Wetterbygden Basketball hade dukat upp för fest under söndagen när föreningens herrlag, Wetterbygden Stars, hade chansen att sätta sig en riktig fin sits inför säsongsavslutningen nästa helg på hemmaplan mot Luleå Steelers. För att göra det var en seger ett måste mot Djurgården Basket, som i sin tur kunde avancera till Svenska Basketligan (SBL) vid händelse av seger, upplagt för dramatik således. När krutröken lagt sig och de 483 personerna lommat hem efter att ha stannat i över 30 minuter för att hylla laget, så kan vi konstatera att det är hemmalaget som har sin dröm om SBL intakt efter söndagens match, seger med 94-80.

Matchen inleds i ett högt tempo och det är Wetterbygden Stars som slår an tonen. Anförda av Carlos Calvo från sin PG-position (12 assists och 3/5 från trepoängslinjen), så är det ett hemmalag som sätter full gas framåt från första stund och som sen aldrig kollar i backspegeln. 30-19 efter tio minuter och 52-38 i halvtid får symbolisera det faktum att Wetterbygden Stars lärt sig läxan från Köpingmatchen för några veckor sedan, då man även då startade starkt för att sen bjuda in Köping i matchen och till slut förlora densamma.

Kanske var detta precis också det man pratade om i periodpausen för när andra halvlek väl är till att starta, så är det hemmalaget som fortsätter flyga fram över golvet medan gästerna från huvudstaden verkar stå kvar på perrongen. Djurgården Baskets headcoach, Charles Barton, ordinerade redan snabbt i första halvlek zonförsvar för sina mannar, ett drag som var tillbaka tidigt även i andra halvlek. Detta ska visa vara ett klokt beslut för temporärt innebär det att man lyckas slå ner farten på Guim Exposito och Co, speciellt när man i hemmalaget också var foulbenägna (hela 34 straffkast till dagens gäster) i hemmalaget från första uppkast denna eftermiddag.

Att ”alltid” (det kändes så ett tag) behöva ta in bollen bakom baslinjen efter straffkast alt efter insläppta poäng får ju faktiskt den följd att motståndaren hinner sätta upp sitt zonförsvar – en nöt som ska vålla Boris Balibrea och hans assisterande för dagen, Francisco Pinto, en del hjärngympa matchen igenom.

Det som såg så betryggande ut i början av andra halvlek (ledning med 57-38) var aldrig mer betryggande än att Djurgården Baskets stjärna, Cliff Colimon, var en trepoängare rakt framifrån från att ta ner underläget till endast fem poäng med fem minuter kvar av matchen. Istället är det Albert Masllorens som lyckas göra det som Cliff Colimon misslyckades med, dra i från nedre delen av stan – istället för underläge med fem poäng så var det nu ledning med elva poäng igen och återigen lite andrum för Wetterbygden Stars.

Djurgården Basket låter sig dock inte nedslås utan fortsätter fightas hedervärt hela vägen till ”the bitter end”.

André Benediktsson, Dragoljub KItanovic och Brandon Barton är exempel på killar som kan lämna Vätterbygden med högt burna huvuden för att aldrig ge upp och som under matchens alla 40 minuter ställer tuffa frågor till Wetterbygden Stars försvarsspel. När vi ändå summerar matchen så får vi nog ändå i ärlighetens namn säga att Stars hade relativ bra kontroll över dagens tillställning. En titt i statistiken stärker denna tes då vi där kan utläsa att Djurgården Basket inte någon gång under matchen var i ledning, seger till slut för Wetterbygden Stars med 94-80.

Någon som också ställde tuffa frågor denna eftermiddag var hemmalagets Waly Niang.

Under en sekvens i första halvlek dunkade han så hårt att åskådarna trodde att han skulle ta hela basketställningen med sig hem ikväll och lägga upp för middag. 18 poäng och 11 returer från hans händer när det som bäst behövdes var naturligtvis viktigt, både för Wetterbygden Stars och Waly själv. Carlos Calvo är redan nämnd men även hans landsman, Guim Expositio, förtjänar ett omnämnande. Ibland kan det se lite ”vingligt” ut men när vi ändå summerar dagen så gör vi det genom att konstatera att det är 21 poäng, sex assists och fyra returer från hans händer, det är vad vi kallar ett solitt dagsverke utan att för den delen glänsa.

Det här var dock en lagseger i sin ädlaste form. Tar vi återigen en titt i statistiken så ser vi att alla spelare i hemmalaget utom två skrev in sig i poängprotokollet – det som har varit lagets signum, där alla hela tiden satt ”laget före jaget” i första rum under hela året, blir nu också det som kanske till slut fäller avgörandet när det ska delas ut platser till den högsta serien Basketsverige har att erbjuda, vackert att skåda!

Efter slutsignalen är det naturligtvis ”klackarna i taket” då ingen i hela Huskvarna Sporthall kan ta miste om hur pass viktig den här segern var för Wetterbygden Stars. Vi får dock inte glömma en viktig poäng: än är inget vunnet.

Nästa helg gästar tabelljumbon, Luleå Steelers, Huskvarna Sporthall och det är en matchboll som naturligtvis är monumental på alla sätt och vis – seger där och saken är definitiv klar: Wetterbygden Stars tar plats i SBL inför säsongen 2018-2019!

Dit är det dock långt.

För att vara exakt: en vecka.

#stayhumble