Enda sedan Mathias Liljeqvist anslöt till Wetterbygden Basketball från Alvik Basket inför säsongen 2016-2017 har han bidragit med unika ledarskapsegenheter mycket tack vare sin erfarenhet från spel på högre nivåer än vad Wetterbygden Stars tidigare själv kunnat ståta med. När det nu vankas ligaspel för Vätterbygdens stolthet känns det därför extra bra att man gör det med ”kaptenen himself”, Mathias Liljeqvist, vid rodret!

För Mathias Liljeqvist börjar Vätterbygden bli hemmaplan på allvar.

Efter tre år på Sanda Basketgymnasium, och nu inne på sitt tredje år i Wetterbygden Basketball, så har han kommit att tillhöra något av inventarierna i det som numera alltså ska tävla mot de stora elefanterna i Svenska Basketligan. Med en både energisk, atletisk, och många gånger spektakulär spelstil, var han en viktig faktor, inte minst i försvarsspelet, för coach Balibrea i Superettan när laget i våras säkrade avancemang till landets högsta serie. Hans största tillgång har dock hela tiden varit ett ledarskap av absolut högsta klass, ett ledarskap som inte minst verksamhetens sportchef, Dennis Aulander, nu är glad över att kunna bibehålla ytterligare minst ett år:

– Ja, visst är det så. Det finns basketspelare som både skjuter, dribblar och passar bättre än vad han gör men frågan är om det finns någon som leder en grupp bättre, som hela tiden har förmågan att se till gruppens bästa, än vad Mathias Liljeqvist gör. Hans erfarenhet och rutin från spel på högsta nivå som Svenska Basketligan innebär är något vi vet kommer att komma oss till gagn då vi annars är ett lag som har förhållandevis lite erfarenhet av just SBL. Vi håller alltid ögon och öron öppna men med Mathias klar nu så känns det som att vi har en solid trupp att inleda försäsongen med, säger Dennis Aulander.

Detta blir Mathias Liljeqvist andra sejour i Svenska Basketligan. Den första skedde redan under säsongen 2012-2013 då han i Nässjö Baskets färger även blev utsedd till Årets Rookie. Sex år senare är det alltså dags igen för den Blackebergsfostrade forwarden att återigen mäta krafterna med det bästa Basketsverige har att erbjuda på herrsidan, ett faktum han kommenterar på följande sätt:

– Det har varit en lång process ända sedan den sista matchen spelades i april och jag har nog aldrig signat ett kontrakt så sent som i augusti, men det är skönt att det nu äntligen är klart. En av de största anledningarna till att jag signade är mitt enorma förtroende för Boris och den bra och tydliga dialogen vi haft kring hur det finns en tydlig plan för mig, min rehab och min säsong. Det känns även kul att få testa på Svenska Basketligan igen och även att få uppgiften att leda Stars ännu en säsong som lagkapten.

– Jag tror att hela laget kommer behöva enormt mycket karaktär och hjärta denna säsongen. Vi är nya i SBL och vi behöver lära oss vad det innebär. Det kommer vara en lång process men jag och de grabbar som är kvar från förra säsongen kommer göra allt för att få in de nya spelarna i laget och sträva efter att skapa den härliga stämningen och atmosfären vi hade förra säsongen, säger Wetterbygden Stars lagkapten, Mathias Liljeqvist.

Fakta Mathias Liljeqvist

Spelar med tröjnummer # 4
26 år
196 cm

Nyligen signat avtal (1 år) med Wetterbygden Stars