Ny panel tippar utgången av ligan, och så gör också ligacoacherna

8 februari, 2021

Det är full rulle i ligan efter landslagsuppehållet. Den här veckan spelas nio matcher. På tisdag möts Eos-Luleå och Uppsala-Högsbo. På onsdag fortsätter Luleå till Helsingborg, och A3 spelar hemma mot Södertälje. Och sedan är det fullspäckat på söndag, med de här matcherna: Uppsala-A3, Eos-Alvik, Visby-Södertälje, Mark-Norrköping och Helsingborg-Wetterbygden.

Intressant blir om Uppsala har återhämtat sig. Laget har två svåra matcher i veckan, om än båda på hemmaplan. Uppsala har ett rejält program i februari, med sju matcher, så det vill till att flåset är tillbaka. Bakifrån hotar Wetterbygden, ja kanske t o m Visby, som båda vill konkurrera om den sista slutspelsplatsen. Men båda måste nog vinna den här veckan om man skall kunna haka på Uppsala, som dock har en del matcher mot de lägst placerade lagen kvar. Bland annat skall man spela mot Helsingborg två gånger och har både Visby och Mark kvar på hemmaplan.

Luleå lär säkra två vinster på sin sydliga turné och Eos måste göra något utöver det vanliga för att ha någon chans i sina två matcher den här veckan.  A3 bär utan tvekan favoritskapet mot Södertälje och Uppsala. De båda tyska landslagsspelarna Ama Degbeon och Emma Stach var i bästa form efter förra EM-kvalfönstret och lär vara det nu igen. Båda fick hyggligt med speltid i Tysklands matcher och gjorde bra ifrån sig, i synnerhet Stach.

Veckans ”vattendelare” blir onekligen Visby-Södertälje och Helsingborg-Wetterbygden. För de slutspelsaspirerande lagen finns inget alternativ till seger, och inget av lagen har någon lätt uppgift. Med Mikaela Gustafsson tillbaka, om än inte ännu i fullgott skick, och med Dara Talor, har Södertälje avsevärt med djup i sitt lag. Men matchen på Gotland är svårtippad. Visby spelar med kniven på strupen och kan inte räknas ut.

Wetterbygden har äntligen det lag som man skall avsluta säsongen med, och likaså en formkurva som pekar uppåt. Men HBBK är förstås ute efter sin andra seger. Den här veckan väntas äntligen nya amerikanskan, Nicole Martin, kunna gå i elden. Det skall bli intressant att se vad hon kan tillföra. Gissningen är mycket, och om det stämmer så väntar ingen lätt match för Sparks i Helsingborg.

Min tipparpanel hade ingen lätt uppgift i september, när det skulle gissa hur SBL Dam slutar den här säsongen. Nu, när lagen har spelat 12-16 omgångar och man vet lite mer om lagen och spelarna, är det lite enklare. Så vi kör en tipsrunda igen, den här gången med en lite mindre och delvis ny panel.

Med igen är de tre före detta ligacoacherna Francisco Pinto, Mikael Nordqvist och Eivind Möstl, samt två nya deltagare: Den ena är Angelica Gabrielsson, numera sportchef i Täby, med lång coacherfarenhet, bland annat i ligan. Angelica ingår också i coachstaben i DU 20-landslaget. Sist men inte minst har vi också Alva Stark, head coach i ligaaspirerande Östersund. Hon var senast assisterande i Norrköping och är en av coacherna i DU 15-landslaget.

Men inte nog med det. Utöver den fem personer starka panelen har jag också bett alla head coacherna i SBL också rösta om hur ligan slutar. Alla tolv har svarat, vilket vi tackar för

Men först till panelen. Så här går deras tips:

Panelen uppvisar en total enighet när det gäller de fyra topplagen och vilka lag som kommer att mötas i semifinalerna. Noterbart alltså att Högsbo den här gången tippas hamna utanför topp fyra och därmed inte kommer att få hemmaplansfördel i kvartsfinalen, som de enligt de flesta tipsen kommer att få spela mot Norrköping. Alla tippare, utom en, tror att det blir Uppsala som tar den sista slutspelsplatsen.

Att Alvik blir SM-vinnare tycks ingen tveka om. Klara Lundquist är den stora favoriten att bli utsedd till MVP, Freja Werth får flest röster som ”årets stjärnskott”, och i kategorin ”årets lyft” blir det lika mellan Eos och Uppsala..

Och hur har då ligans head coacher röstat? Här redovisar jag bara totalerna i omröstningen, som gick så här när slutspelslagen skulle tippas:

  1. Alvik
  2. Luleå
  3. A3
  4. Norrköping
  5. Högsbo
  6. Södertälje
  7. Eos
  8. Uppsala

Ingen större skillnad mot panelen, men 5/12 coacher placerar Högsbo som fyra och lika många tror att de också kommer att spela semifinal. Men Norrköping fick fler röster på fjärdeplatsen. Även majoriteten av coacherna tippar alltså att Dolphins vinner kvartsfinalserien mot Högsbo, och att semifinalerna därmed spelas så här: Alvik- Norrköping och Luleå-A3.

Alvik är också guldfavorit bland coacherna, men det är inte enhälligt. Alvik fick tio av rösterna. Klara Lundquist tippas av majoriteten bli MVP, men det är lite spridda skurar. Lundquist får sju röster, Janel McCarville tre, men det har röstats på ytterligare två spelare. Freja Werth får flest röster, åtta, som ”årets stjärnskott”. Men även här förekommer fler kandidater, närmare bestämt tre utöver Werth.

Ligacoacherna, tillsammans med lagkaptenerna och media, skall om cirka en månad rösta om de olika utmärkelserna i ligan, så lite av en föraning hur ett par av omröstningarna kommer att sluta fick vi möjligen i deras tips. Står de fast vid sina utfästelser så lutar det t e x åt att vi för första gången på länge kommer att få en svensk spelare som MVP.

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.