Efter att ha varit mer eller mindre uträknade under stort sett hela andra halvlek så gav ändå Wetterbygden Stars sig själva chansen i slutet av matchen borta mot Södertälje Kings under tisdagskvällen. Efter en minst sagt händelserik fjärdeperiod så skiljde det inte mindre än en poäng (87-88) mellan lagen med mindre än halvminuten kvar att spela. Tyvärr blev några misstag ödesdigra sett över hela matchen och hemmalaget kan hålla undan och vinna med 91-87.

Inledningen av matchen ska annars komma och tillhöra Wetterbygden Stars mycket tack vare inspirerat spel av Daniel Mortensen och Jonathan Peleg. Efter den inledningen går spelet sen i stå och Kings kan successivt ta över taktpinnen. Efter en välbehövlig timeout är det sen återigen dags för Daniel Mortensen att lossa den stora röd-vita bössan – totalt blev det 25 poäng, sex returer och sex assists ikväll för Stars powerforward. När Jonathan Peleg drar i sin andra raka trepoängare så innebär det att Stars vänt tillbaka momentum till sin fördel, ledning med 22-18 efter tio spelade minuter.

Adam Rönnqvist var tillbaka i laguppställningen ikväll efter en tids sjukdom och redan i andra periodens första anfall gör han det han är i Stars för att göra: skjuta i trepoängare. Den sjupoängsledning som är ett faktum efter den trepoängaren kan dock inte Stars förvalta särskilt bra och tyvärr har det blivit lite av lagets akilleshäl så här långt in på säsongen: man har inte riktigt förmågan att stänga igen butiken bakåt, låsa och kasta bort nyckeln. Hemmalagets poängmaskin, Martin Pahlmblad, har fram tills nu fört en förhållandevis undanskymd tillvaro men detta är till att ändras: med två raka trepoängare tar han sitt lag upp i ledning med 42-36 innan det är dags för timeout hos bortalaget igen. Ut från denna timeout kommer ett inspirerat bortalag och som om inte detta vore nog så får Pahlmblad och Co smaka på sin egen medicin tack vare två trepoängare signerade Mortensen/Peleg. Tyvärr får Kings sista ordet tack vare tre straffkast från Sheriff Drammeh, underläge i paus för Stars med 42-45. Anmärkningsvärt från första halvlek var Stars 12 turnovers, Kings nio offensiva returer och det faktum att Stars fram tills nu fått chansen att gå till straffkastlinjen noll (0) gånger – och ändå skiljde det bara tre poäng….

Tredje perioden ska bli en enda lång kanonad mot Stars egna korg. Kings rullar under denna period upp bortaförsvaret efter noter och framåt är det förvånansvärt statiskt med enkom trepoängsförsök på repertoaren och absolut noll djup i spelet – ett tag är Kings ledning uppe i hela 17 poäng. Stars kan dock snygga till siffrorna i slutet av perioden och återigen är det Daniel Mortensen och Jonathan Peleg som leder styrkorna men där även Ty Sabin avlastar med en patenterad trepoängare, 10-0 i Stars favör innebär att det trots allt inte skiljer mer än sju poäng inför sista akten, 67-60.

Fjärde perioden ska som sagt bli en händelserik historia. Vid ställningen 72-62 blir Ty Sabin foulad på en trepoängare när den skyldige ”foularen”, Eric Adams, yttrar sitt missnöje med en teknisk foul som påföljd. Som om inte detta vore nog så passar även Kings lagbänk på att visa sitt missnöje mot domarna och även vid denna ”protest” blir man påförd en teknisk foul. Ty Sabin är inte sen att tacka och ta emot och kan skicka i fem raka straffkast från välgörenhetslinjen (som där och då verkligen gjorde skäl för namnet) och reducera underläget till fem poäng, 72-67 i Kings favör. Tyvärr för Stars del så är man återigen alldeles för inkonsekventa i försvarsspelet, för istället för att rida på den här lilla ”framgångsvågen” i fjärde perioden, så släpper man istället in 0-7 och ger tillbaka fördelen till hemmalaget.

Med fyra minuter kvar av matchen är det inte så mycket som tyder på något annat än att Kings ska gå segrande ur den här striden, ställningen är då 84-74.

Tre och en halv minut senare är det plötsligt 88-87 på tavlan efter att Jonathan Peleg gjort fem raka poäng (även han gör en fantastisk match med sina 20 poäng, tre assists och tre steals i kombination med ett uppoffrande spel), Adam Rönnqvist skjutit i två straffkast och Carl Engström tip-in-dunkat. Med bara dryga 20 sekunder kvar av matchen har man dessutom bollen i sin ägo, men precis som vid 15 andra tillfällen under matchen, så begår man ett tekniskt misstag som innebär att Kings istället får skjuta lagfoulskast efter att man tvingats foula efter att ha slängt bort bollen. I underläge med tre poäng får ändå Adam Rönnqvist chansen att kvittera matchen och ta densamma till förlängning men ring ut betyder istället att Kings kan fastställa slutresultatet från straffkastlinjen, 91-87.

Det är naturligtvis lätt att stirra sig blind på misstagen i slutet av matchen men glöm då inte att en basketmatch spelas över 40 minuter. Med lite bättre defensiv returtagning, med lite förre tekniska misstag sett över hela matchen, med lite mer dynamiskt anfallsspel än vad som var fallet i framförallt den tredje perioden och framförallt: med lite mer stops defensivt, så hade denna matchen kunnat haft ett annat slut än vad den nu fick.

På fredag blandas kortleken igen och nya givar delas ut till deltagarna när Köping Stars kommer på besök till Huskvarna Sporthall.