Rubriken ovan säger en hel del om sanningen så här i direkt anslutning till matchen Wetterbygden Stars-Norrköping Dolphins i Huskvarna Sporthall under lördagskvällen. Efter en jämn första halvlek (41-44) så är det till slut de regerande svenska mästarna, Norrköping Dolphins, som mal ner hemmalaget och som till slut, sett över 40 minuter, vinner rättvist med 85-70.

Detta var matchen när två av Sveriges längsta människor stötte på varandra igen på basketplan. Vi tänker naturligtvis på bortalagets MVP, Joakim Kjellbom (213 cm) och Stars senaste tillskott, Carl Engström (217 cm). Redan nu kan vi efter kvällens match slå fast att det råder inga betänkligheter att Carl Engström kommer bli en stor tillgång för sitt Wetterbygden Stars, det är ju inte alla lag som har en Joakim Kjellbom i sitt lag och kan stå emot så pass bra. Ikväll får vi nog ändå i ärlighetens namn erkänna att Joakim Kjellbom gick segrande ur ”Twin-Towers-duellen” vilket kanske inte heller var annat än väntat med tanke på Carls få träningar och dagar i Vätterbygden tillsammans med sitt nya lag.

Matchen då?

Ja, återigen börjar Wetterbygden Stars matchen något trevande på hemmaplan i Huskvarna Sporthall och tack vare detta så får man återigen finna sig att vara det jagande laget. ”Jagandet” har hittills inte varit något problem för Wetterbygden Stars den här säsongen, man har gjort det bra och gång på gång tagit sig tillbaka in i matcherna – så även ikväll. När vi till slut summerar Q1 så gör vi det med hemmalaget i ledning med tre poäng, 23-20. Andra perioden byter lagen ledning sinsemellan (totalt sju ”ledningsbyten”) innan SBL:s skyttekung, Micke Lindqvist kan fastställa halvtidsresultatet till 44-41 i Dolphins favör.

Bekymret med denna typ av starter på matcherna, som återigen var fallet idag, är att det måste spenderas så mycket (onödig) energi för att ta sig tillbaka in i matchen. Det går uppenbarligen inte att slappna av en minsta lilla sekund mot etablerade lag som Dolphins, Kings och allt vad om heter som nu varit på plats i Huskvarna Sporthall – då smäller det direkt.

Detta var ungefär vad som hände i början av andra halvlek.

Innan gemene man på läktaren hunnit hämta sin kaffe och kaka och bockat ned sig på stolarna i Huskvarna Sporthalls innandöme, så har Dolphins läxat upp ett hemmalag som vid tillfället verkar var kvar nere i omklädningsrummet, om än inte fysiskt, så mentalt. 14-2 med Dolphins siffror, plus de tre poäng man hade som ”buffert” sedan halvtidsvilan, gör att hemmalaget återigen försatt sig i en oerhört svår situation. Då hjälper det föga att man spelar helt jämnt återstoden av andra halvleks 17-18 minuter, skadan är redan skedd och den är ofantligt svår att reparera – i synnerhet mot ett lag av Dolphins kaliber på andra sidan mittlinjen.

Det är dock inte utan att Stars försöker och försöker allra bäst denna kväll gör Jonatan Bohman (10 poäng och 11 returer varav fyra offensiva) och CJ Dunston (21 poäng och sju returer). Speciellt Jonatan Bohman förtjänar ett extra omnämnande som kväll efter kväll verkligen ”lämnar allt därute på planen”, sannerligen imponerande! Ingen som var på matchen kan anklaga Wetterbygden Stars för att ge upp några matcher, hur hopplöst det än verkar. Tyvärr räcker det inte sådana här matcher, mot denna typen av motstånd, bara med att ”kämpa”.

Att ”kämpa” är naturligtvis en förutsättning för att överhuvudtaget kunna tävla på den här nivån de andra lagen befinner sig på, men för att kunna b-e-s-e-g-r-a dom behöver man även addera någon form av s-k-i-c-k-l-i-g-h-e-t. 37 % i skottprocent totalt sett och 29 % från trepoängslinjen räcker helt enkelt inte för att kunna fånga snabba delfiner, speciellt inte i kombination med att man förlorar returtagningen med 30-43.

Precis som vi varit inne på tidigare i detta forum så är SBL ett monster när det gäller antalet matcher och efter förluster likt denna när man kanske känner att ”det fanns mer att ge”, så kanske just detta många gånger är räddningen. Alla som någon gång idrottat på en anständig nivå kan referera till känslan när man precis förlorat, slagit ett dåligt slag i golf eller missat spärren i bowlingmatchen mot bästa polaren: i-g-e-n. Ge mig bara den där möjligheten i-g-e-n så sätter jag den. Det är inte alla förunnat att få den där chansen i-g-e-n men i Wetterbygden Stars fall behöver man inte vänta länge.

Redan nu på tisdag befinner sig laget nämligen återigen på nordliga breddgrader, denna gång i Umeå Energi Arena för möte med Umeå Bskt (man stavar det så) – återstår att se om Stars då tar chansen.

Det enda vi kan vara säkra på är att den kommer finnas där.