Så var det dags för höstens Match med stort M; derbyt mot Brahe. Precis som begreppet ”seriefinal” är ”derby” väl vidlyftigt använt i många fall (exempelvis E4-derby i hockeysammanhang) men när det gäller Sparks och Brahe kan detta möte vara en definition av begreppet. Med några hundra meter, och en brant backe, mellan ordinarie träningshallar, ävensom att lagen också har träningstider i respektive hall, samt att Brahes hemmaborg, Huskvarna Sporthall, denna säsong även huserat Sparks som hemmalag kan det inte bli mer derby än så.

Under Sparks livstid, nu tredje säsongen, har de två seriematcher som spelats bjudit på den dramatik som så ofta karakteriserar ett riktigt derby. Knappast något skönspel men nagelbitare in i det sista; Sparks har gått segrande ur dessa båda strider med knappa två poäng och fighterna har inte avgjorts förrän i sista matchminuten. Då, som nu, har Sparks varit några poäng och placeringar före i tabellen, men i derbymatcher har detta ofta ringa betydelse.

Utöver den inbyggda derbynerven är årets match även ur tabellsynpunkt väldigt viktig – för båda lagen. Det är en fantastiskt hård kamp om platserna tre och fyra i serien som kvalificerar för spel i Superettan och Brahe är ett av flera lag som kampar om dessa positioner. I den striden skulle en seger på tisdag smaka fågel i Brahelägret.

Från Sparkshåll välkomnar vi gärna Brahe till Superettan; bl. a. ännu ett härligt derby efter jul och dessutom en behaglig bortaresa. Dock tar man med sig resultaten från de tre matcherna som spelats mot lagen som kvalificerar sig för Superettan vilket för Sparks del innebär att en seger är av största vikt inför fortsättningen. Brahe kan förhoppningsvis tas sig till Superettan genom att ta andra skalper.

Brahe har fram till dags dato ett par spelare som utmärkt sig lite extra. Det är guarden Yohanna Araya som, förutom att hon är poängbäst, är den som med skicklig hand leder styrkorna. Kan vi bromsa Yohanna är mycket vunnet. Den andra nyckelspelaren är Linn Jerrhage, en effektiv och starkt krigande spelare som löper golvet bra, gör mycket poäng nära korgen och från halvdistans samt sliter hårt i returtagningen. En spelare som under de två senaste matcherna i Huskvarna Sporthall klivit fram och producerat är Adriana Minic. Med träffsäkert halvdistansskytte är det en spelare som vi måste komma nära och hindra från att skjuta ostört. Tillsammans med Karla Vres tar Adriana också hand om en hel del returer.

De tre senast nämna spelarna blir något för våra långryggar att tampas med. Vi vet också att spelare som Amanda Karlsson och Lena Phung är duktiga skyttar från trepoängsland som, om det stämmer för dem, kan vara riktigt obehagliga att ha med att göra – här proklameras vaksamhet.

Summa summarum förfogar Brahe över en, på basketettanivå, klart kompetent förstauppställning.

För Sparks del var det ett tag sedan det matchades. Vi hoppas att matchrosten snabbt kan gnuggas bort och att vi förmår sätta den press på Brahe som vi önskar. Vi vill med det få bort enkla avslut, att Brahetjejerna ska få jobba hårt för sina lägen och att vi därmed i det långa loppet ska vara starkare.

Vår förhoppning är att vi, för tredje året i rad, drar den längsta stickan i derbyfighten.

Väl mött i Huskvarna Sporthall på tisdag – uppkast redan kl. 18.00!