsätter satsningen framåt kommande säsong

Klubbens ordförande, Kaj Brännmark, berättar att Mark klarat av pandemikrisen på ett bra sätt vad gäller ekonomin, och att målet är att placera sig högre än den åttondeplats som laget hade när säsongen avbröts.

Förhoppningen är att budgeten skall vara på samma nivå som förra säsongen. Våra större sponsorer bidrar med samma summor som tidigare, så det beror det på vad de mindre kan ge oss” säger Brännmark.

Coachfrågan är ännu inte löst. Brännmark säger att det lutar åt en combo av 2-3 coacher. Han kan inte bekräfta att Leras är en av dem, men säger att förhandlingar pågår.

På spelarfronten är det redan klart med en amerikanska, som man räknar med att offentliggöra i helgen. Det pågår förhandlingar med ytterligare två USA-spelare, vilket innebär att Mark kommer att ha samma bas av importer som förra säsongen.

Bland de svenska spelarna fortsätter Stina Almqvist, Miranda Elebring, Ester Sjöstrand och Emma Häger. Julia Rohner spelar vidare om hon inte tvingas flytta på grund av utbildningsort. Från division 1-laget räknar man med att flytta upp Charlotta Dahl och Linn Larsson och eventuellt ytterligare två som dubbellicensieras.

Definitivt förlorade är Anna Golob och Melina Curiander (båda går till Borås), samt Quy Nguyen, som flyttat till Gävle. Erica Iderstål vill man ha kvar, men någon överenskommelse finns inte ännu.

Marks mångåriga samarbete med Borås är dock definitivt avslutat. Att den dagen skulle komma var ganska väntat. Borås satsar ju på att etablera sitt damlag på den högsta nivån och måste anses ha hyggliga möjligheter att nå dit inom kort, kanske redan nästa år. Därmed är ju de båda klubbarna reella konkurrenter mer än något annat, vilket visat sig med önskvärd tydlighet vad gäller spelare.

Vid sidan av att både Golob och Curiander lämnar Mark för Borås, så har Borås kontrakterat två ytterligare spelare från konkurrentens ”plantskola”, RIG Mark: Signe Persman och Lisa Dahl. Borås har också gjort klart med Luleåfostrade Emma Ström, som efter Luleå BG spelat i collegelaget Eastern Wyoming.

Borås satsar rejält framåt, m a o. Och det handlar om en rejäl satsning. En sak som är känd är tex att Borås betalar alla sina damspelare, vilket nog är extremt ovanligt för en division I-klubb. Det finns ju för övrigt många ligaspelare som inte har någon penninglön alls. Det handlar naturligtvis inte om några stora summor, men sammantaget adderar det ihop till en rejäl lönepott. Den sämst betalda spelaren i Borås uppges ha tjänat totalt 25 000 förra säsongen.

Borås låg på fjärde plats i södra basketettan när säsongen avbröts i våras. Det är nog ganska låga odds på att laget kommer topp två i serien kommande säsong och därmed säkrar en plats i Final Four. Om inte RIG Mark kan ställa till det för dem så är t o m Borås favoriter att vinna serien. Och sedan handlar det om hur det går i slutspelet. Kommande säsong består ligan av tolv lag, och kanske får vi då en vår 2021 med ett kvalspel till ligan.

Den nuvarande serieordningen innebär ju att ligans sämst placerade lag åker ur och det näst sämsta kvalar mot tvåan i  Final Four, detta under förutsättning att det finns lag som vill gå upp. Om den nuvarande ordningen består så kommer det att finnas två lag, Borås samt Östersund i norra ettan, som satsar på att ta steget upp. Och skulle båda nå Final Four så blir ju läget intressant. Samtidigt vet vi att det pågår en ny serieträdsutredning och allt det där kan ställas på ända.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.