På söndag har Wetterbygden Stars celebert besök när mesta mästarna, Alvik Basket, kommer på besök till Huskvarna Sporthall. Inte mindre än 19 gånger har Bromma-klubben vunnit den a-l-l-r-a sista basketmatchen på säsongen, något de 19 mästerskapsflaggorna i anrika Åkeshov dagligen påminner både besökare och Alviks egna medlemmar om.

På förhand nämndes Alvik Basket som en av de stora utmanarna till favoriter som Djurgården Basket, Köping Basket, AIK Basket och i viss mån även, Wetterbygden Stars i årets upplaga av Superettan. Med spelarnamn som Papy N´diaye (ny från Trelleborg Pirates), Oscar Jernberg (ifjol med Nässjö Basket i SBL), Anton Miller, Anton Juhlin, Joel Svensson (ny från BC Luleå), Simon Granado-Lindqvist (”fostrad” på Sveriges största och bästa basketgymnasium) och inte minst: fyrtornet och insidekraften, Richard Hartman förfogar man, på pappret, över något av de bästa spelarnamn Superettan har att uppbringa. Den sistnämnda (Hartman) skapade enorma problem för Wetterbygden Stars (som vid tillfället hette Highlanders) redan ifjol vilket naturligtvis inte gått omärkt förbi under förberedelserna i veckan som gått.

Alla dessa skickliga spelare till trots, så har den nya coachen, spanjoren Bernat Elias, inte riktigt fått ihop grejorna vilket föranlett att laget, lite överraskande med det spelarmaterialet, fortfarande ståtar på en nolla i vinstkolumnen. Att det finns kapacitet i laget råder det dock inga som helst tvivel på efter att ha bevittnat laget på bortaplan mot självaste Djurgården Basket. Då var man, mer eller mindre, bara något enstaka ”hoppskott” bort från att införskaffa sig sin första seger säsongen 2017-2018.

Vi får hoppas att denna första seger inte kommer på söndag när laget alltså gästar Huskvarna Sporthall för möte med våra egna favoriter i Wetterbygden Stars. Stars kommer till spel efter att i förra omgången vunnit uppe i Luleå mot Luleå Steelers i en match som inte avgjordes förrän i den sista perioden då man gjorde mäktiga 33-4 på ett uppgivet hemmalag.

Under veckan som gått har coach Balibrea fortsatt att drilla detaljer i försvarsspelet, ett försvarsspel som hittills varit lite av lagets signum. Med Franco Kouagnia fortfarande indisponibel, så har man tvingats att tänka om lite kring detaljerna i både i nämnda försvarsspel, men även i anfallsspelet. En viktig faktor för utgången i söndagens möte mot Alvik Basket blir att få bukt med bortalagets bakplan där det formligen kryllar av speed, attackvilja och skytte – i det sammanhanget känns det naturligtvis skönt att man äntrar matchen med ett av de bästa (kanske det allra bästa?) försvarsspel vi sett så här långt på säsongen.

Alvik Basket bör absolut inte underskattas.

Det vore att inte respektera historien fullt ut.

En förening som vunnit mästerskapet 19 gånger ser man naturligtvis till att respektera från allra första sekund, annars kan detta komma och bli en obehaglig upplevelse på söndag och sådana kan vi leva utan.

FEEL THE ACTION!

Wetterbygden Stars-Alvik Basket
Söndagen den 29 oktober
Huskvarna Sporthall
14.00