Miss i sekretariatet

12 augusti, 2020

Amanda Zahui fortsätter att leverera bra siffror i WNBA, men hennes lag, New York Liberty, har det kämpigt. NY är förpassade till sistaplatsen i ligan, med 1-7 i matcher. I söndags var det ändå nära att vinst nummer två kom. Liberty ledde större delen av matchen mot Las Vegas, som i slutet, ledda av A´Ja Wilson, ändå segade sig förbi och vann med 78-76.

Roscoe Wilsons dotter hade en kanonmatch med 31 poäng, efter 10/17 satta från golvet och 11/12 på straffarna. Wilson leder nu skytteligan i WNBA med 21 poäng per match. Hon är redan mångas favorit till utmärkelsen som MVP.

Las Vegas, som ångar på och ligger tvåa i serien med 6-2 i matcher, leds av den förre NBA-spelaren Bill Laimbeer, som tillbringade större delen av sin karriär i det klassiska ”busgänget” Detroit. Han slutade spela 1992 och fick sitt första uppdrag som head coach i WNBA 2002. Han gör nu sitt sextonde år i damernas liga, i bara den tredje klubben, och har tre gånger vunnit mästerskapet.

Att WNBA under rådande omständigheter, har lättat på coachernas ”dresscode” har Laimbeer tagit ad notam. Han uppträder i säckiga kläder, orakad, med vildvuxet hår och pryder allt med ett rött hårband. Det är svårt att säga om det handlar om någon form av demonstration av Laimbeer, men hans uppenbarelse, där han mer liknar en hemlös och sargad stackare än en head coach i WNBA, har t o m fått spelare att tweeta om att han åtminstone borde klippa sig.

Zahui hade fina 20 poäng och nio returer i matchen mot Las Vegas efter att ha satt 6/9 treor. Men det blev en helt annan sak som blev diskussionsämnet när krutröken hade lagt sig. En sekretariatsmiss, rättare sagt en miss av tidtagaren, kom att i praktiken avgöra matchen.

Spelarna i en basketmatch gör misstag, massor av misstag. Domarna gör det också, liksom övriga matchfunktionärer, som folket i sekretariatet. Vi har alla upplevt det och i olika grad ”drabbats”. Det är mänskligt och begripligt att fela, men icke desto mindre, synd varje gång det händer. Det är för övrigt en grannlaga uppgift att sitta i sekretariatet. Marginalerna är små och uppgifterna kräver ett totalt fokus, medan vi andra bara tittar på spelet och förväntar oss att allt runtomkring bara skall flyta på. De som fullgör uppgifterna i sekretariat, som den gode Peter Lelkes och alla andra, är faktiskt värda all beundran.

Just i den här WNBA-matchen ledde Las Vegas med två poäng, men New York hade inkast under motståndarnas korg, när en halv sekund återstod. Efter en fint genomförd inkastvariant, det som amerikanerna kallar BLOB, frispelades rookien Leaonna Odom precis under korgen. Hon tog emot bollen och la i den för två poäng. Trodde hon, och säkert alla andra också. Men icke. Tidtagaren hade satt igång klockan för tidigt, d v s innan någon spelare på planen (i detta fall Odom) hade kontakt med den. Matchklockan stod på noll innan bollen nådde Odoms händer och domarna godkände därför inte poängen.

Det råder ingen tvekan om att den halva sekunden räckte för Odom, alltså för att fånga bollen och skjuta iväg den. Och kikar man på spelets regler, så står det att matchklockan måste visa att det är 3/10 sekund eller mer kvar, för att en spelare i samband med en inkastsituation eller efter ett sista eller enda straffkast ska hinna få kontroll över bollen och utföra ett målskott. Om matchklockan visar mindre än så, kan mål endast godkännas om bollen tippas eller direkt dunkas i korgen.

Att man har 3/10 sekund som gräns beror på att man av erfarenhet vet att det är den kortaste tid som krävs för en spelare att fånga bollen och släppa iväg den. Och kortare tid än Odom genomförde det, går inte att göra (såvida man inte dunkar eller tippar den).

Vad som sedan hände var att det uppstod en väldig palaver. Domarna uppmärksammades givetvis på att klockan hade startats för tidigt, för i WNBA får man videogranska saker och ting. Domarna bekräftade tidtagarmissen, men istället för att godkänna poängen, så återställdes matchklockan till 0,5 sekunder kvar och New York fick försöka på nytt, men misslyckades med att få in bollen och slutresultatet 78-76 till Las Vegas var ett faktum.

Tidtagarens misstag gjorde att alltså att Liberty berövades möjligheten att vinna matchen i en förlängning. Tråkigt för det unga och rookietungalaget, vars tid förr eller senare kommer. Den här säsongen kommer New York inte att dela ut så många ”käftsmällar”, det handlar mer om att tåla snytingarna de själva kommer att få, men några vinster ytterligare skall det absolut kunna bli.

Själv blev jag fundersam över domarnas beslut i matchslutet. Trots att man lätt kunde fastställa att Leaonna Odom kom till avslut, d v s släppte bollen inom den halva sekund som återstod av matchen, så godkändes inte poängen. Det handlar sannolikt om en regeltolkning, sannolikt den att spelarna ”slutar att spela” när matchklockan ljuder och att man därför inte kan godkänna något som händer efter det.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.