Ny ligaomgång, ranking och ett par noteringar

15 oktober, 2020

Inför utsikterna att under avsevärd tid spela inför maximalt 49 åskådare tar idrotten nya grepp. På allt fler idrottsanläggningar växer det fram restauranger, så stora som möjligt. Publikbegränsningen gäller som bekant inte för restaurangverksamheter. Det är ironiskt att man kan klämma in upp till hundratals åskådare på sin restaurangyta i arenan i vilken trängsel som helst, men inte tillåtet för samma mängd besökare att sprida ut sig på behörigt avstånd från varandra på läktarna.

Diskussionen om ligornas prissättning av webbsändningarna tycks aldrig ta slut. Det främsta försvaret för den höga prissättningen tycks vara att ligaföreningarna måste kompensera sig för de inkomstbortfall man drabbas av under pandemin.

I någon mening är det begripligt att man vill att konsumenterna får ta smällen. I slutändan är det ju alltid de som får göra det. Det förtar dock inte det faktum att prissättningen ur strategisk synpunkt är felaktig, eftersom basketen som idrott behöver fler intresserade och åskådare. Det uppnår man inte genom en prissättning som är alltför högt tilltagen.

Kanske skulle den enskilde konsumenten ha mer fördragsamhet med klubbarnas och ligaföreningarnas agerande, om man kunnat notera att klubbarna i högre grad skulle försökt anpassa sina kostnadsbilder de rådande omständigheterna, t e x genom att minska antalet dyra utländska importer. Men det har man inte gjort. Det är samma pengarullning som någonsin.

Oavsett prisbild på webbsändningarna, så säger allt fler jag pratar med att flera klubbar balanserar på avgrundens brant, när det gäller ekonomin, redan nu. I synnerhet gäller det SBL Herr. Om inget radikalt förändras vad gäller förutsättningarna, så säger ryktena att några klubbar inte kommer att hålla ut hela säsongen. Eventuella nya statsstöd kommer sannolikt inte att hjälpa, eftersom signalerna är att de skall öronmärkas och inte gå till att betala löner för elitspelare. Ligaföreningarna och klubbarna kan alltså ha ett gediget arbete att göra för att mota olle i grind.

Apropå ligaföreningar, så blir det byte på ordförandeposten i SBL Dam. Elisabeth Egnell har lämnat uppdraget. Hennes civila arbetssituation sägs vara anledningen. Det är nog bra att det kommer in en ny kraft i hennes ställe. Egnell är känd som före detta elitspelare och syns frekvent i tv-rutan när det vankas basketmatcher, men i rollen som ordförande i ligaföreningen har hon i mitt tycke varit alltför anonym. Och det är för övrigt hela ligaföreningen. Vem, förutom den innersta ligakretsen, vet ens vilka som sitter där?

Om jag skulle drista mig till att göra en ranking av ligalagen efter de två första omgångarna så får det bli så här:
1. Alvik
2. Högsbo
3. Norrköping
4. Luleå
5. Uppsala
6. A3
7. Eos
8. Södertälje
9. Wetterbygden
10. Mark
11. Helsingborg
12. Visby

Alla matcherna i helgens omgång tredje omgång spelas på lördag, d v s de som skall spelas. Matchen A3-Högsbo kommer att bli framflyttad p g a misstänkt covidsmitta i A3-lägret. Det kom som ett brev på posten, då det redan är känt att herrlaget i staden, Umeå BSKT, är hårt coronadrabbat. Matcherna som spelas på lördag är de här:

Uppsala-Norrköping
Eos-Mark
Alvik-Visby
Wetterbygden-Helsingborg
Luleå-Södertälje

Det ser ut att bli en hemmabetonad omgång. Två matcher ser på förhand givna ut. I två andra är hemmalagen favoriter. I bara en tillställning får bortalaget tipset.

Att Alvik kommer att köra över Visby råder det förstås ingen tvekan om. Visby är ligans sorgebarn så här i början av säsongen. Det är bara Jessica Kelliher som håller stilen och det går ju inte alls. I Alvik kan det bli säsongsdebut för Shanity James, och med även Elin Ljunggren äntligen på benen så kan coach Ioannidis för första gången få mönstra fullt lag.

Södertälje kanske skulle kunna göra match av det hela i Luleå, men med tanke på den svidande förlusten i Norrköping, så lär inte hemmalaget tillåta sig ett andra raka nederlag. Att Luleås lag, som det ser ut just nu, dock inte kommer att räcka för att vinna SM-guldet, eller ens ta sig till final, torde redan vara bevisat. Brasilianskan Costa har inte alls levt upp till förväntningarna och kan inte bära laget offensivt. Vill Luleå vara med och leka så krävs förstärkning av anfallsarsenalen.

Wetterbygdens nya amerikanska, A’shanti Coleman, debuterade förra helgen, i Södertälje, efter att precis ha landat i Sverige. Nu har hon haft en vecka på sig att acklimatisera sig inför hemmadebuten och visst skall det kunna bli en seger för henne och Sparks. Helsingborg lär få vänta ett tag till på sin första seger i ligan.

Eos har börjat säsongen bra, med en seger mot Visby och knapp förlust mot A3 borta. Nu skall de möta Mark i Lund. Båda lagen vill spela med så mycket fart som möjligt, och blir det en match i vildsint tempo så kommer Eos att vinna den. D’Albero måste lita till en taktik, där man saktar ned Eos så mycket som möjligt. Och det är nog inte så lätt eftersom det går på tvären med den egna spelidén.

Och så är det dags för ”nya” Uppsala att få sitt första riktiga test, när man tar emot Norrköping. Uppsala måste få stopp på Hjern och Molina för att ha minsta chans att vinna. Det krävs helt enkelt en defensivt klanderfri match och att Uppsala fortsätter vårda bollen. Laget är just nu bäst i ligan på turnovers, med bara 12,5 på de två inledande matcherna. Om Uppsala går bet på de punkterna kommer nog Norrköping att hitta nycklarna som krävs för att vinna.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.