Wetterbygden Sparks senaste tillskott heter Maura Fitzpatrick, en guard/forward på position 2-3, som innehar både amerikanskt och irländskt pass. 23-åriga Fitzpatrick, som mäter 180 och är något av en försvarsspecialitet, har efter sin collegetid spelat för den tyska klubben Bamberg.

Nu väntar Wetterbygden och den svenska ligan, och så här säger Maura Fitzpatrick om sitt klubbval:

”Jag bestämde mig för att skriva på för Wetterbygden för att jag får ett fantastiskt tillfälle att spela i en konkurrenskraftig och tuff liga. Jag hoppas kunna bidra till lagets framgångar nästa spelår på alla sätt jag kan, både offensivt och defensivt, och ser fram emot en spännande säsong och många segrar med mitt nya lag.”

Maura Fitzpatrick, som är född i Cheshire, Connecticut, kommer från en riktig idrottsfamilj. Bland hennes fem syskon är en storebror professionell basketspelare i Europa och en äldre syster är roddare av internationell klass. Och själv ägnade sig Maura framgångsrikt åt friidrott innan det blev full satsning på basket.

Efter high school rekryterades hon till Marist College, New York, en division I-skola, som hon representerade 2015-19. Marist spelar i Metro Atlantic Athletic Conference, MAAC och rankas bland de 50 bästa skolorna. Marist har under de senaste åren tillhört toppen i MAAC, men inte lyckats nå NCAA-slutspelet. Säsongen 2017-18 belönades dock Marist med en plats i inbjudningsturneringen WNIT efter att ha förlorat finalen i MAAC-slutspelet mot Quinnipiac

Under sin collegetid på Marist har Fitzpatrick varit starter i laget, snittat 34 minuter och 9,4 poäng per match, men det är som energispelare och försvarare, med specialitet att stoppa motståndarnas starkaste kort, hon fått mest erkännande. Säsongen 2016-17 utsågs hon till bästa försvarsspelare, ”Defensive Player Of The Year”, i MAAC.

Fitzpatrick berättade i en intervju att hon skapade sin identitet som försvarare under sitt första år på college. Som freshman var en solid försvarsinsats det bästa sättet att få stanna på planen och spela. Även om man inte hade sina bästa dag framåt, så behövdes man på planen om man var en defensiv ”stopper”.

Collegekarriären fick ett abrupt slut i december 2018, då en knäskada satte stopp för vidare spel under hennes senior-år. Fitzpatrick hade hoppats på NCAA skulle ge henne tillstånd att komma tillbaka och spela en femte säsong, men så blev det inte. Hon skadade sig efter elva matcher, en match mer än vad som enligt bestämmelserna automatiskt hade gett henne rätten till ytterligare ett spelår.

Hon återvände dock till skolan för att plugga ytterligare ett halvår och anslöt i januari i år till Bamberg i 2 Bundesliga, där hon våras hann spela fem matcher innan säsongen avbröts p g a coronan. 29 minuter, 9,2 poäng och 4,4 returer i snitt blev Fitzpatricks facit i Bamberg.

Krumesh Patel, Wetterbygden Sparks head coach, säger så här om klubbens nyförvärv:

”Det är spännande att Maura ansluter till oss. Hon är ren riktig tvåvägsspelare vilket kommer att gynna oss mycket i båda ändarna av planen. Maura hade en solid collegekarriär innan hon skadade sig och har därmed saker att bevisa, vilket jag tror ger henne en fördel. Hennes mångsidighet och försvarsförmåga kommer att ge en extra dimension till laget”.

Maura Fitzpatrick
# 10
Small forward
Aktuell genom att precis skrivit på ett ettårsavtal med Wetterbygden Sparks